Jump to content

chore welonki

aaa
 Share

Recommended Posts

Wiem ze zrobilam blad przy zakladaniu akwarium ale juz sie tego nie da cofnac (swierza woda i od razu rybki). Akwarium mam ok 6 tygodni 30l filtr natleniacz wody pH7 (nie znam innych parametrow wody) kilka roslin (w tym 2moczarki) rybki 4 welonki Podmieniam wode co tydzien okolo 4-5 litrow. Karmie je rozwielitkami mrozonymi (raz na tydzien) i platkami (codziennie) Jedna srebrna welonka bardzo schudla zrobila sie szarawa bardzo powolna i plywa ciagle przy powierzchni widzc ze jest bardzo slaba czasem sie przekreca na bok. Czerwona-panda dostala jedna spora biala plame na grzbietowej pletwie - jest aktywna ale mniej niz zwykle i bardzo czesto jest przy powierzchni. Co moge teraz zrobic aby je uratowac? Wczesniej juz 3 rybki mi padly i kupilam nowe. Wiem ze cos jeszcze jest nie tak, nie chce kupowac nastepnych zeby je zabic... Prosze o pomoc.

• Administrator

Niestety nie . Masz o wiele za mały zbiornik na welonki. Cokolwiek będziesz robić, to i tak to nic nie da. Przykro mi, ale rybki musisz oddać.Nawet jak im się teraz poprawi(jakimś cudem), to za niedługo będzie kolejny problem. Nie ten litraż zbiornika na takie rybki ;).

Dziekuje ahaed - na reszcie po godzinach spedzonych przed ekranem ktos madry mi radzi.. Powiedz czy powinnam oddac WSZYSTKIE i zrobic kompletny (przemyslany tym razem) restart a potem zupelnie inne rybki? Jesli tak to jakie sa malo wymagajace bo naprawde nie chce juz przezywac ich straty :cry: Serdecznie Ci dziekuje

• Administrator

Nie rób restartu. Bo będziesz musiała znowu czekać aż dojrzeje akwarium. Oddaj welony, odmul porządnie dno, zrób większą podmiankę wody(około 40-50%),wyczyść dokładnie filtr w wodzie odlanej z akwarium. A co do obsady to nie masz zbyt dużego wyboru.Mogą to być np: krewetki, harem bojownika.W linku podałem Ci obsady do 30l. Podpatrz także w galerii akwaria podobne litrażem do Twojego.Będziesz mieć od razu pogląd na wystrój akwarium. O resztę pytaj już w odpowiednich działach, problemy z welonkami już się same wyjaśniły ;).

Nie harem bojownika nie może być. Bojowniki nie są takie małe. Ale sam bojownik owszem. A na prawdę warto go mieć (moim zdaniem) bo to bardzo ładne rybki. Sama przymierzam się do kupna akwarium 30l z bojownikiem. Ale oczywiście nie musisz mieć tej rybki. Może być harem gupika albo krewetki.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...