daniiels Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Witam Jestem początkujący, więc proszę o radę. Mam świadomość że za marką idzie jakość i tak chcę zrobić z akcesoriami, natomiast samo akwa planuję kupić na Allegro. Kwestia wymiarów już przedyskutowana, bardziej chodzi mi o jakość produktu. Zaznaczam że budżet jest głównym kryterium. Planuje zakup: Akwa 60x30x40 (72l) od usera PYKO_SC (http://allegro.pl/item820101201_akwariu ... zarna.html) Filtr: AQUAEL TURBO 350L (czy lepiej dołożyć 15zł i kupić model 650L) ? Grzałka: z termoregulacja EASYHEATER 100W - AQUAEL Co Wy na taki zestaw? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Co do allegro i czy warto [moim zdaniem nie] kupować tam akwaria: viewtopic.php?f=33&t=4402 Chodzi ci o jakość, więc zainteresuj się raczej kaskadą lub kubełkiem zamiast tego wewnętrznego. Skróć trochę podpis bo regulamin mówi coś o max 8 linijkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abaddon84 Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 A ja znowu powiem że opłaca się z allegro sam niedawno kupowałem i myślałem nad PYKO_SC ale ostatecznie zdecydowalem się na akwamarket.pl akwarium i pokrywa z wromaka dobrze zabezpieczone. reszte wyposażenia tez na allegro kupiłem. Co do filtra to tak jak poprzednik polecam kaskade poprzednio miałem wewnętrzny i kaskada jest o wiele lepsza i wydajniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniiels Posted November 22, 2009 Author Share Posted November 22, 2009 Jeśli kaskada to tylko FILTR FZN2 AQUAEL -jednak jedno podstawowe pytanie: da rade koło tego spać? Bo łóżko mam niedaleko Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Da spokojnie tyle że rynienka musi być w wodzie a nie nad do takiego litrażu wystarczy FZN 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniiels Posted November 23, 2009 Author Share Posted November 23, 2009 Jeszcze jedno pytanie: W tym akwa wysokość to 40cm. Powiedziano mi że pokrywy (w tym przypadku 60x30) nie posiadają miejsca na 2 jarzeniówki. Czy to prawda -może to dotyczy tej konkretnej pokrywy? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Ja mam FZN-3 i jest całkiem cicho. Faktycznie rynienka powinna być zanurzona w wodzie. Ma to jeszcze jeden plus. W tym filtrze jest ona na końcu zagięta do poziomu. Jeśli znajduje się pod powierzchnią wody to strumień kierowany jest poziomo i mocno porusza taflą wody. Poprawia to napowietrzanie i eliminuje film białkowy. Jak miałem ciut mniej wody to spływała ona poziomo w dół nieznacznie poruszając taflę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 To prawda standardowo pokrywa ma tylko miejsce na jedną świetlówkę drugą trzeba niestety dorobić ale da się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Tu masz przykładową przeróbkę pokrywy z jedną świetlówka: viewtopic.php?f=40&t=9565 Ale jest tego o wiele więcej, więc o przeróbkę się nie martw, w dziale "Zrób to Sam" każdy znajdzie jakiś sposób na przerobienie pokrywy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abaddon84 Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Na allegro masz gotowe zestawy do przeróbki oświetlenia ja sam moja przerabiałem i nie ma za bardzo problemu z przeróbką, co do filtra i kaskady polecam Aquael FZN, tobie wystarczy 2 ja osobiście posiadam 3 mam ja niedaleko łóżka i nie narzekam na hałas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniiels Posted November 28, 2009 Author Share Posted November 28, 2009 Podsumowując -zaryzykowałem i zakupiłem akwa u PYKO przez neta. Kurier był na następny dzień (UPS) z świetnie zapakowanym akwarium -folia, tektura, styropian, i drewniana skrzynia. Poza tym filtr, grzałka i odmulacz też z nata i działa prawidłowo. Myślę że zakup przez nata do dobra opcja dla ludzi którzy nie dysponują wystarczającą kasą na to co chcą - ale należy pamiętać że zakupy robimy u sprawdzonych firm. moje pyty na Allegro: PYKO_SC mojeakwarium.pl Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts