Jump to content

oklepane 54l- pomocy:)

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Od jakiegoś już czasu jestem zafascynowany tropikalnymi akwariami. Pozwoliłem więc sobie sprawić takowe 54l, małe ciasne ale własne. przeczytałem multum wypowiedzi w sieci, nawet parę książek i doszedłem do wniosku, że to jeszcze za mało. Potrzebuje pomocy doświadczonych ludzi, którzy już swoje z rybami przeżyli toteż postanowiłem się zarejestrować i przedstawić moją wizję do oceny. Baniak nie za duży więc zakupiłem filtr zewnętrzny kaskadowy eheim do max 60l oszczędzając przy tym miejsce w akwarium. Grzałka 60 wat, prostą pompkę napowietrzającą i na tym się zatrzymałem. Myślę teraz jak by tu to zarybić ( naturalnie nie mam zamiaru kupować ryb w następnym kroku) gdyż chciałem dopasować roślinność do ryb które zamierzam hodować i tutaj prosiłbym o waszą pomoc.

Obsada:

6x Otostek

1+2 prętnik karłowaty( ewentualnie 1+3)

i tak by to wyglądało finalnie. Nie wiem natomiast co i jak obsadzić (nazewnictwo roślin mile widziane;)). Myślałem też o podłożu z piasku kwarcowego bądź jakiegoś piasku o wiślanym kolorze, nie za bardzo przemawia do mnie żwir. Poza zieleniną chciałem dołożyć jeszcze jakiś mały konar i finał. oświetlenie jest takie jakie było w standardzie z tym, że kobieta w sklepie oświadczyła, iż świetlówka jest specjalnie uzdolniona bo pomaga koloryzować się rybom w co szczerze wątpię...Troszeczkę się rozpisałem ale wole nie szczędzić słów z racji tego, że jestem totalnie zielony i pragnąłbym się wszystkiego od was dowiedzieć drodzy forumowicze:) To jak będzie? pomożecie?

Obsada jak najbardziej poprawna. Do tego jak ci się podobają możesz dołożyć jakieś krewetki: amno, red cherry itp.

Pompka napowietrzająca jest zbyteczna, kaskada przez ruch wody + roślinki wystarczająco napowietrzą ci wodę.

Co do podłoża, to żwirek drobnej granulacji będzie lepszy niż piasek dla roślin, z pisaku jak ci się podoba możesz jakąś plaże zrobić z przodu.

Do oświetlenia standardowego, które jest w pokrywie dobierz sobie roślinki z tej listy: rośliny cieniolubne

Jeśli chcesz piasek to polecam taki nieco grubszy o granulacji 1-1,5 mm średnicy w kolorze miodowym. Rośliny ładnie się w nim ukorzeniają. Pod piasek polecam dać kulki gliniane bądź gliniano torfowe albo jakiś substrat podżwirowy jak np cienka warstwa ziemi kwiatowej przykryta moskitierą czy np floran start czy biogrunt. Wystarczy 1 cm pod 4-5 cm warstwą piasku aby rośliny widocznie lepiej rosły.

Świetlówki wybarwiające to standard w akwarystyce i.... w marketach na stoisku warzywnym i mięsnym ;)

Spójrz tu: http://saurama.aqua-web.org/ Zobacz jak się różni akwarium przy różnych świetlówkach :)

Raczej nie. Kaskada wystarczająco Ci napowietrzy ;)) Ale możesz oczywiście podłączyć:)) Jakoś fajnie to umiejscowić i żeby pęcherzyki powietrza sobie fajnie wylatywały np. zza jakiegoś kamienia bądź roślinki ;)) To już musisz sam sobie wymyślić ;))

Share

• Create New...