Jump to content

Awaria filtra i mętna woda

Recommended Posts

Witam serdecznie. Wczoraj po półrocznej bezproblemowej pracy mój kubełek odmówił posłuszeństwa, byłem zmuszony szybko zakupić coś nowego, a że w mieście u mnie wybór marny to rozsądny zakup padł na Tetratec EX700.

Niestety nowy filtr musiał od razu pracować bez możliwości współpracy z poprzednim. Przygotowałem go według instrukcji i wsadziłem z poprzedniego kubła włókninę bo reszta mediów nie pasuje, więc jest tak nowa ceramika+gąbka, nowe biobale, nowa gąbka, stara włóknina+nowa gąbka+jakaś wata coś od producenta.

Zdawałem sobie sprawę, że szybko bakterie się nie zadomowią w filtrze, obecnie wodą zrobiła się trochę mętna i ryby zaczęły się chować.

Czym spowodowana jest mętność wody i czy to nie zagraża obsadzie?

Nie pasuje w takim sensie, że ceramika była już zdecydowanie stara natomiast gąbki wielkością nie pasują. Poprzednio miałem kubeł Aqua Szut Silent 2 a teraz tego Ex'a gdzie wkłady są co najmniej dwa razy większe. Stare wkłady i tak są już przepłukane i wysuszone od wczoraj więc z nimi nie pokombinuje już.

Rozumiem, że na mętną wodę ma wpływ nowy prawie bezbakteryjny filtr ale chciałbym pojąć dlaczego tak się dzieje i czy nie ma to ujemnego wpływu na obsadę?