Kasia:) Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 Witajcie, W moim pierwszym temacie tu na forum zadałam już te pytanie, bo nie pomyślałam, że istnieje tu odpowiedni dział. A tam nie wiem czy ktoś ten mój temat odkopie. Zresztą jako początkujący akwarysta pewnie jeszcze nie raz będę się zwracała do Was-znawców o poradę. Mam nadzieję, że zechcecie się ze mną podzielić wiadomościami. W planach mam założenie akwarium 30l jak na razie, w którym będzie bojownik i ewentualnie 2 kosiarki i 2 krewetki. Planując obsadę roślinną myślę na początek o cabombie, zwartce, gałęzatce i mchu jawajskim. Jako podłoże-piasek kwarcowy i pod roślinki troszkę żwirku kwarcowego. Czy to dobry wybór jeśli chodzi o rośliny? Czy trzeba je czymś nawozić? Będę wdzięczna za wskazówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 1.Kosiarki nie nadają się do tak małego zbiornika- odpada 2. Dodaj lepiej neony inessa 8 szt. 3. Jeśli krewetki to red chery. Rośliny proponuje- mech jawajski, anubiasy karłowate i gałęzatki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 2. Dodaj lepiej neony inessa 8 szt.Neony też się nie bardzo nadają do tej wielkości baniaka. Bojownik + krewetki, tyle bym dał Co do roślin to prócz tych, które wymieniłaś dodałbym jeszcze jakieś inne mchy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasia:) Posted November 7, 2009 Author Share Posted November 7, 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Co do neonów to też o nich myślałam, ale też sądzę, że do takiego małego akwarium to niezbyt pasują. Właśnie zastanawiam się nad mchami i faktycznie krewetkami. One bardzo ładnie prezentują się na mchu, jednak dodać więcej mchu? Boję się zeby nie było go zbyt dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasia:) Posted November 16, 2009 Author Share Posted November 16, 2009 Odświeżam swój wątek, ponieważ mam pewne pytanie Jest już połowa listopada i co prawda bardzo zimno nie jest, to ciepło już też nie. Za jakiś tydzień najdalej dwa, zakupię już rośliny do akwarium i nie wiem w czym je wieźć do domu. Dojazd zajmie około godziny czasu. Nie chciałabym też narazić roślin na jakieś duże zmiany temperatur. W czym zatem mogę jest bezpiecznie dowieźć do domu? W sklepie będą pewnie w maleńkich doniczkach lub kubeczkach umieszczonych w akwarium. To samo pytanie tyczy się rybek. Co prawda tu droga zajmie może nieco wiecej niz 10 minut, lecz w akwarium jest temperatura ponad 20 stopni, no a na dworzu znacznie mniej. Wiadomo ze worek ulegnie wychłodzeniu, co zatem zrobic? Słyszałam, że można użyc torby termicznej do mrożonek. Będę wdzięczna za poradę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 20 st. w akwa to troche mało roślinki dostaniesz w koszyczku np ale ten koszyczek będzie wsadzony do reklamówki tzn do worka nic nie musisz robić ani nic kupować ja tak zawsze roslinki czy rybki do domu dostarczam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 w piasku kwarcowym rośliny nie rosną najlepiej , oczywiście możesz go użyć w pewnym miejcu jako malą odmianę , a tam gdzie rośliny żwir Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasia:) Posted November 16, 2009 Author Share Posted November 16, 2009 Wiem, ze 20st. to mało, jak napisałam to tylko tak poglądowo. Co do podłoża to jeszcze ostatecznie nie zdecydowałam. Co najlepsze jest dla ukorzenienia i wzrostu roślin? Co do transportu, to rośliny kupię w akwarystycznym sklepie, także liczę, że będą odpowiednio przygotowane do podróży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rember Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 Ja bym polecił warstwę ziemi ogrodowej albo substratu i to przysypać grubą warstwą żwiru, a później tylko regularne nawożenie i dobre oświetlenie. Roślinki powinny być wdzięczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba24 Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 Jako dobry preparat dla roślin i ryb polecam ci MULTIMINERAL. Dostarcza wiele minerałów które dobrze wpływają na zdrowie roślin i ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasia:) Posted November 16, 2009 Author Share Posted November 16, 2009 Dziękuję za odpowiedzi i wszelkie sugestię, na pewno będą bardzo przydatne. Jednak pytałam o to co najlepsze jest na podłoże dla ukorzenienia roślin. Ziemię stosuje się w niektórych sytuacjach, ja wolę zostać przy tradycyjnym żwirze. Zastanawiam się tylko nad granulacją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rember Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 Do takiej pojemności akwarium najlepszy będzie, chyba, żwir o gradacji 1-3mm. Grubszy będzie kiepsko wyglądał, a w takim żwirku myślę, że roślinki dobrze się ukorzenią, tylko musisz odpowiednio grubą warstwę dać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasia:) Posted November 16, 2009 Author Share Posted November 16, 2009 Do takiej pojemności akwarium najlepszy będzie, chyba, żwir o gradacji 1-3mm. Grubszy będzie kiepsko wyglądał, a w takim żwirku myślę, że roślinki dobrze się ukorzenią, tylko musisz odpowiednio grubą warstwę dać. rember dziękuję, za odpowiedź, właśnie o cos takiego mi chodziło. Nie planuje grubego żwirku bo jak podałeś, nie będzie on najlepiej wyglądał. Myślałam jeszcze o żwirku bazaltowym, ale mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts