Mruszka Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Witam, jestem początkująca, więc proszę o wyrozumiałość. Akwarium 112l mam od ok 2 miesięcy i rybki wybrałam trochę chaotycznie. Proszę o opinie i rady bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki. Moja obsada to: 4 Danio 6 gupików 15-17 neonków simulans 2x glonojad (zbrojniki, ok 3cm, jeden gdzieś zniknął, nie widziałam go od tygodnia - dziwne 4 młodych molinezji -było 5 jedna zginęła w tym samym czasie, co glonojad Może macie jakiś pomysł, co się stało z molką i zbrojnikiem? Z innych rybek podobają mi się jeszcze: Niezwykle sympatyczne kirski Panda lub Julii Bocje Karłowate (przydałyby mi się na ślimaki) Prętniki Karłowate No i Bojowniki (oczywiście samiec) Czy mogłabym mieć któreś z tych rybek? Doradźcie czy nie jest rybek za dużo? Co można by ewentualnie zmienić? Czy mogłabym mieć z 3 krewetki np Amano, czytałam, że są skuteczne na glona krasnorosta, który mi się osiedlił na trawce? Podłoże żwirek, podmiana wody 1/tydzień 20%, filtr z napowietrzeniem, grzałka, 2 świetlówki, ok 10-12 krzaczków różnych gatunków roślinek, 2 średnie korzenie obrośnięte mchem i jeden mniejszy, na którym rośnie Anubias. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 yyy.. może zdjęcia jakieś ? :zamieszany: Obsada- no hm... 2 glonojady.. w 100 literkach.. no może się zaliczać.. 4 dania- za mało to ryba stadna. dokup jeszcze z dwie, trzy sztuki, nie więcej. Molinezja i glonojad mogły wyskoczyć lub zdechąć a następnie zostały zjedzone przez tego jednego zbrojnika. gupiki- oki. neonki- mogą być. Co do tamtej obsady: mogłabyś mieć: 1+3 prętników karłowatych, 1+3 bojownika, (ALE PRĘTNIKI I BOJOWNIKI SAME, NP. TYLKO BOJOWNIKI, LUB TYLKO PRĘTNIKI, PAMIĘTAJ!) kiryski oczywiście, 6,7 sztuk np. pigmejów. z teraźniejszej obsady dokup 3 sztuki dania, 6,7 sztuk kirysków pigmejów,10 krewetek RC, (tylko, że przy krewetkach akwariumu nie wolno nawozić!!!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Moja obsada to: 4 Danio 6 gupików 15-17 neonków simulans 2x glonojad (zbrojniki, ok 3cm, jeden gdzieś zniknął, nie widziałam go od tygodnia - dziwne 4 młodych molinezji -było 5 jedna zginęła w tym samym czasie, co glonojad Może macie jakiś pomysł, co się stało z molką i zbrojnikiem? 1. 20x Neonków 1+2x Molinezja 1x Zbrojnik niebieski 2. 10x Danio 1+2/3 Bojownik lub Prętnik 1x Zbrojnik niebieski 3. 15x Neon 6x Samiec gupika 6-8x Kirysek panda/pigmejski/spiżowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mruszka Posted May 8, 2010 Author Share Posted May 8, 2010 Dziękuje za rady Zdjęcia zrobię jutro jak będę mieć chwile Rozumiem że mam trochę dożo gatunków ryb, planuje oddać molinezje, chyba że wcześniej uszczupli mi obsadę tajemniczy porywacz - dziś rano zniknęła następna molinezja. Przeszukałam akwarium, pół pokoju i nigdzie jej nie ma dziwne. Glonek (3 cm) chyba zwłok by w ciągu nocy nie dal rady zjeść? Na szczęście reszta rybek ma się znakomicie. Neonki na pewno zostawię Gupiki muszą zostać - to rybki mojego męża Z krewetek zrezygnuje bo roślinki niestety potrzebują nawozów, a może zamiast kreweci dać Otoski, jako załogę do czyszczenia akwa? Nie wiem co zrobię z Danio bo ciężko będzie mi się z nimi rozstać, a neonki z danio mogą mieć ciasnawo. Chciałabym mieć kiryski panda lub julii I tak się zastanawiam czy nie mogę mieć do tej obsady parki ramirezek i/lub Bojownika samego samca? Trudne decyzje mnie czekają albo założenie drugiego aqwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Ale spokojnie, 7,8 sztuk kiryska pandy możesz mieć ! Co do tamtych twoich planów... Gupiki muszą zostać, a chcesz mieć parkę ramirez/ bojownika... Albo mam pomysł- możesz założyć akwa 60 l.- i tam niech będą neonki i bojownik (samiec) A do ramirezek- nie jestem pewna, czy nie będą podgryzać gupików... Co się z tymi molinezjami dzieje.. ? Ale ja jestem pewna, że zbrojnik w ciągu nocy spokojnie zje szczątki No, napisz, jak/co zmieniłaś. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mruszka Posted May 9, 2010 Author Share Posted May 9, 2010 Już są zdjęcia, http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=22&t=18863 zapraszam do oglądania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts