Jump to content

Problem z bimbrownią

Kempa88
 Share

Recommended Posts

Mam następujący problem. Moja bimbrownia bąbelkuje z butelki z zacierem do butelki z powietrzem, ale gaz juz nie idzie do dyfuzora, cofająca woda z dyfuzora stanęła w miejscu i tam czeka. Po przepchnięciu gazów ustami, znów woda cofa się o jakieś 4 cm i stoi w miejscu. Co jest nie tak ? Po dmuchnięciu przez rurkę w dyfuzor ( tą odczepianą ) gaz normalnie leci. Oto zdjęcia

Druga butelka jest nieszczelna, uszczelnij silikonem zakrętkę od środka i będzie dobrze. Widzę że masz też połączone wężyki to też może być przyczyną nieszczelności tak czy inaczej trzeba uszczelnić wszystkie potencjalne miejsca przecieku.

Jeśli dobrze widzę, to tak jak ja stosujesz zestaw do kroplówek...

Tam jest taka banieczka i ja właśnie ja wykorzystuje jako pojemnik do oczyszczania...

Zlikwidowałem tę 2 butelkę. Mam 5litrowy Kanister uszczelniony oczywiście od środka sylikonem akwarystycznym. Dalej rurkami do tego baniaczka z wodą, zaworek zwrotny regulator kroplówkowy i do akwarium....

Jak widzę te ilości kleju i silikonu do uszczelnienia bimbrowni, to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Moja bimbrownia składa się z 2L butli z zacierem, 0,5L butelki jako filtr, zaworu zwrotnego i drabinki Hagena. Cała instalacja bombluje jak głupia bez klejów, silikonu itp. Ludzie włączcie myślenie, zarzyganie połączenia zakrętki z wężem kilogramem kleju lub silikonu nic nie daje skoro te dwa elementy cięgle pracują podczas odkręcania, zakręcania, przestawiania no i ciśnienie też robi swoje.

Edit: Jeszcze raz obejrzałem zdjęcia twojej bimbrowni i widzę że popełniłeś jeszcze dwa poważne błędy.

1. butelka z zacierem nie powinna być napełniona pod korek, powinieneś zostawić z 10cm wolnej przestrzeni, bo w ciepłe dni zacier potrafi się spienić, a u ciebie cała piana zostanie wepchnięta do wężyka.

2. butelka z czystą wodą powinna być napełniona max do połowy, pozostała przestrzeni jest buforem bezpieczeństwa Np: jeśli niechcący przewrócisz butelkę z zacierem to zostanie on wepchnięty do drugiej butelki i nic się nie stanie, a u ciebie zacier dostanie się do butelki, wymiesza się z czystą wodą i poleci do akwarium i uwierz mi nie zatamujesz tego, nagły ruch zacieru wytwarza niesamowite ciśnienie i zanim się zorientujesz zacier będziesz miał w akwarium.