3promile Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Zalany 1. grudnia '09 Zbiornik: 70x27x32 DIY Oświetlenie: 2 x Philips 18W (10000K + 6500K) Ogrzewanie: Weipro 25W Filtr: Aquaszut Kaskada 500 (prefiltr gąbkowy na rurce, kosz zasypany ceramiką) Podłoże: szlifowany bazalt (czyli bierzemy wiadro zwykłego bazaltu, wrzucamy do betoniarki, dokładamy trzy wiadra piasku i miąchamy całość przez trzy godziny - zero ostrych krawędzi) Dodatek specjalny: kawał dolomitu do podniesienia GH i pH Nawożenie: Aquapotas na start, potem jedynie to, co jest w kranovicie Zielsko: Hydrocotyle leucocephala Vallisneria spiralis Ceratopteris cornuta Riccia fluitans Sagittaria subulata Limnofilia sessiflora Java moss Singapore moss Mięso: Cambarellus patzcuarense "Orange" - za jakieś dwa, trzy tygodnie Edit: Cambarellus patzcuarense - 2 Poecilia wingei - 9 Caridina cf. propinqua "Orange" - 10 Caridina cf. babaulti - XX Neritina natalensis - 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 szok i tyle twoje baniaczki są przecudne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margin Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Piękne, masz talent, czekam na zdjęcia z raczkami. Pozostałe zbiorniczki oczywiście też cudne. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Bajer...! Po prostu bajer...! A teraz zdradź mi jak żeś przymocował tą wgłębkę to kamoli tak, że tego nie widać...? No i co zrobiłeś, że przez parę dni tak pięknie wyrosła...? Chyba, że z innego zbiorniczka się tu przeprowadziła...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar_3103 Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Mi się też bardzo podoba, ale doczepie się tego mchu na tym białym kamieniu. Wygląda on co najmniej dziwnie i nie zbyt mi tu pasuje. No i te pływające moczarki. Ale i tak jest to bardzo przemyślane akwarium. Życzę dalszych sukcesów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 Bardzo fajnie, ale prawa strona mi trochę nie pasuje. Ale pewnie po rozrośnięciu będzie super. Fajny pomysł na ostry bazalt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 a jak dla mnie to cały projekt wygląda mało naturalnie. Trochę jak klocki lego i plac zabaw... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicke_95 Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 a według mnie ładnie ale... ten biały kamlot mógłby być mniej biały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted December 5, 2009 Author Share Posted December 5, 2009 Mi się też bardzo podoba, ale doczepie się tego mchu na tym białym kamieniu. Wygląda on co najmniej dziwnie i nie zbyt mi tu pasuje. No i te pływające moczarki. Ale i tak jest to bardzo przemyślane akwarium. Życzę dalszych sukcesów. Poczekajmy, aż urośnie A moczarka jest tylko na czas dojrzewania. a jak dla mnie to cały projekt wygląda mało naturalnie. Trochę jak klocki lego i plac zabaw... Zgadza się. Baniak ma jednak dopiero kilka dni. Spróbuj go sobie wyobrazić z wyrośniętym mchem i wgłębką... a według mnie ładnie ale... ten biały kamlot mógłby być mniej biały Ten 'biały kamlot' to dolomit. Dolomity są z natury jasne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 Narazie może i wygląda trochę nienaturalnie, ale pewnie to się zmnieni jak rozrosną się rośliny. Pomysł bardzo ciekawy. Czekam na kolejne zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 jako dekoracyjne może być ale ten mech na dolomicie jak go nazywasz mi nie pasuje - taki kołtun zielska się z tego zrobił - lewa strona idealnie (wręcz nie naturalnie ale ładnie) a prawa zdziczała i niepasująca do ładu z lewej ściany zbiornika co nie zmienia faktu że całość prezentuje się bardzo ładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted December 21, 2009 Author Share Posted December 21, 2009 Baniak się w końcu ruszył i zaczął zarastać: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Jak oglądam te Mchy to mam ochotę sprzedać Uaru i zaszczepić kilka gatunków ....... Pięknie to wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar_3103 Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Teraz to rozumiem. Mjodzijo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Cooool A czym Riccia jest przymocowana ?? Nie widać żadnych nitek ani siatki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Jejku cudnie to akwarium zrobiłeś. Napatrzeć się nie można. Pozazdrościć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 No dużo lepiej to wygląda , fajnie kamyczki poukładane ;], daj jakieś fotki mieszkańców . No pochwal sie no dawaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted December 21, 2009 Author Share Posted December 21, 2009 Cooool A czym Riccia jest przymocowana ?? Nie widać żadnych nitek ani siatki Żyłką przyponową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Wszystko pięknie elegancko, jak każde Twoje akwa Raczki piękne Ale czepić się muszę.............. Zmniejsz rozdzielczość zdjęć bo teraz masz za duże (1024px × 576px). Regulamin mówi o mniejszej dopuszczalnej wielkości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted December 22, 2009 Author Share Posted December 22, 2009 Wszystko pięknie elegancko, jak każde Twoje akwa Raczki piękne Ale czepić się muszę.............. Zmniejsz rozdzielczość zdjęć bo teraz masz za duże (1024px × 576px). Regulamin mówi o mniejszej dopuszczalnej wielkości Oki, zmniejszyłem. Swoją drogą można by nieco odświeżyć regulamin - ten wymóg 800px pochodzi chyba z epoki CRT... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ficiek Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Bardzo mi się podobają te kamienie po lewej, porośnięte mchem. Taki jasny to Jawajski czy jaki? Ja mam ciemno zielony (nie wiem jaki - nie jawajski) i nie wiem jaki gatunek jest u Ciebie (chętnie sobie taki dokupię). Jeszcze jedno: jaką granulację ma użyty bazalt i skąd masz takie kamienie - znalezione czy kupione? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted December 23, 2009 Author Share Posted December 23, 2009 Bardzo mi się podobają te kamienie po lewej, porośnięte mchem. Taki jasny to Jawajski czy jaki? Ja mam ciemno zielony (nie wiem jaki - nie jawajski) i nie wiem jaki gatunek jest u Ciebie (chętnie sobie taki dokupię). Jeszcze jedno: jaką granulację ma użyty bazalt i skąd masz takie kamienie - znalezione czy kupione? Kamienie są porośnięte wgłębką. Bazalt 3-5. Kamulce ze składu kruszyw - czerwone piaskowce i dolomit za 10% tego, co trzeba by było zapłacić w zoologu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ficiek Posted December 24, 2009 Share Posted December 24, 2009 Kamienie są porośnięte wgłębką. Bazalt 3-5. Kamulce ze składu kruszyw - czerwone piaskowce i dolomit za 10% tego, co trzeba by było zapłacić w zoologu. Jak zwykle pomyliłem wgłębkę z gałęzatką - nie wiem dlaczego zawsze mylę nazwę. Co do kamieni, masz racje. Nie wyobrażam sobie kupna w zoologicznym, za takie kosmiczne ceny jak proponują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted January 31, 2010 Author Share Posted January 31, 2010 Trzeba zacząć ciachanie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borysek111 Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Moim zdaniem to możesz wywalić te pistię i inne rośliny pływające, to tylko robi taki bałagan i tak nie zabardzo to wygląda, a z drugiej strony to bardzo ładnie wygląda mech na białym dolomicie. pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts