Kasia:) Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Jako początkującą akwarystką. Mam kolejne pytanie do fachowych starszych stażem, niekoniecznie wiekiem, akwarystów. Otóż dzisiaj sadzę już ostatnie rośliny, które po długim czasie udało mi się zdobyć. Ogólnie pierwsze rośliny posadziłam w akwarium 2 tygodnie temu. Kiedy mogę wpuścić pierwszych mieszkańców, czyli krewetki? Wody całkiem nie wymieniam, tylko robię podmiankę. Filtr wypłukałam w wodzie odlanej z akwarium, aby nie wypłukać bakterii. Czy mogę już na dniach wpuścić krewetki czy muszę czekać następne min. 2 tygodnie, aby rośliny dziś zasadzone mogły się zaaklimatyzować w baniaku? W razie czego mam też bactozym, ale wolałabym aby akwarium dojrzewało naturalnie, tak więc ile i czy w ogóle czekać jeszcze z wpuszczeniem krewetek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Zmierz parametry wody. Jak będą prawidłowe, to możesz wrzucać krewetki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 No widać że już coś wiesz o akwarystyce . Ja bym poczekał do środy lub do wtorku żeby roślinki sie zaaklimatyzowały, kupiłaś krewetkom mchy jakieś? Bo Krewetki lubią mchy . Podmiany rób co tydzień, nie lej chemii dla roślin. Chciałbym wiedzieć litraż akwarium, jakie te krewecie, parametry, oświetlenie,jakie te rośliny . Pozdrawiam i powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasia:) Posted December 12, 2009 Author Share Posted December 12, 2009 No widać że już coś wiesz o akwarystyce . Ja bym poczekał do środy lub do wtorku żeby roślinki sie zaaklimatyzowały, kupiłaś krewetkom mchy jakieś? Bo Krewetki lubią mchy . Podmiany rób co tydzień, nie lej chemij dla roślin. Chciałbym wiedzieć litraż akwarium, jakie te krewecie, paramatry, oświetlenie,jakie te rośliny . Pozdrawiam i powodzenia Bardzo proszę Akwa: 27 litrów Oświetlenie: 40W (dość spora odległość nad akwa) Rośliny: Limfophila sessiliflora, Microsorium Narrow, Bacopa, Duzy heniu, rotala, jakiś nurzaniec chyba. sagittaria, glosia i mech jawajski. Parametry: nieznane Krewetki jakie będą to Red cherry i bojownik Roślin jest sporo bo mam nie wie sadzonek, zobaczę jak się będą rozrastać. Planuję im w poniedziałek podłączyć bimbrownie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasia:) Posted December 13, 2009 Author Share Posted December 13, 2009 Niestety, dzisiaj wypłynęły mi niemal wszystkie rosliny. Normalnie jestem załamana. Musze wszystko robic od nowa juz chyba po raz trzeci albo i czwarty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts