Jump to content

Bocja pręgowana

Elex
 Share

Recommended Posts

Powyżej 100l. To ryba stadna, czyli min, 6 osobników w akwarium. Dorasta do 10cm długości.

Ja bym powiedział grubo powyżej 100l ;) Aby uniknąć nieporozumień ;) 112 lub 120 też powinniśmy traktować w przybliżeniu, czyli 100 l. Min. 240

• 2 months later...

W sieci znalazłam podobne informacje do tych, które zamieszczone są tu na forum, ale w sklepie zoologicznym jak chciałam dokupić mojej, niestety tylko jednej, bocji pręgowanej kilka osobników to od pracownika sklepu dowiedziałam się, że ta rybka nie nadaje się do akwarium z m.in. molinezjami, danio, gupikami, kiryskami, ponieważ rośnie do 25cm i zje wszystko, co żywe w akwarium... Wstrzymałam się z kupnem do wyjaśnienia sprawy, co o tym sądzicie?

Moje akwarium to na razie: 5 glonojadów, 4 kiryski spiżowe, węgorek (pawie oczko), 5 danio pręgowanych, 5 molinezji, 5 bystrzyków czerwonych no i ta osamotniona bocja, której sama bym nie wybrała, ale dostałam ją w spadku, więc nie chce wyrzucać na bruk. Czekam na odp. pozdrawiam

tu z tymi klapkami to bym nie przesadzała.

ja sama osobiście trafiłam na dwa razy różne sztuki bocji,które tylko do wytempienia ślimaków trzymałam a po tym i za każdym razem, musiałam oddawać bo mi raniły mieczyki i inne rybki śpiące w nocy. padliną też nie gardzą.

tak samo glonojad syjamski.

w nocy zasadza się na śpiące rybki.

może i nie specjalnie tylko przez pomyłkę.

może celowo. nie mam pewności. wiem tylko że zlizuje z nich śluz zabezpieczający i jeśli rybki nie uciekną w pore to mają ślady na bokach. niekiedy i krwawe.

• 2 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...