Brevis14 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Witam Niechcący chyba przedawkowałem sól morską i najpierw rybki pływały przy powierzchni a teraz polegają wszystkie na dnie. Jak można im jeszcze pomóc oprócz podmiany wody? Akwa 90L Obsada: 4x Barwniak Czerwonobrzuchy Podmieniłem 80% wody a soli wsypałem ok. 1/2 opakowania 80 ml (może trochę więcej). Czy wogule da się je uratować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Po co to zrobiłeś??? Podmieniaj wodę ........ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted January 1, 2010 Author Share Posted January 1, 2010 W pewnej książce przeczytałem że Barwniaki lubią słoną wodę a pisało tam 1-2 łyżki soli na 10 L a i tak użyłem mniejszej dawki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Hodowałem kilka par tego gatunku w 250 l akwarium nigdy żadnej soli nie dawałem a odnosiłem ogromne sukcesy hodowlana 99% przeżywalności narybku i regularne tarła ...... Nie trzeba kombinować. Nie wiem jak to wygląda ale ja bym podmieniał wodę i dal silne napowietrzanie które może nie pomoże ale tez nie zaszkodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
miłek12 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 To jak ty tą sól wsypywałeś Jestem początkującym akwarystą, ale sądze że powinieneś przenieść gdzieś rybki np: do słoika i wymienić całą wode Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 To jak ty tą sól wsypywałeś Jestem początkującym akwarystą, ale sądze że powinieneś przenieść gdzieś rybki np: do słoika i wymienić całą wode jak jesteś początkujący to jeśli nie jesteś pewnien tego co piszesz to nie pisz bo wprowadzasz ludzi w błąd Całą wodę ??? Brevis ,podmień wodę i zrób jak pisał shadow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted January 1, 2010 Author Share Posted January 1, 2010 Od razu jak tylko zobaczyłem że coś jest nie tak podmieniłem 80% wody. Jeszcze podmienić czy może znowu tak ok. 50% za jakieś 1h? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Tak jak mówisz albo nawet prędzej Na 100% lepsza będzie Świerza kranówka jak solanka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted January 1, 2010 Author Share Posted January 1, 2010 Tak zrobię. Na razie dziękuję wszystkim za natychmiastową pomoc. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 ewentualnie jak masz filtr RO to możesz nim filtrować wodę z tej soli Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 wielkopletw ŻE CO ??? Mam spory szacunek dla Twojej wiedzy ale może mi powiesz jak podłączyć filtr RO do Akwarium ?? Chyba że masz na to jakiś patent . Jak się domyślam do akwarium trzeba włożyć pompę która zrobi ciśnienie takie jak w sieci wodociągowej ......Jest to niewykonalne ...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 mój znajomy ma patent bo ma taką moooocną pompe z której ciągnie wodę z aq i leci przez RO jak mu ph podskoczy nie pytaj jaka pompa bo nie mam pojęcia ps# znajomy jest a'la McGyver Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Nie słyszałem o czymś takim .....Ale jak Ty widziałeś to Oki nie znam się na wszytki ...... Moim zdaniem twój znajomy ma podłączony filtr RO pod sieć i po przefiltrowaniu ta woda trafia do akwarium ............Ale mogę czegoś nie wiedzieć.......... Oczywiście ciekawość każe abyś zrobił zdjęcia takiej instalacji .......Będę bardzo wdzięczny i przyda się to tez innym. To tak tylko na poparcie Twoich słów ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 mój znajomy ma patent bo ma taką moooocną pompe z której ciągnie wodę z aq i leci przez RO jak mu ph podskoczy nie pytaj jaka pompa bo nie mam pojęcia ps# znajomy jest a'la McGyver Nawet jak takie coś istnieje nie wiem jaki w tym jest sens ? pompy srompy , żeby uratować jakąś tam 20-30% zużytej wody z akwarum ani to ekologia , ani ekonomia Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 Powiedzmy sobie jasno -Czegoś takiego Niema . Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted January 1, 2010 Share Posted January 1, 2010 żeby uzyskać 2-3 bary przy takim przepływie... Interesuje mnie taka pompa i jej cena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted January 2, 2010 Author Share Posted January 2, 2010 Chyba wszystko jest już ok. Rybki już normalnie pływają jeszcze dziś podmieniłem ok.20% wody. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za błyskawiczną pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts