krystek Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 Zastanawiam się jeszcze nad jednym czyli roślinkami. Duże akwarium więc będzie ich więcej niż mam teraz i słyszałem że do dużej ilości roślin należy dać ziemie oprócz żwirku. Czy to musowe i jak tak to polecacie jakąś? mei: temat wydzielony z viewtopic.php?f=101&t=13443&start=0&st=0&sk=t&sd=a Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba92 Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 Niekoniecznie ziemie mozesz zastosowac gotowe podkłady np.sery.tetry itp. lub dac pod zwirek gline Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 Nie polecam gliny pod żwirek. Miałam taką opcję i szczerze odradzam. Strasznie brudzi wodę przy każdym nawet małym grzebaniu oraz powoduje takie glony, że masakra. Wszystko byle nie glina Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba92 Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 Z tym co mowi mei się nie zgodze uzywam gliny jako cześć podkładu i nic złego sie nie dzieje. p.s kazdy podkład trzeba przykryc 4-5cm warstwą zwirku wtedy na_pewno nic sie nie stanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 Ja powiem tak, wyjątek potwierdza regułę Wiem, że u kilku osób glina się sprawdziła, jednak kilkudziesięciu osobom już nie. Większość narzeka na glinę. Tak samo jak na podłoże z kociego żwirku marki Tesco (to nie żart, niektórzy też chwalili to jako podłoże, jednak większość osób miała od tego glony) Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystek Posted December 5, 2009 Author Share Posted December 5, 2009 Mei to co polecasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 Wszystko zależy jakie chcesz mieć rośliny oraz oświetlenie. Może wystarczy Ci sam żwir a może niezbędne będzie jakieś lepsze podłoże np. Aquasubstrate II Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Na razie z tego co przerabiałem polecam tylko ziemię pod żwir. A z gliną miałem takie przeboje, że również odradzam. Dobre to dla tych którzy grzebać nie lubią w akwarium to wtedy warto W ziemi też nie wskazane grzebanie , bo wiadomo , ale mimo wszystko lepsza taka opcja;). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba92 Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Ja odradzam ziemie,raz tylko dałem sie namówic i więcej tego pod rośliny nie dam najlepiej dać pod rośliny jakiś pewny substrat np.sery i tez bedzie rosło Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo2162 Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 ja osobiście gorąco polecam gotowy substrat sery floredepot...osobiście go używam- rośliny pięknie idą w górę i znakomicie się ukorzeniają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeronimo Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 ja chciałem ciemne podłoże dla neonów i o nieostrych krawędziach dla kirysków --> viewtopic.php?f=43&t=12701&p=122895#p122895 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts