Jump to content

Zdychajace Neonki Inessa.

Share

Recommended Posts

Witam.

Nie wiem jaka jest przyczyna zdychania moich neonkow ,padly mi juz 4 sztuki.

Dzisiaj rano poszedlem zobaczyc jak sie ma moje akwarium i zauwazylem ze neon ma bialy leb i ledwo plywa przy powierzchni.

Parametry : pH 8.0 dodaje chemie pH minus i nic to nie daje zeby pH zeszlo ponizej 8 wiec powiedzcie mi jak to stosowac.

Test na no2 : 0,01

No pH masz za wysokie . Nie obnizaj chemią . Ja wgl nie polecam takich preparatów . Jedynie w koniecznosci stosowania chemii to FMC . Ale jak powiedziałam - koniecznosc . Jezeli chodzi o obnizenie pH to takie naturalne sposoby . Ja uzywam wody z filtra domowego . Pozbawia wode z metali ciezkich ( w małym stopniu , ale zawsze cos ) i chloru ( ale i tak uzywam uzdatniacza ). no i ma pH takie optymalne . ok. 6 ? wiec zmieszaj i bedzie git . Jak nie masz filtra to woda ze zrodła z gór . Ja mam ujscie zrodla na pustyni błędowskiej wiec nie mam z tym problemu .

Tez miałem podobny problem, tylko z tym że u mnie zdychały po 2.

Po podaniu żywego pokarmu na następny dzień nie żyły. Myślałem że to może nie jest tego wina.

Ale po następnych 3 dniach podałem znowu i znowu zdechły 2. Może to tylko zwykły zbieg okoliczności, dodam tylko że przedtem czuły sie niemal wyśmienicie, szybko rosły, były bardzo rychliwie miał dobry apetyty.

Share

• Create New...