ekspres Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Mam używany filtr Fluval 405. Jego wydajność to 1300l/h. Czy po skręceniu przepływu wody na zaworach mogę go zastosować w swoim 54 litrowym akwarium? Co myślicie? Docelowo chciałbym go mieć gdy zmienię akwa na 160l. Ale niechby już się bakterie zadomowiły Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 No do Twojego akwarium to filtr powinien być ok 350-400l/h. Przy 1500l/h może powstać efekt pralki. ja w swoim akwa mam filtr dostosowany do litrażu. Uważam, że filtry powinny być dostosowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted November 6, 2009 Author Share Posted November 6, 2009 Wiem, że powinny, ale ten mam za darmo. W takim razie inaczej - czy zmniejszenie przepływu wody zaworami nie wpłynie negatywnie na pracę filtra? Np. czy za bardzo go nie obciąży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 Wg mnie filtr się będzie "męczył", ale niech się ktoś jeszcze wypowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 zmniejszając przepływ filtr zacznie chodzić głośniej :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted November 6, 2009 Author Share Posted November 6, 2009 Hmm... A gdyby dać mu dodatkowe zajęcie - na przykład niech tłoczy wodę na 150cm do hydroponiki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 JA bym jednak zainwestował w filtr odpowiedni do zbiornika... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted November 9, 2009 Author Share Posted November 9, 2009 No tak, z tym, że "darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby" W grudniu go sprawdzę, jak będzie robił pralkę to dam ogłoszenie o zamianę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts