wiktoria1 Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Ponieważ nie mam pomysłu co w dużym umieścić...i trochę mi to pewnie jeszcze zajmie...chciałam Was zapytać co sądzicie o takim rozwiązaniu... Z 6-8 microrasbora galaxy w akwa o wymiarach 50/30/30 Ewentualnie czy coś jeszcze mogłabym tam dorzucić? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati-skalar Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Zgadzam się a na dno co byś dała ja proponuję 6 kirysków pigmeji Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Ponieważ nie mam pomysłu co w dużym umieścić...i trochę mi to pewnie jeszcze zajmie...chciałam Was zapytać co sądzicie o takim rozwiązaniu... Z 6-8 microrasbora galaxy w akwa o wymiarach 50/30/30 Ewentualnie czy coś jeszcze mogłabym tam dorzucić? Pozdrawiam Proponuję do tego 4 otoski lub 2 ampularie lub 6 kirysków pigmeja.Zależy czy wolisz kiryski,otoski czy ślimaczki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Ampularie w tak małym akwarium się nie sprawdzą. One praktycznie cały czas jedzą i wydalają więc lepiej je trzymać w większym akwarium w wydajną filtracją. Ostatnio na innym forum ktoś przypomniał o rybach karpieńcowatych, proporczykowcach i szczupieńczykach do mniejszych zbiorników. Może coś z nich wpadnie Ci w oko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Akwarium Nie musi być duże, 10 litrów starczy dla średniego ślimaka. W akwarium mogą być rośliny, nie będą zjedzone ten ślimak żywi się tylko martwymi liśćmi. Ampularia może żyć z rybkami oprócz bocji i kolcobrzuchów, których głównych pokarmem są właśnie ślimaki. Akwarium musi być przykryte, ponieważ ampularie lubią "wędrować" i mogą bez problemu wychodzić z akwarium. Między lustrem wody, a przykryciem należy zrobić odstęp min. 4-5 cm, aby ślimaki mogły oddychać, ponieważ oddychają powietrzem atmosferycznym. -jednak 10l to chyba nie dużo także w tym akwarium mogą być ok.2-3.W moim akwarium czyszczą-ale nie brudzą! Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Nie zgodzę się niestety z tobą. 10 l dla ślimaka który dorasta do 5-6 cm średnicy to kompletna pomyłka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 27, 2010 Share Posted May 27, 2010 Wikipedia tak mówi i inne źródła też... Owszem,ampularia dorasta do sporych rozmiarów,ale encyklopedie mówią co innego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts