ZdziseX Posted December 8, 2009 Share Posted December 8, 2009 Witam moi drodzy, mam do was pytanie. Miast zmierzyć wpierw ph mojej kranówy ja bezmyślnie kupiłem filtr odwróconej osmozy, dzisiaj przebadałem wode tetratestem i wyszło 6,5. Biorąc pod uwage że płynne testy są wiarygodne to wychodzi na to że nie mam nawet po co podłanczać tego filtra. A co wy na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted December 8, 2009 Share Posted December 8, 2009 No chyba nie , ale to zależy jeszcze jaka twardość masz. I co chcesz tam trzymać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted December 8, 2009 Share Posted December 8, 2009 Witam moi drodzy, mam do was pytanie. Miast zmierzyć wpierw ph mojej kranówy ja bezmyślnie kupiłem filtr odwróconej osmozy, dzisiaj przebadałem wode tetratestem i wyszło 6,5. Biorąc pod uwage że płynne testy są wiarygodne to wychodzi na to że nie mam nawet po co podłanczać tego filtra. A co wy na to? Filtr RO nie tylko pozwala na uzyskanie wody o neutralnym pH, ale przede wszystkim oczyszcza wodę ze wszystkich rozpuszczonych związków i pierwiastków - w tym tych szkodliwych. Odczyn pH to tylko jeden z wielu parametrów ważnych dla hodowli ryb. PS. Testy Tetry chyba mierzą pH co 0.5, więc ich wiarygodność jest taka sobie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted December 11, 2009 Share Posted December 11, 2009 dokładnie co kolega wcześniej ph to tylko jedna wartość - u mnie kranówa jest jak tablica Mendelejewa a dzięki ro jest za.....ście zależy od rodzaju membrany i prefiltrów RO może nawet w 99% oczyścić wodę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted December 16, 2009 Share Posted December 16, 2009 to gdzie ty mieszkasz że masz taką kwaśną wode? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts