Jump to content

Obsada 55l

Cult
 Share

Recommended Posts

Witam,

prosiłbym o radę w sprawie zagospodarowania baniaka 55l :)

Na wstępie powiem, iż posiadam akwarium ok. 2 lata, ale do sprawy podeszłem delikatnie mówiąc nieprofesjonalnie. W ogóle nie obczytałem się o posiadanych rybkach (wymagania, "kto kogo lubi" itp.) i tak po tych 2 latach rośliny zostały obskubane, a z ryb zostały mi dwa glonojady i pyszczak :| I z tego miejsca pragnąłbym poznać wasze propozycje n.t. obsady. Najlepiej żeby były to rybki nieroślinożerne. Osobiście myślałem o 4 sumikach szklistych i ewentualnie coś pod to dopasować, ale im więcej czytam to myślę, że chyba mam za małe akwa.

Korzystając z okazji: pyszczak żyje agresywnie więc raczej wypadało by się go pozbyć :twisted: Czy można taką (już dorosła rybkę) oddać w sklepie zoologicznym ?

Pozdrawiam

sklepy przyjmą ryby ale takie osiedlowe, nie sieciówki. Warto popytać

co do połaczenia ramirezki + kiryski to odradzam w ta małym litrażu. U mnie ramirezki non-stop dręczą kiryski, nawet poza tarłem. Poważnie myślę o oddaniu kirysków

Co to za pyszczak? lepiej żebyś go oddał i tak samo glonojad jaki gatunek dokładnie?

Do akwa polecam:

10 neonków innesa

harem gupika lub harem bojownika

6 kirysków spiżowych

Pyszczak żółty, a glonojady zbrojnik. Pyszczaka rozumiem, ale czemu glonojady oddać?

Ok. A co byście powiedzieli na: 4 sumiki szkliste, parkę pielęgniczek ramireza, 5 neonów inessa i 2 glonojadki :>?

Nikt nikomu nie będzie przeszkadzał, i przy odpowiednim karmieniu rośliny nie będą podgryzane ?

Zbrojniki rosną do 14cm. Więc siłą rzeczy są to duże ryby. Nie masz tyle miejsca aby miały swobodę. Tylko jedna ławica. Sumiki szkliste rosną do 8cm więc radzę z nich zrezygnować. Parka pielęgniczek ok. Neonów możesz dać 8. A zamiast zbrojników polecam 4-5 otosków.

Ponieważ możesz kupić więcej ryb jednego gatunku, dzięki czemu ryby ławicowe będą ławicą a nie dwie z takiego gatunku dwie z takiego. Ryby takie jak neony czy sumiki czują się lepiej w jak największej grupie. Chyba, że stawia się na hodowanie tylko rybek ławicowych. Ale do tego trzeba mieć większe akwarium.

Dla sumików szklistych za małe akwarium.

Proponuję:

Parka P. ramireza

8 neon innesa

Do tego kiryski(np. panda)/krewetki/otoski

Ramirezki mogą meczyć kiryski ;/
Nigdy nie miałem ramirezek i kirysków razem,

więc nie wiem, ale bardzo możliwe bo i kiryski

i ramirezki pływają przy dnie.

• 2 weeks later...

Żeby nie zakładać nowego tematu piszę w tym.

Czy w akwarium 60l można hodować Brzankę pięciopręgą lub sumatrzańską i w jakiej ilości ??

Czy do tych rybek mogą być kirysy 5-6 lub otosek 6 sztuk ??

Tak oba gatunki się nadają [ale nie pakuj ich razem] pod warunkiem że nie będzie w akwarium ryb o długich i weloniastych płetwach które brzanki mogłyby podgryzać.

Bardziej polecam sumatrzańską, piękne ryby sam kiedyś miałem.

Ilość 6 za viewtopic.php?f=39&t=7147

Kiryski/otoski do nich - ok.

Czytałem, że lepiej trzymać brzanki sumatrzańskie w stadzie od 8 sztuk w górę, ponieważ są to ryby bardzo towarzyskie i w większym stadzie bardziej dbają o utrzymanie hierarchii niż dokuczanie innym mieszkańcom... A brzanki sumatrzańskie bywają naprawdę zadziorne :P Do 55L daj 8 sztuk brzanki i otoski/kiryski na dno i będzie OK :P

Share

• Create New...