ZdziseX Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Witam serdecznie. Od jakiegoś już czasu jestem zafascynowany tropikalnymi akwariami. Pozwoliłem więc sobie sprawić takowe 54l, małe ciasne ale własne. przeczytałem multum wypowiedzi w sieci, nawet parę książek i doszedłem do wniosku, że to jeszcze za mało. Potrzebuje pomocy doświadczonych ludzi, którzy już swoje z rybami przeżyli toteż postanowiłem się zarejestrować i przedstawić moją wizję do oceny. Baniak nie za duży więc zakupiłem filtr zewnętrzny kaskadowy eheim do max 60l oszczędzając przy tym miejsce w akwarium. Grzałka 60 wat, prostą pompkę napowietrzającą i na tym się zatrzymałem. Myślę teraz jak by tu to zarybić ( naturalnie nie mam zamiaru kupować ryb w następnym kroku) gdyż chciałem dopasować roślinność do ryb które zamierzam hodować i tutaj prosiłbym o waszą pomoc. Obsada: 6x Otostek 1+2 prętnik karłowaty( ewentualnie 1+3) i tak by to wyglądało finalnie. Nie wiem natomiast co i jak obsadzić (nazewnictwo roślin mile widziane;)). Myślałem też o podłożu z piasku kwarcowego bądź jakiegoś piasku o wiślanym kolorze, nie za bardzo przemawia do mnie żwir. Poza zieleniną chciałem dołożyć jeszcze jakiś mały konar i finał. oświetlenie jest takie jakie było w standardzie z tym, że kobieta w sklepie oświadczyła, iż świetlówka jest specjalnie uzdolniona bo pomaga koloryzować się rybom w co szczerze wątpię...Troszeczkę się rozpisałem ale wole nie szczędzić słów z racji tego, że jestem totalnie zielony i pragnąłbym się wszystkiego od was dowiedzieć drodzy forumowicze:) To jak będzie? pomożecie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Obsada jak najbardziej poprawna. Do tego jak ci się podobają możesz dołożyć jakieś krewetki: amno, red cherry itp. Pompka napowietrzająca jest zbyteczna, kaskada przez ruch wody + roślinki wystarczająco napowietrzą ci wodę. Co do podłoża, to żwirek drobnej granulacji będzie lepszy niż piasek dla roślin, z pisaku jak ci się podoba możesz jakąś plaże zrobić z przodu. Do oświetlenia standardowego, które jest w pokrywie dobierz sobie roślinki z tej listy: rośliny cieniolubne Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Jeśli chcesz piasek to polecam taki nieco grubszy o granulacji 1-1,5 mm średnicy w kolorze miodowym. Rośliny ładnie się w nim ukorzeniają. Pod piasek polecam dać kulki gliniane bądź gliniano torfowe albo jakiś substrat podżwirowy jak np cienka warstwa ziemi kwiatowej przykryta moskitierą czy np floran start czy biogrunt. Wystarczy 1 cm pod 4-5 cm warstwą piasku aby rośliny widocznie lepiej rosły. Świetlówki wybarwiające to standard w akwarystyce i.... w marketach na stoisku warzywnym i mięsnym Spójrz tu: http://saurama.aqua-web.org/ Zobacz jak się różni akwarium przy różnych świetlówkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdziseX Posted November 12, 2009 Author Share Posted November 12, 2009 wracając do napowietrzacza to głęboko przemyslałem jego zakup. Jedni robią bimbrownie inni kupuja gotowy zestaw co2 a ja postanowiłem kupić go w tabletkach i napowietrzanie może sie bardzo przydać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Raczej nie. Kaskada wystarczająco Ci napowietrzy ) Ale możesz oczywiście podłączyć) Jakoś fajnie to umiejscowić i żeby pęcherzyki powietrza sobie fajnie wylatywały np. zza jakiegoś kamienia bądź roślinki ) To już musisz sam sobie wymyślić ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Ja bym nie dawał prętników raczej otoski,neonki i red chery albo kiryski Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdziseX Posted November 12, 2009 Author Share Posted November 12, 2009 dlaczego nie prętniki? uzasadnij swoją odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
majaluki Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Chyba chodzi o biotyp, czyli zgodność ryb występujących w danym zbiorniku podobnie jak w naturze. Na marginesie, hoduję morelowe- czadowe rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZdziseX Posted November 13, 2009 Author Share Posted November 13, 2009 ten pan już sie chyba nie wypowie a ja biotopu nie zakładam więc raczej zostane przy prętnikach, skoro takie czadowe to pewnie warto je mieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts