Lukas Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 Nie jestem zaawansowanym akwarystą i nie wiem do końca czy w moim akwarium są dobrze dobrane rybki. OCEŃCIE to i doradźcie co zmienić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzoon Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 neonki to ryby stadne-a 2 to nie stado.zdecyduj ktore ryby usuniesz w zamian dokup neonkow-to moja opinia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 Właśnie mam to w planie a jakie rybki w ogóle pasowałyby jeszcze do mojego akwarium>? Pytam żeby wiedzieć na przyszłość Link to comment Share on other sites More sharing options...
hodowca1 Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 neonków kup ze 10 sztuk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 Aż 10? No wiesz jakieś 45 l w akwarium to chyba za mało na 10 neonków Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Nie to dobrze ja proponuje tak: 10 neonów 2 Danio 1 zbrojnik 2 mieczyk 2 molinezje 2 platka lub całkowicie zmienić obsadę Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Nie jestem zaawansowanym akwarystą i nie wiem do końca czy w moim akwarium są dobrze dobrane rybki. OCEŃCIE to i doradźcie co zmienić. _________________ Akwarium 50l 2 Neonki 2 Danio 1 glonojad 1 mieczyk 2 molinezje 1 Błyszczyk 1 Zwinnik Albo: 10 Neonkow 1 glonojad 5 molinezji lub mieczykow Albo: 8 Danio 1 glonojad 5 molinezji lub mieczykow Albo: 1 glonojad 8 Błyszczykow 5 -6 Zwinnikow Albo: 10 Neonkow 1 glonojad 8 Danio Albo: 8 Danio 1 glonojad 5 -6 Zwinnikow Albo: 8 Danio 1 glonojad 8 Błyszczykow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 Nie jestem zaawansowanym akwarystą i nie wiem do końca czy w moim akwarium są dobrze dobrane rybki. OCEŃCIE to i doradźcie co zmienić. _________________ Akwarium 50l 2 Neonki 2 Danio 1 glonojad 1 mieczyk 2 molinezje 1 Błyszczyk 1 Zwinnik Albo: 10 Neonkow 1 glonojad 5 molinezji lub mieczykow Albo: 8 Danio 1 glonojad 5 molinezji lub mieczykow Albo: 1 glonojad 8 Błyszczykow 5 -6 Zwinnikow Albo: 10 Neonkow 1 glonojad 8 Danio Albo: 8 Danio 1 glonojad 5 -6 Zwinnikow Albo: 8 Danio 1 glonojad 8 Błyszczykow Wszystkie te propozycje są dobre ale to wychodzi że w akwa byłoby co najmniej 15 rybek. Czy to nie za dużo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Ludzie zmiłujcie się. Ten wasz "glonojad" (czyt. zbrojnik, najprawdopodobniej niebieski) nadaje się do akwarium co najmniej 100L, 45L to dla niego męka. One rosną nawet do 18cm, w takim akwarium skarłowacieje. Reszta obsady podanej przez Anię, jest odpowiednia. Chociaż ja osobiście postawiłabym na jeden gatunek. Może 10 neonków i krewetki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Nie chodzi tu tylko o ilosc ale tez o wielkosc rybek. Podalam ci maxymalnie naciagniety do twojego litrazu sklad. Biore juz na przid poprawke na akwarystow, ktorzy jeszcze z 10 rybek by dolozyli. Osobiscie w ogole zmienilabym polowe obsady. Ślicznie by sie prezentowalo: - 10 neonkow - parka ramirez lub kakadu 1samiec+2 samiczki - 5 otoskow - 6 kiryskow panda Pamietaj, ze te rybki co masz pojedynczo lub w parach to rybki stadne. Kazdy gatunek wymaga conajmniej 5 osobnikow do stada. Moze zdecydujesz sie kompletnie zmienic wszystko? Chetnie sluze pomoca Ewwa ma racje co do glonojada. Ja dostalam 15 cm plekostomusa od kolesia, ktory go wychowal w 25 litrach!!! Mozesz swojego glonka narazie trzymac u siebie ale przygotuj sie ze jak podrosnie trzeba go bedzie oddac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 Dobra będę robił tak jak powiedziałaś. Jakby co to jeszcze będę pytał Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasia3105 Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 kup zbrojnika i z 5 neonków Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkwarystaR Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Ja to widzę tak: 5 Neonków 4 Danio 1 glonojad 2 mieczyki 2 molinezje 2 Błyszczyki 2 Zwinniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 No ta propozycja też dobra jest. Nie musiałbym likwidować niektórych rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JsqeL Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 a ja mam 50l i bardzo ładnie się prezentuje:)) 3 mieczyki 1+2 3 gupiki 1+2 3 neonki 2 żałobniczki 2 piskorki sumatrzańskie 1 glonojadek ewwa już niedługo akwa 450l długo planowane więc się mój glonek nie meczy narazie ma max 5cm bo jest nowy xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Prosze was - nie doradzajcie nikomu rybek nie pasujacych do jego akwarium lub zlego skladu. Nie ma po co wprowadzac nikogo w blad. Nie moze byc tak, ze ryby stadne wystepuja pojedynczo lub parami bo kolorowo. Sama mam 112 litrow i moglabym miec z 15 par roznych rybek a mam 6 gatunkow ryb stadnych w tym 2 z nich to denne: 13 neonow, 11 brzanek, 3 molinezje (bylo 5 ale jeden samiec zdechl, jeden wyskoczy z akwa), 5 kiryskow, 3 otoski, tymczasowo 2 brzanki rekinie, ktore oddam jak znajde chetnego, bojownika i plekostomusa. Lepiej zdecydowac sie na mniej gatunkow a w wiekszych lawicach. To pozwala rybom czuc sie swobodnie i uniknac stresu. Popatrz na akwaria ludzi, ktorzy maja mniej gatunkow w wiekszych stadach i porownaj z tymi kolorowymi, gdzie rybki plywaja pojedynczo. Widac olbrzymia roznice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 Zgadzam się z tobą. Dlatego pytam się Was jak dobrać gatunki tak żeby rybkom było dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
JsqeL Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 ale moim jest dobrze mieczyki pływaja razem gupiki piskorki tez sie razem trzymaja:) neonki też żałobniczki również Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturo Posted December 28, 2008 Share Posted December 28, 2008 Słuchajcie się Ani bo ona Was w błąd nie wprowadzi Ja bym Ci radził pozbyć się mieczyków bo one osiągają duże rozmiary i w 50l będą się męczyć.. Wybierz też stadko którego gatunku chcesz hodować wg mnie albo 10 neonków albo 10 danio ale nie po 5 jednych i drugich. Nie róbcie "zupy rybnej" i nie dodawajcie wszystkiego po trochu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 28, 2008 Author Share Posted December 28, 2008 To w takim razie co ze zwinnikiem i Błyszczykiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted December 28, 2008 Share Posted December 28, 2008 Trzeba oddac bo sa pojedynczo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted December 28, 2008 Share Posted December 28, 2008 Trzeba oddac bo sa pojedynczo. no własnie to chyba najczęsztszy problem akwarzystów nie wiedzą np. ze neonki to rybyy stadne i kupuję 3 sztuki ( a to nie stado ) ale cóż ...dobrze ze w niektórych sklepach jest mozliwośc oddania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts