Jump to content

[23] Ogólne

Ola23
 Share

Recommended Posts

NOWY WYSTRÓJ AKWARIUM:

Opis zbiornika:

Litraż: 23

Filtr: Supermini 280 AQUA SZUT

Grzałka: z termostatem HAILEA 50W

Oświetlenie: żarówka 25

Rośliny:

- 2x Hygrofila

- 3x Pistia

- 1x Limnofila

- 1x mech

- 2x rośliny, których nazw nie znam

Ryby:

- 3x danio

- 1x platka

- 5x gupik

- 4 x narybek gupika (narybek i 2 większe gupiki są do oddania jak podrosną)

- 1x krewetka Red Cherry (już niedługo dołączy 1 red cherry i 2 babaulti)

Inne:

- kokos

- tło, czarny brystol

Preparaty:

Stosuję (dość rzadko) MFC, Algin (jak jest więcej glonów, raczej staram się walczyć z nimi bez chemii), Esklarin do uzdatniania wody, Akryflawina- bardzo rzadko, bo ryby nie chorują :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Coś mi się zdaje, że tam nie ma platki tylko mieczyk. Z obsady zostaw sobie tylko gupiki i krewetki. Nie stosuj żadnych preparatów z w/w, tymbardziej w tym zbiorniku. Popraw oświetlenie na świetlówke liniową, a nie zwykłą żarówkę. W Tytule popraw 23, czy 25 (l) bo już nie wiem , no i hygrofila , a nie hyDro...

Przepraszam Was bardzo, ale umiem odróżnić platkę. Samiec mieczyka ma gonopodium w postaci miecza, to jest samiec platki i nie ma miecza! Poza tym znam się trochę na rybach i gołym okiem widać, że to platka! Moge wstawić dokładne fotki, ale myślę, że nie ma takiej potrzeby. Poza tym kupując tą rybkę poprosiłam platkę a nie mieczyka. Niektórzy może myślą, że jak ktoś ma małe akwarium to amator i się nie zna, ale ja na większe nie mogę sobie pozwolić.

Samce miecza dojrzewają naprawdę późno. Mu ten miecz może jeszcze urosnąć. A pozatym miecz a gonopodium to dwie różne sprawy -gonopodium nie jest mieczem. Pisałam Ci o tym, że czasami naprawdę truno rozróżnić te rybki. Lepiej wstaw te dokładne fotki.

Różnica między platką a mieczykiem, mieczyk ma bardziej płaski i szerszy pyszczek od platki a z drugiej strony platki mają intensywniejszy kolor więc z tych zdjęć nie za bardzo da sie określić co za rybka