Benek1131 Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 sory ale pewnei powtarzam temat ale znajomy chce wydac bojownika i ja bym go wziął tylko boje sie ze nie pasuje do obsady mam w nim gupiki i zalobniczki i boje sie o to ze bedzie je podgryzał a akwa 150l jakby to było potrzebne do wypowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 To zależy, czy do tej pory bojownik był z innymi rybami i - jeśli tak - to z jakimi. Jeśli był sam jest prawie pewne, że nie będzie tolerował innych ryb, a zwłaszcza gupików. Dużo zależy też od jego temperamentu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted November 9, 2009 Author Share Posted November 9, 2009 on był sam bo był w kuli Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Więc odradzam... Co prawda zabranie go z kuli (!) do 150 litrów to dla niego wyzwolenie, ale dla twoich ryb nie koniecznie dobre rozwiązanie. Możesz ewentualnie zaryzykować i zobaczysz jak się będzie "sprawował" u ciebie ten bojownik, a jak będzie "rozrabiał" to pozostanie ci oddanie go komuś lub zakup osobnego małego akwa dla niego (np. 20l.), byle nie kuli oczywiście! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rember Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 Jeśli go weźmiesz to będzie prawie pewne, że w krótkim czasie twoje gupiki będą miały poobgryzane płetwy. Najbezpieczniej jest trzymać bojownika w osobnym akwarium, wystarczy nawet 25l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted November 9, 2009 Author Share Posted November 9, 2009 ja mam drugie akwa alasnie 20 l tylko nie chce mi sie drugiego akwa odpalac ale tez tak miałem zrobic wziac go na próbe jak nie to mam znajomego w zoologiku to mi go do sklepu przyjmie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 9, 2009 Share Posted November 9, 2009 I w sklepie pewnie trafi do kuli... Już w 20l będzie mu lepiej. Całe odpalenie starego akwarium potrwa parę minut i będzie kosztować grosze. Wystarczy jako taki żwirek, żywa roślinka czy dwie, najprostszy i najtańszy wewnętrzny filtr, 100% wody wlejesz z drugiego akwarium i możesz wpuszczać bojka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted November 9, 2009 Author Share Posted November 9, 2009 w sumie masz racje zobacze jak sie bedize sprawował wezme go mzoe jutro albo w srode to jak cos to jesazcze sie odezwe jak jest i co zrobiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebeq Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 A ja mam bojownika od trzech dni (kupiony był w kubeczku) i powiem szczerze że przez pierwsze dwie godziny w akwarium strasznie ganiał gupiki, po paru godzinach ganiania za nimi postanowił sobie dać spokój ,a dzisiaj pływa w śród nich a jego zainteresowanie nimi wynosi zero. Ja bym ci proponował spróbować ,a jak będzie ciągle agresywny to zawsze 20l akwarium będzie lepsze niż kula. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max58 Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Myślę że spokojnie możesz go wziąć, na pewno napoczątku bedzie tak jak opisał Sebeq - ale z czasem mu przejdzie , a pletwy gupikom z czasem odrosną - zwłaszcza jeśli jest ich więcej. Jeżeli masz sporo roślin takich sięgających tafli wody i pływających to nawet może być od początku spokój. "...Nec Hercules..." - mawiali starożytni - więc nawet bojek nie poradzi sobie z wieloma gupikami... Link to comment Share on other sites More sharing options...
margin Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Dlaczego tak brzydko piszecie o bojownikach ? Mam już drugiego z rzędu, pierwszy był z kubeczka, drugi z prywatnego akwarium od hodowcy i ani jeden ani drugi nie ruszał gupików i krewetek, ani innego żywego stworzenia. A nawet powiem więcej, mój bojownik zastępuje małym gupiczkom ojca, wcale nie żartuję. Wpuszczałam mu narybek gupika, żeby się najadł, a on się nimi opiekuje. Niedowiarkom mogę przedstawić zdjęcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Miałem podobną sytuacje więc bojki nie są takie straszne jak o nich piszą . Chciałem jeszcze zapytać o jedną rzecz. Czy otosek może obgryzać płetwy bojkowi? A jeśli nie to jaka może być przyczyna łatwego "rwania" się płetw lub ich poszarpania. Filtr jest ustawiony na bardzo delikatny strumień i poza bojownikiem i otoskami nie ma innych ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Nikt nie twierdzi że bojki są straszne Po prostu zdarzają się bardziej temperamentne osobniki i trzeba to wziąć pod uwagę przy kupowaniu tej rybci do obsady... Link to comment Share on other sites More sharing options...
meyday1990 Posted November 25, 2009 Share Posted November 25, 2009 do Tasman: miałem podobnie z moim bojkiem, który jest w akwarium sam, więc otoski nie mają z tym nic wspólnego Bojownik potrafi wykonywać "porywiste" ruchy, z niewiadomych przyczyn i szarpie płetwy o dekoracje lub podłoże... Od dłuższego czasu mój bojownik już ma całe płetwy, więc może to dla tego że musiał się przystosować do nowego akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 no ja juz tego bojownika mam w domu jest jakiś tydzień dokupiłem mu samice ale nie wiem co jest bo cały czas siedzi mi w roślinach raz na jakiś czas przeplynie sie po akwa i z powrotem siedzi w roślinach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Spokojnie... Bojowniki obierają sobie swoje terytoria właśnie w zarośniętej roślinami części akwarium. Skoro tam siedzi, tzn. że tam jest "jego kąt". Możesz się zacząć niepokoić, gdy w tym kącie zacznie przesiadywać 24/dobę, nie będzie przypływał na karmienie, itp. Masz go w tym akwarium z resztą ryb, czy w tej 20-tce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 z reszta rybek nie ganiaja go za bardzo tak to spokuj jest samica normalnie po całym akwa pływa a on siedzi w roslinach co jakiś czas pogania samice Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Rozumiem, że pisząc "samice" miałeś na myśli 1 sztukę...? Bojowniki lepiej trzymać w haremach, czyli 1 samiec + 3-5 samic. Dokup mu jeszcze "panienek" (o ile pozwala ci na to ilość ryb, które już są w zbiorniku, żeby nie było przerybienia) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek1131 Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 no cos jeszcze kupie dzieki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts