mariusz1973mw Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Witam.Nie mam pojęcia skąd te opinie oraz opisy że bocja wspaniała to super broń na ślimaki.Owszem jest to piękna ryba oraz zjada ślimaki, tylko że w moim akwa zjada wyłącznie młode ampularie,a te chciałbym wychodować na co bocje nie pozwalają.Za to innych ślimaków niepożądanych ani ruszą.Zaznaczam że nie przekarmiam ryb.W okresie w którym nie miałem ampulari, bo te które miałem ze względu na krótką żywotność po prostu wymarły a młode wyjadły bocje,innych ślimaków bocje nie ruszają. W mojej opini te ryby to piękne lenie.Posiadam dwie ok.10cm.bocje w 200 l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 A możesz napisać jakich "nie ruszają" ? No i to nie czasem ryba stadna? Spotkałem się z sytuacją że sama jedna bocja ślimakami była średnio zainteresowana, natomiast gdy doszło jej kilka koleżanek to ślimaki zaczęły masowo znikać z akwarium - może podobnie jest u Ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba92 Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Bocje najlepiej trzymac w ilości 4-5szt czują sie wtedy pewniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz1973mw Posted December 13, 2009 Author Share Posted December 13, 2009 To prawda że to ryba stadna,ale rosną one duże i 200l. nie można mieć ich za dużo.Kupując je chodziło mi głownie o walkę ze ślimakami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts