Wapjir Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Witam.Posiadam akwarium 21 litrowe i nie jestem pewny jakie rybki mogę kupić do tak małego akwarium.Jakie rybki byłyby odpowiednie?? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Nie wiele jest gatunków z tych których jest szansa na zdobycie i tych które mają małe wymagania...ale: -bojownik -pare sztuk gupika -drobniczki Oczywiście broń Boże nie wszystko razem Do tego można dołożyć krewetki. Temat był już poruszany na forum wiele razy, poszukaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wapjir Posted November 12, 2009 Author Share Posted November 12, 2009 A czy do takiego akwarium mógłbym kupić neonki albo dania lub barwieńca czarnego ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Neony - nie, a do tego musiałbyś mieć min 6 sztuk bo to ryba stadna i nie czuły by się w tym akwarium najlepiej. Danio - nie, jest to ryba wybitnie ruchliwa, kochająca "gonitwy" po akwarium, czasem i 50 litrowy zbiornik jest dla nich ciasny. Barwiniec - z tą akurat rybą doczynienia nie miałem, ale nie widziałem żeby ktoś ją polecił kiedykolwiek do 20l więc na pewno odpada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wapjir Posted November 12, 2009 Author Share Posted November 12, 2009 Już zdecydowałem chyba kupie kilka gupików i w związku z tym mam pytanie czy mogę sobie kupić do tego akwarium glonojada syjamskiego lub krewetki ?? Czy glonojad syjamski i krewetki mogą przebywać w tym samym akwarium?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 glonojad syjamski wymaga min 100L ... ale w takim akwarium przejawia straszny terytorializm ... osobiscie polecam go tylko w akwarium 180L i w góre Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Krewetki tak, oczywiście. Glonojad syjamski - skąd pomysł by rybę która dorasta do 25cm trzymać w akwarium o długości 20cm absolutnie ani glonojad syjamski, ani "glonojad zbrojnik niebieski", ani otos nie powinny żyć w 25l, wymagają większych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati-skalar Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 gupiki jak najbardziej tyko kup sobie kotnik od razu bo szybko się rozmnożą albo dasz je im jako żywy pokarm : a powracając do tematu to najlepsze będą : - bojowniki - krewetki - kirysek pigmej no ale te pierwsze to już były podawane tylko nie wiem czy pigmej będzie dobry a i możesz mieć ślimaki 8-) 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BOBI Posted January 5, 2010 Share Posted January 5, 2010 zrób tak jak ja mialem pierwszy baniak 25 kupilem 5 samic i 2 samce gupika a że mialem dużo roslin to nie musiałem odławiac i rosło kilka pokolen kolo siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
sambi Posted January 6, 2010 Share Posted January 6, 2010 jak masz dużo roślin to nie musisz odławiać ja tak robiłem w 40 l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted January 7, 2010 Share Posted January 7, 2010 zrób tak jak ja mialem pierwszy baniak 25 kupilem 5 samic i 2 samce gupika a że mialem dużo roslin to nie musiałem odławiac i rosło kilka pokolen kolo siebie 7 gupików w tym 5 dużych samic do 20-25l? Zdecydowanie odpada, max 3 ryby, przy czym w tym akwarium lepiej będą się czuły samce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gupik1516 Posted January 15, 2010 Share Posted January 15, 2010 Do takiego baniaka dodrze nadaje się samiec bojownika z krewetkami,lub kilka gupików Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts