krayzie Posted December 28, 2008 Share Posted December 28, 2008 czy macie w swoich akwariach oswietlenie nocne? zastanawiam sie nad zalozeniem czegos takiego, chcialbym sie dowiedziec, jak to jest w praktyce. czy rybkom nie przeszkadza delikatne, powiedzmy niebieskie swiatlo? bo spotkalem sie z roznymi opiniami, jedni mowia, ze przeszkadza, inni ze przeciez ksiezyc tez odbija swiatlo, wiec zawsze jakas lekka poswiata w naturze jest. jesli juz sie na to decydowac, to co byloby dobrym rozwiazaniem? diody http://www.allegro.pl/item483754610_ble ... x_led.html jakies specjalne swietlowki, czy moze cos takiego http://www.malawi.pl/artykuly/oswietlenie_nocne.htm ? znalazlem w domu pare takich lampek, jak w ostatnim linku, daja naprawde ladne swiatlo, ale nie wiem czy nie taniej wyjdzie kupic gotowca niz montowac samemu, tym bardziej, ze pod wzgledem podlaczania takich rzeczy jestem naprawde kiepski ;p czekam na Wasze opinie ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted December 28, 2008 Share Posted December 28, 2008 mi też po głowie chodzi takie oświetlenie, z tego co wyczytałem to nie powinno rybkom to przeszkadzać ale 12 diod to moim zdaniem stanowczo za dużo na Twoje akwa(i moje bo mam takie same )będzie za widno, jakbym mieał takie lampki w domu( te z drugiego linku) to na pewno bym je wykorzystał i zobaczył jaki dają efekt w akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted December 28, 2008 Author Share Posted December 28, 2008 chyba wlasnie sprobuje z tymi lampkami, gorzej tylko, jesli efekt nie bedzie najlepszy i cala robota pojdzie na marne ;p diody sa niby najpopularniejsze, a co z UV? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted December 28, 2008 Share Posted December 28, 2008 na marne? a wiedza zdobyta i doświadczenie? są bezcenne diody świecą bardziej punktowo choć słyszałem że są o różnych kątach rozpraszania światła, a lampki dadzą równomierną poświatę, tak mi się wydaje a co do UV to nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted December 28, 2008 Author Share Posted December 28, 2008 podobno mozna zrobic diody matowe, ktore nie swieca punktowo, trzeba je czyms pomalowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted December 28, 2008 Share Posted December 28, 2008 no ja czytałem o przeszlifowaniu papierkiem ściernym lub pilnikiem dla zmatowienia, ale to tylko teoria gdzieś wyczytana; zamontuj te lampki na próbe, jak będą ładnie świecić to może też takie lampki zakupie ile taka lampka kosztuje? tam też jest dioda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted December 28, 2008 Author Share Posted December 28, 2008 ok. 5 zl za jedna, nie wiem czy tam sa tez diody, ale jutro chyba kupie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 hej, zamontowałeś już to światełko? to pokaż bo nie wiem czy jedna wystarczy czy dwie trzeba i tak zerkam że nie bardzo jest gdzie to zamontować Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted December 30, 2008 Author Share Posted December 30, 2008 dzisiaj kupilem wszystko i niedlugo zaczne montowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
freeman Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 no ja czytałem o przeszlifowaniu papierkiem ściernym lub pilnikiem dla zmatowienia, ale to tylko teoria gdzieś wyczytanamogę Ci to potwierdzić z autopsji bo robiłem takie coś z diodą i rozpraszała światło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 dzisiaj kupilem wszystko i niedlugo zaczne montowackupiłeś dwie? i gdzie je wciśniesz, bo ja jutro chce iść kupić no ja czytałem o przeszlifowaniu papierkiem ściernym lub pilnikiem dla zmatowienia, ale to tylko teoria gdzieś wyczytanamogę Ci to potwierdzić z autopsji bo robiłem takie coś z diodą i rozpraszała światło.a są takie diody orginalne o większym kącie świecenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
freeman Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 dzisiaj kupilem wszystko i niedlugo zaczne montowackupiłeś dwie? i gdzie je wciśniesz, bo ja jutro chce iść kupić no ja czytałem o przeszlifowaniu papierkiem ściernym lub pilnikiem dla zmatowienia, ale to tylko teoria gdzieś wyczytanamogę Ci to potwierdzić z autopsji bo robiłem takie coś z diodą i rozpraszała światło.a są takie diody orginalne o większym kącie świecenia?wiem, że napewno są takie do samochodów zamiast wypukłej końcówki mają wklęsłą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted December 30, 2008 Author Share Posted December 30, 2008 kupilem trzy takie lampki i zrobie tak, jak na rysunku tu: http://www.malawi.pl/artykuly/oswietlenie_nocne.htm szkoda tylko ze zapomnialem o jednej rzeczy... ze do gniazka musze wlozyc wtyczke ;p kupilem 6 metrow kabla, gniazdka do plaskich gniazdek i wszystko, tylko nie mam jak tego podlaczyc ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted December 30, 2008 Share Posted December 30, 2008 trzy aż? ja spróbuje najpierw jedną i zobacze jak to będzie wyglądać i nie wiem czy one tak sie zmieszczą jak u tego kolesia Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted December 30, 2008 Author Share Posted December 30, 2008 tylko to wychodzi troche wiecej niz on pisze, mi wyszlo okolo 60 zl i to bez wlacznika dobowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 no to ładnie po kieszeni pojechałeś, ciekawe jaki będzie efekt, ja na razie wydałem 7,50zł na to gniazdko płaskie i włącznik, kabel mam, jutro kupie tą lampke za 8,50 Kanluxa, są po 5zł ale takie badziewia, jutro będzie świecić jedna to zobacze czy inwestować w drugą, na jednej koszt się zamknie w 16zł a jak dwie to 27,50zł(lampka i gniazdko), włączał będę ręcznie.. zaczynam myśleć że za te pieniądze zrobiłbym sobie diodowe które mniej miejsca by zajęło..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 No jak coś takiego jest to chyba nie przeszkadza rybkom ale ja tam nie będę tego zakladał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 zamontowałem jedna, na razie tak na pałe żeby sprawdzić i wydaje mi sie że ta jedna mi wystarczy wrzucam fotke, troche nie najlepsza jakość ale cosik tam widać Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 dzisiaj zamontuje 3 - w razie czego moge przeciez wylaczyc ktore bede chcial. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 będziesz miał jaśniej mi ta jedna styknie i tak fajnie niebiesko w pokoju w nocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 prace skonczone nareszcie, zamontowalem dwie lampki w tylnich rogach pokrywy i efekt jest naprawde godny zachodu - po srodku ciemny korzen i z dwoch stron delikatna, niebieska poswiata. postaram sie jutro wrzucic zdjecia, tylko bede musial poczekac az sie sciemni - aparat mam w innym pokoju i nie chce juz wszystkich budzic ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 A może znacie takie miejsce na ziemi gdzie księżyc świeci co noc i z taką samą siłą ? to napiszcie jestem ciekawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 15, 2009 Author Share Posted January 15, 2009 to jest AKWARIUM. nie ma chyba mozliwosci idealnego odzwierciedlenia naturalnych zbiornikow wodnych, w ktorych zyja dane rybki, poza tym jestem pewien, ze to, ze lekka, niebieska poswiata jednego dnia nie jest odrobine mocniejsza, a innego odrobine slabsza, zupelnie nie przeszkadza zyjacym od kilkunastu pokolen w szklanych zbiornikach rybkom. a moze napowietrzacz zle mąci powierzchnie wody? przeciez wiatr wieje z roznych kierunkow i z rozna sila, czy to aby im nie przeszkadza? kurcze, czasami na niebie pojawiaja sie chmury, moze bede sledzil zachmurzenie tamtych rejonow i w odpowiednich momentach bede delikatnie zakrywal swietlowki watą? troszke realizmu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts