Kitek Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Witam . Mam zamiar zakupić kostkę 30x30x30 ze zwykłego szkła (jak znajdę ;]) i chciałem zrobić do niego pokrywę ze spienionego pcv. Po przeglądnięciu kilku projektów sądze, że dam radę . No a teraz proszę o pomoc , a mianowicie ile kosztuje taka płyta spienionego pcv o grubości ok.6mm. No i jakiej długości musiałyby być konkretne kawałki i ile kosztuje docięcie? Znalazłem program, który obliczył, że potrzebowałbym takich kwałków: 1.300x60 (2szt) 2.300x44(2szt) 3.312x60(2szt) 4.288x44(2szt) 5.300x300(1szt) Czy takie wymiary byłyby dobre? Według mnie wszystko się zgadza,ale wolałbym się upewnić . No i zostaje kwestia oświetlenia. Osobiści myślałem nad 1 świetlówką kompaktową 18W, a dokładnie taką. A jak plany dojdą do skutku to postaram się pokazać koncowy efekt Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Po co PCV o grubości aż 6 cm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitek Posted November 5, 2009 Author Share Posted November 5, 2009 Sorry, mój błąd, miało być 6mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Nie za dużo masz tych elementów? Jak dla mnie wystarczy: 300x60 lub 300x44 (zależy jaka ma być wysoka) 2 szt 288x60 lub 288x44 ----||---- 2 szt 300x300 1 szt i w niej wytniesz otwór na karmienie. To powinno wystarczyć na zbudowanie pokrywy, chyba, że planujesz coś dodatkowego Oświetlenie nie jest niczym szalonym, zależy co w tej kostce chcesz mieć. Jeżeli jakieś wymagające roślinki trawnikowe, to ta dwururka 865 może się nie sprawdzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 9 elementów jest gitez ale przy twoim litraży wystarczy wg 3mm a co do zakupu to ból jest taki zę trzeba kupić cały arkusz jak ja kupowałem mój to płyta miała 120X240 jeśli dobrze pamiętam- pocięli za free ale kosztowała lekko ponad 2 stówki ;/ wiem że w marketach budowlanych się teraz pojawiło ostatnio ale ceny nie znam Link to comment Share on other sites More sharing options...
xpamer Posted December 8, 2009 Share Posted December 8, 2009 trot - miałeś w reku PCV 3 mm ? jest prawie tak samo miękkie jak prezerwatywa. Wiem to z dużego doświadczenia bo od dwóch lat obrabiam takie właśnie materiały chyba ze , jest to utwardzane PCV ale to dość droga sprawa. Proponował bym definitywnie pozostać przy 6 mm no może 5 mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo2162 Posted December 8, 2009 Share Posted December 8, 2009 co do docinania to można, docinać samemu zwykłym nożem do tapet...a co do materiału polecam ten sklep http://www.symbol.net.pl/sklep/?p=produ ... Category=5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted December 8, 2009 Share Posted December 8, 2009 miałem - a przy 30 cm 1mm tektura jest nawet sztywna - z projektu wynika ze będą podwójne ścianki i jak da to razem 6mm to będzie git Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitek Posted December 9, 2009 Author Share Posted December 9, 2009 Dzięki za odpowiedzi, ale plany uległy małym zmianą i kupuję trochę większe akwarium , gdzie będę chciał przerobić pokrywę . Ten temat można zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts