Adamzoo97 Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Mam dobrą obsadę??? Obsada: 2 mieczyki 3 molinezje 1 mały skalar ( wiem, że za mały litraż) 1 bojownik 6 kirysków albinosów 5 neonków innesa 2 gupiki 1 węgorek 2 hokejówki ( do oddania) 1 kardynałek chiński ( do oddania) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Złą. Zbyt dużo gatunków, nie najlepiej dobrane. Mieczyki, molinezje, skalar, węgorek do oddania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 obsada : 3x bojownik [harem 1 samiec 2 samice] 6xkirysek 5x neon inessa albo ławica neonkow i na dno kiryski Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 obsada : 3x bojownik [harem 1 samiec 2 samice] 6xkirysek 5x neon inessa albo ławica neonkow i na dno kiryski hmm 5 neonów to za mało. Ławica u mnie zaczyna sie od 15 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamzoo97 Posted November 23, 2009 Author Share Posted November 23, 2009 Czy taka byłaby lepsza? Obsada: 2 mieczyki ( nie oddam) 3 molinezje( nie oddam) 6 kirysków albinos 2 gupiki ( chyba oddam) 1 węgorek ( nie oddam) 2 skalary (lub jeden- nie oddam jednego) i ew. zamiast gupików i węgorka 10 neonów. Co o tym myślicie. To co jest napisane ( nie oddam) to na pewno nie oddam więc nie piszcie że za mało, bo wiem. Zapomniałem napisać jeszcze że mam krewetkę filtrującą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 na molinezje i mieczyki za małe akwarium ! musisz je oddac bo skarłowacieją...to samo ze skalarami . Nawet jeden nie może zostać. Obsada : 6x kirysek 3x bojownik [harem] lub parka ramirezek albo harem kakadu 15x neon i to wszystko . I co to w ogóle znaczy To co jest napisane ( nie oddam) to na pewno nie oddam więc nie piszcie że za mało, bo wiem. ?????? Czy tobie w ogóle zależy na dobrze rybek czy tylko na swojej wygodzie ?? Często podawany przykład u nas na forum : Twoje rybki są w za małym akwarium ? Zamknij się w Toi-Toiu i zobacz sobie jak tobie będzie fajnie w takiej "klatce" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Czy taka byłaby lepsza? 2 mieczyki ( nie oddam) 3 molinezje( nie oddam) 6 kirysków albinos 2 gupiki 1 węgorek ( nie oddam) 2 skalary (lub jeden- nie oddam jednego) "Nie oddam" Po co pytasz o radę skoro nie chcesz z niej korzystać? Widziałeś kiedyś dorosłe mieczyki lub molinezje? Weź szkolną linijkę 10cm, te dorosłe ryby są od nie sporo większe, niestety w twoim akwarium nie osiągną takich rozmiarów bo skarłowacieją - choroba. Skalar w 54l? Super [ironia]. Do tego jeden, skalary trzyma się w parach, dobranych, nie w takim litrażu - i lepiej ich nie hodować skoro nie mamy podstawowej wiedzy co i jak o nich. Eh mogę Ci tyko doradzić: -mieczyki możesz wymienić na spokrewnione z nimi zmienniaki plamiste/wielobarwne -molinezje na spokrewnione z nimi gupiki -skalary zamienić na inne pięlęgnice np ramirezy Na koniec dodam że ryby trzymane w złych dla siebie warunkach litrażowych i przerybieniu o wiele częściej zapadają na choroby i długość ich życia jest o wiele krótsza niż u tych żyjących w akwariach dostosowanych pod nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 na molinezje i mieczyki za małe akwarium ! musisz je oddac bo skarłowacieją...to samo ze skalarami . Nawet jeden nie może zostać. Obsada : 6x kirysek 3x bojownik [harem] lub parka ramirezek albo harem kakadu 15x neon i to wszystko . I co to w ogóle znaczy To co jest napisane ( nie oddam) to na pewno nie oddam więc nie piszcie że za mało, bo wiem. ?????? Czy tobie w ogóle zależy na dobrze rybek czy tylko na swojej wygodzie ?? Często podawany przykład u nas na forum : Twoje rybki są w za małym akwarium ? Zamknij się w Toi-Toiu i zobacz sobie jak tobie będzie fajnie w takiej "klatce"Albo zamknij się w pooju 3x3 m z 10 ludzmi z " pełnym wyposarzeniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Przewertuj ten temat: viewtopic.php?f=39&t=7147 Jest masa ryb które mogą żyć w takim akwarium, skalary na pewno do nich się nie zaliczają. Jest bardzo bardzo wiele kombinacji w jakich możesz trzymać ryby...: -Powyżej masz przykład z bojkami i neonami. -Możesz np brzanki sumatrzańskie + kirysy -Neonkarium [+ ramirezy] -Neony + razbory -Żyworódki, platki/gupiki/drobniczki + otosy. itd... Zasada którą powtarzam po tysiąckroć: Najpierw wybieramy ryby, dowiadujemy się o ich wymaganiach[nie od sprzedawcy podczas zakupów!], na końcu idziemy do sklepu i kupujemy. Większość robi odwrotnie i w stylu "o ta jest ładna, o i ta"... a później się ludzie dziwią dlaczego mają złą obsadę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamzoo97 Posted November 23, 2009 Author Share Posted November 23, 2009 Ale ja nie chcę oddawać za dużo ryb,bo nie chcę zmieniać całej swojej obsady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiL Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Posluchaj kolegow. Jesli nie chcesz robic krzywdy rabkom (a wiem,ze nie chcesz) to oddaj te ktore niepasuja do tak malego akwarium. Proces karlowacenie to dlugi proces i bardzo krzywdzacy te mile stworzenia. Na poczatku mlodemu akwaryscie moze sie tylko zdawac,ze rybki dobrze sie czuja. Pywaja,jedza. To nie wszystko. Wykorzystaj wiedze zdobyta przez lata doswiatczonych akwarystow. Unikniesz bardzo wielu problemow zwiazanych z Twoim hobby i bedziesz czerpal wieksza przyjemnosc i satysfakcje z niego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Ale ja nie chcę oddawać za dużo ryb,bo nie chcę zmieniać całej swojej obsady.musisz oddać bo tym rybą jest zle !!! Ryby są do oddania i tyle. Napisałam to już ale napisze jeszcze raz : To tak samo jakbys musiał mieszkać w "mieszkaniu" 2metry na 2 metry ... byłoby ci dobrze bo mi napewno nie .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Spytam inaczej. A chcesz zdrowe, ładne, szczęśliwe i cieszące się długim życiem ryby w twoim akwarium? A może akwarium ma tylko i wyłącznie cieszyć oko akwarysty nie bacząc na zdrowie/szczęście/życie żywych zwierząt mieszkających w nim? Ponieważ obsady nie planowałeś odpowiednio od początku to i większość ryb jest do zmiany, o tym zjawisku dlaczego występuje pisałem w poprzednim poście i nie ma co się powtarzać. Ryby to nie zabawki [nie oddam bo ładna], może nie mają uczyć wyższych ani nie nauczysz ich podawać łapy [płetwy?] ale dokładnie tak samo cierpią, odczuwają ból i źle się czują jak ty byś się czuł zamknięty w zbyt małym pokoju całe życie. Ryba tak samo jak ty chce żyć, umożliwiaj im to i zapewnij w miarę odowiednie warunki choć trochę zbliżone do tych na wolności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamzoo97 Posted November 23, 2009 Author Share Posted November 23, 2009 To jaka obsada żeby za dużo nie zmieniając w teraźniejszej obsadzie by pasowała??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Obsada : 6x kirysek 3x bojownik [harem] lub parka ramirezek albo harem kakadu 15x neon i to wszystko . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts