Jump to content

[60] Rakownia

3promile
 Share

Recommended Posts

Zalany 1. grudnia '09

Zbiornik: 70x27x32 DIY

Oświetlenie: 2 x Philips 18W (10000K + 6500K)

Ogrzewanie: Weipro 25W

Filtr: Aquaszut Kaskada 500 (prefiltr gąbkowy na rurce, kosz zasypany ceramiką)

Podłoże: szlifowany bazalt (czyli bierzemy wiadro zwykłego bazaltu, wrzucamy do betoniarki, dokładamy trzy wiadra piasku i miąchamy całość przez trzy godziny - zero ostrych krawędzi)

Dodatek specjalny: kawał dolomitu do podniesienia GH i pH

Nawożenie: Aquapotas na start, potem jedynie to, co jest w kranovicie ;)

Zielsko:

Hydrocotyle leucocephala

Vallisneria spiralis

Ceratopteris cornuta

Riccia fluitans

Sagittaria subulata

Limnofilia sessiflora

Java moss

Singapore moss

Mięso:

Cambarellus patzcuarense "Orange" - za jakieś dwa, trzy tygodnie

Edit:

Cambarellus patzcuarense - 2

Poecilia wingei - 9

Caridina cf. propinqua "Orange" - 10

Caridina cf. babaulti - XX

Neritina natalensis - 3

Dołączona grafika

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mi się też bardzo podoba, ale doczepie się tego mchu na tym białym kamieniu. Wygląda on co najmniej dziwnie i nie zbyt mi tu pasuje. No i te pływające moczarki. Ale i tak jest to bardzo przemyślane akwarium. Życzę dalszych sukcesów.

Mi się też bardzo podoba, ale doczepie się tego mchu na tym białym kamieniu. Wygląda on co najmniej dziwnie i nie zbyt mi tu pasuje. No i te pływające moczarki. Ale i tak jest to bardzo przemyślane akwarium. Życzę dalszych sukcesów.

Poczekajmy, aż urośnie ;) A moczarka jest tylko na czas dojrzewania.

a jak dla mnie to cały projekt wygląda mało naturalnie. Trochę jak klocki lego i plac zabaw...

Zgadza się. Baniak ma jednak dopiero kilka dni. Spróbuj go sobie wyobrazić z wyrośniętym mchem i wgłębką...

a według mnie ładnie :D ale... ten biały kamlot mógłby być mniej biały ;)

Ten 'biały kamlot' to dolomit. Dolomity są z natury jasne.

jako dekoracyjne może być ale ten mech na dolomicie jak go nazywasz mi nie pasuje - taki kołtun zielska się z tego zrobił - lewa strona idealnie (wręcz nie naturalnie ale ładnie) a prawa zdziczała i niepasująca do ładu z lewej ściany zbiornika

co nie zmienia faktu że całość prezentuje się bardzo ładnie ;)

• 3 weeks later...

Wszystko pięknie elegancko, jak każde Twoje akwa ;) Raczki piękne :D Ale czepić się muszę.............. Zmniejsz rozdzielczość zdjęć bo teraz masz za duże (1024px × 576px). Regulamin mówi o mniejszej dopuszczalnej wielkości ;)

Oki, zmniejszyłem. Swoją drogą można by nieco odświeżyć regulamin - ten wymóg 800px pochodzi chyba z epoki CRT...

Bardzo mi się podobają te kamienie po lewej, porośnięte mchem. Taki jasny to Jawajski czy jaki? Ja mam ciemno zielony (nie wiem jaki - nie jawajski) i nie wiem jaki gatunek jest u Ciebie (chętnie sobie taki dokupię). Jeszcze jedno: jaką granulację ma użyty bazalt i skąd masz takie kamienie - znalezione czy kupione?

Bardzo mi się podobają te kamienie po lewej, porośnięte mchem. Taki jasny to Jawajski czy jaki? Ja mam ciemno zielony (nie wiem jaki - nie jawajski) i nie wiem jaki gatunek jest u Ciebie (chętnie sobie taki dokupię). Jeszcze jedno: jaką granulację ma użyty bazalt i skąd masz takie kamienie - znalezione czy kupione?

Kamienie są porośnięte wgłębką. Bazalt 3-5. Kamulce ze składu kruszyw - czerwone piaskowce i dolomit za 10% tego, co trzeba by było zapłacić w zoologu.

Kamienie są porośnięte wgłębką. Bazalt 3-5. Kamulce ze składu kruszyw - czerwone piaskowce i dolomit za 10% tego, co trzeba by było zapłacić w zoologu.

Jak zwykle pomyliłem wgłębkę z gałęzatką - nie wiem dlaczego zawsze mylę nazwę. Co do kamieni, masz racje. Nie wyobrażam sobie kupna w zoologicznym, za takie kosmiczne ceny jak proponują.

• 1 month later...