aaa Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Wiem ze zrobilam blad przy zakladaniu akwarium ale juz sie tego nie da cofnac (swierza woda i od razu rybki). Akwarium mam ok 6 tygodni 30l filtr natleniacz wody pH7 (nie znam innych parametrow wody) kilka roslin (w tym 2moczarki) rybki 4 welonki Podmieniam wode co tydzien okolo 4-5 litrow. Karmie je rozwielitkami mrozonymi (raz na tydzien) i platkami (codziennie) Jedna srebrna welonka bardzo schudla zrobila sie szarawa bardzo powolna i plywa ciagle przy powierzchni widzc ze jest bardzo slaba czasem sie przekreca na bok. Czerwona-panda dostala jedna spora biala plame na grzbietowej pletwie - jest aktywna ale mniej niz zwykle i bardzo czesto jest przy powierzchni. Co moge teraz zrobic aby je uratowac? Wczesniej juz 3 rybki mi padly i kupilam nowe. Wiem ze cos jeszcze jest nie tak, nie chce kupowac nastepnych zeby je zabic... Prosze o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 15, 2009 Administrator Share Posted November 15, 2009 30l Co jest nie tak ? Sama już sobie odpowiedziałaś na pytanie .Problemem są tam welonki . Poczytaj tutaj na początek : viewtopic.php?f=43&t=6354 viewforum.php?f=98 viewtopic.php?f=6&t=11572 Link to comment Share on other sites More sharing options...
aaa Posted November 15, 2009 Author Share Posted November 15, 2009 dziekuje, bardzo wyczerpujace informacje sa w tych linkach! Jutro kupie zestaw do mierzenia azotu, mysle, ze to je zabija. Ale czy jest nadzieja, ze przezyja, strasznie mi ich szkoda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 15, 2009 Administrator Share Posted November 15, 2009 Niestety nie . Masz o wiele za mały zbiornik na welonki. Cokolwiek będziesz robić, to i tak to nic nie da. Przykro mi, ale rybki musisz oddać.Nawet jak im się teraz poprawi(jakimś cudem), to za niedługo będzie kolejny problem. Nie ten litraż zbiornika na takie rybki . Link to comment Share on other sites More sharing options...
aaa Posted November 15, 2009 Author Share Posted November 15, 2009 Dziekuje ahaed - na reszcie po godzinach spedzonych przed ekranem ktos madry mi radzi.. Powiedz czy powinnam oddac WSZYSTKIE i zrobic kompletny (przemyslany tym razem) restart a potem zupelnie inne rybki? Jesli tak to jakie sa malo wymagajace bo naprawde nie chce juz przezywac ich straty Serdecznie Ci dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 15, 2009 Administrator Share Posted November 15, 2009 Nie rób restartu. Bo będziesz musiała znowu czekać aż dojrzeje akwarium. Oddaj welony, odmul porządnie dno, zrób większą podmiankę wody(około 40-50%),wyczyść dokładnie filtr w wodzie odlanej z akwarium. A co do obsady to nie masz zbyt dużego wyboru.Mogą to być np: krewetki, harem bojownika.W linku podałem Ci obsady do 30l. Podpatrz także w galerii akwaria podobne litrażem do Twojego.Będziesz mieć od razu pogląd na wystrój akwarium. O resztę pytaj już w odpowiednich działach, problemy z welonkami już się same wyjaśniły . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Nie harem bojownika nie może być. Bojowniki nie są takie małe. Ale sam bojownik owszem. A na prawdę warto go mieć (moim zdaniem) bo to bardzo ładne rybki. Sama przymierzam się do kupna akwarium 30l z bojownikiem. Ale oczywiście nie musisz mieć tej rybki. Może być harem gupika albo krewetki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 15, 2009 Administrator Share Posted November 15, 2009 A no fakt, nie może być harem. Jeszcze kawy dziś nie piłem . Dziękuję za poprawienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aaa Posted November 15, 2009 Author Share Posted November 15, 2009 Dziekuke! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts