lucnoture Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 MOJE PYTANIE PONIŻEJ POSTÓW ... środka do startów i odstresującego czy jako to nazwac poniżej zdjęcie, mam problem bo wymieniałem akwarium 10 L na 20 L a więc miałem tylko połowę dojrzałem wody resztę odlałem z 75 Litrowego baniaka też po restarcie ( tydzień mija) i z kranu, dziwnie sie zachowują opadają na dno i sie nie ruszają, od czasu do czasu troche popływają wyglądają jak nacpane odłowiłem połowe i umieścilem w dużum zbiorniku odpowiedoni zabespieczone przed dużymi, robi sie ciemno i boje sie ze jutro nie bedą już żywe... jaka może byc przyczyna ?? takiego zachowania... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo2162 Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 a sprawdzałeś parametry wody? Woda mimo to iż odstoi w akwarium tydzień i będzie w niej szedł cały czas filtr, to nie koniecznie musi być już gotowa do wpuszczenia rybek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 A ta woda z kranu odstana 24-48h? Wlewanie wody prosto z kranu [z chlorem], bardzo ładnie zdezynfekowało od bakterii nitryfikacyjnych wodę którą wlałeś z innych dojrzałych baniaków. A filtr? Czyszczony pod kranem czy w wodzie z dojrzałego akwa? Masz jakieś testy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucnoture Posted December 2, 2009 Author Share Posted December 2, 2009 Uf dopiero wstałem i odrazu do akwa i widze na szczęscie że żyją i zachowują sie normalnie pozostawione rybki, wczoraj badałem wodę i parametry były ok, PH - 6.8, NO3 - 5.0, Amoniak - 0, zaraz sprawdzę parametry i chyba w puszcze z powrotem rybki apropos dolanej wody z kranu to wstyd sie przyznac nie odstana :/ była, a filtr mam gąbkowy tak więc nie czyściłem bo wyglądał ok, a akwarium 75L to ma się dobrze nawet doczekałem sie tarła brzanek wielkołuskich przez ten tydzień Nigdy więcej już nie będe wlewał nie odstanej, spodziewałem sie że coś bedzie nie tak zwłaszcza ze to 2 miesięczne brznki są bardziej wrażliwe... ale wygląda na to że będzie dobrze . dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucnoture Posted December 4, 2009 Author Share Posted December 4, 2009 PYTANIE Witam kolejny problem i wydaje mi sie poważny, moje brzanki ( 2miesięczny narybek) dziwnie zaczynają wyglądac i zachowywac ciąg dalszy bo dotyczy tematu poprzedniego, było ok po wpuszczeniu do zbiornika ale po paru dniach wszystkie zaczełe sie wolno ruszac jakby sparaliżowane, i płetwy złożone jak widac na zjęciu i tak cały czas mają tylko zaczynają im bieli sie końcówki płetw, czy to jakaś choroba ? czy coo ((((( czuje że to koniec rybek ... parametry były PH- 6.8, aminiak - koło 0.40, no3 5.0 i dalej tak sie utrzymuje popwoli podmieniam wodę, ... ale niesądze że dożyją ,da sie cos zrobic???[attachment=2]nar1.jpg[/attachment] [attachment=1]nar 2.jpg[/attachment] a tak wygladac powinny [attachment=0]rybkiss.jpg[/attachment] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 amoniak koło 0.40 No coś nie tak poszło z restartem... poziom amoniaku powinien wynosić 0... możesz tymczasowo przenieść ryby do innego akwarium aż on spanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucnoture Posted December 5, 2009 Author Share Posted December 5, 2009 OK adm postaram sie Przy restarcie przez niedopatrzenie wlałem wodę zawierającą amoniak z tego większego akwarium i prawdopodobnie przez to amoniak mi podskoczył podmieniłem wodę w 75L i już jest na zero, po tym rybki przeniosłem do tego akwarium zabezpieczone przed dużymi rybkami. Najprawdopodobniej znalazłem przyczynę dziwnego zachowania i wyglądu narybku, jakaś infekcja bakteryjna coś w rodzaju martwicy płetw objawy bardzo podobne, zakupiłem lekarstwo i będę dozował, już widac poprawę po 14 H. Teraz muszę doprwadzic małe akwa do użytku.. ps: jak restartowałem wpuściłem jeszcze 6 krewetek do akwarium, raczej mogą zostac. ? ahaed: dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucnoture Posted December 6, 2009 Author Share Posted December 6, 2009 Rybki mają się coraz lepiej, można zamknąc temat. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts