blyszczyk Posted December 25, 2008 Share Posted December 25, 2008 witam :> jakies 3 tyg. temu zasadzilem u siebie w akwarium kabomby i jakos niechca mi rosnac;/ w tym samym akwarium mam maczarki ktore wsadzilem tego samego dznia co kabomby ,ale moczarki rosna szybko i maja sie dobrze :> jakie moga byc przyczyny tego ze kabomby nie rosna(gubia igielki i gnija)? mam ok 0.4w/1l wiec swiatlo jest ok ;/ z gory dzikuje:> Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted December 25, 2008 Share Posted December 25, 2008 światło..ale nie samym światłem roślinki żyją. Dajesz jakieś nawozy, Co2? Z kabombą miałam podobny problem, straszliwie gubiła igły i w końcu z niej zrezygnowałam, pomimo że inne roślinki rosły ładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted December 25, 2008 Share Posted December 25, 2008 Kabomba jest bardzo lamliwa. Trzeba uwazac przy sadzeniu. Wystarczy ze nadlamiesz troche lodyge to nie ma ona dobrego polaczenia z korzeniem i wtedy robi sie problem. To delikatne roslinki. Wyrwij i sprawdz czy nie jest nadlamana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 ja mam tylko kabomby i mech jawajski w baniaczku... mają się wspaniale 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Kabomby potrzebują nie tylko światła ale tez miękkiej wody moim zdaniem jest to dość trudna roslinka i nie nadaje się dla kogoś kto zaczyna przygodę z roślinami Link to comment Share on other sites More sharing options...
wadrian Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 Poprzednicy mają rację Kabomba jest wymagającą rośliną. Zamiast Kabomby możesz posadzić Limnophilia Sessiliflora moim zdaniem jeszcze ładniejsza i mniej wymagająca. Sadzić z dala od filtra bo nie lubi dużego ruchu tafli wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz1973mw Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 Stary temat,ale nie zgadzam się z tym że nie lubi ruchu tafli wody. Ja posadziłem ją przy samym wylocie z deszczowni (nie wiedząc że niby nie lubi,bo o tym słyszałem nie raz) a ona targana prądem urosła bez przesady w 14 dni od wsadzenia około 15 cm. Boje się co będzie jak moje akwa dojrzeje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts