Elex Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Jaki jest minimalny litraż dla tej rybki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted December 6, 2009 Administrator Share Posted December 6, 2009 Powyżej 100l. To ryba stadna, czyli min, 6 osobników w akwarium. Dorasta do 10cm długości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Powyżej 100l. To ryba stadna, czyli min, 6 osobników w akwarium. Dorasta do 10cm długości. Ja bym powiedział grubo powyżej 100l Aby uniknąć nieporozumień 112 lub 120 też powinniśmy traktować w przybliżeniu, czyli 100 l. Min. 240 Link to comment Share on other sites More sharing options...
aknopek Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 W sieci znalazłam podobne informacje do tych, które zamieszczone są tu na forum, ale w sklepie zoologicznym jak chciałam dokupić mojej, niestety tylko jednej, bocji pręgowanej kilka osobników to od pracownika sklepu dowiedziałam się, że ta rybka nie nadaje się do akwarium z m.in. molinezjami, danio, gupikami, kiryskami, ponieważ rośnie do 25cm i zje wszystko, co żywe w akwarium... Wstrzymałam się z kupnem do wyjaśnienia sprawy, co o tym sądzicie? Moje akwarium to na razie: 5 glonojadów, 4 kiryski spiżowe, węgorek (pawie oczko), 5 danio pręgowanych, 5 molinezji, 5 bystrzyków czerwonych no i ta osamotniona bocja, której sama bym nie wybrała, ale dostałam ją w spadku, więc nie chce wyrzucać na bruk. Czekam na odp. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
edie21 Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 tu z tymi klapkami to bym nie przesadzała. ja sama osobiście trafiłam na dwa razy różne sztuki bocji,które tylko do wytempienia ślimaków trzymałam a po tym i za każdym razem, musiałam oddawać bo mi raniły mieczyki i inne rybki śpiące w nocy. padliną też nie gardzą. tak samo glonojad syjamski. w nocy zasadza się na śpiące rybki. może i nie specjalnie tylko przez pomyłkę. może celowo. nie mam pewności. wiem tylko że zlizuje z nich śluz zabezpieczający i jeśli rybki nie uciekną w pore to mają ślady na bokach. niekiedy i krwawe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted February 20, 2010 Share Posted February 20, 2010 Według mnie potrzebuje minimum 100 cm. długości akwarium około 200 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts