alien1987 Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Witam o to moje wyniki testów : NO3 - 170mg/l NO2 - 0 GH - 140 KH - 170 PH - 8 Jak widać pierwszy wynik i ostatni nie za ciekawy więc prosze o rady jak obnirzyć ( co polecacie z własnego doświadczenia i nie tylko ) Ph i NO3 z góry bardzo dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 NO3, zwykłe prawidłowe dbanie o akwarium, podmiany co tydzień 20-30% wody na odstaną 24-48h, filtr czyszczony w wodzie z podmian, filtr 24/7, nie przekarmianie ryb ,brak przerybienia, nie lanie chemii do akwa i NO3 nie ma prawa być takie wysokie w dojrzałym akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
alien1987 Posted November 3, 2009 Author Share Posted November 3, 2009 filtr pracuje 24/7 podmiana co dwa tygodnie 30 % wody , myty w wodzie zlewanej z akwa, co do ilości no3 tak pokazały testy - niestety paskowe więc wartość może się wahać w górę lub w dół do 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 Kup inne testy bo twoje wyniki są z kosmosu .......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 redukcja obsady i dorzucenie roslin... na pierwszy rzut pływajace np pistia ona ładnie pochłania NO3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 fajerka gdyby ktoś miał takie NO3 w akwarium to jego akwarium było by pustynią......... To samo tyczy się KH i Gh no chyba ze od tych wartości które podałeś odjąć te zera to były by to bardzo realne wyniki pomiarów wody z akwarium Ph jest zasadowe czyli tez nie za dobrze warto by je zmniejszyć zakwaszając wodę torfem lub liśćmi Buku Link to comment Share on other sites More sharing options...
alien1987 Posted November 4, 2009 Author Share Posted November 4, 2009 Kup inne testy bo twoje wyniki są z kosmosu .......... Nie wiem skąd takie zdania - przeciez nie ja robiłem testy ( produkowałem) i one niestety ale tak pokazują zgodnie z zamieszczonym zdjęciem . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 trzeba było wpisać te liczby które masz w nawiasach w przypadku Kh i Gh Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 NO3 faktycznie wysokie Staraj się nie przekarmiać rybek i podmień wodę znowu 30% z odmuleniem i NO3 nie powinno wynosić zero tylko te 20 - 40 NO2 - tu ma być 0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 Przy tak wysokim NO3 musisz mieć dużo glonów. Podaj markę testów. Coś mi się wydaje i nie tylko z resztą mi, że lipne te teściki . Z typowych metod (zalecanych) to tylko podmianami "zbijesz" NO3, są środki typu "nitrate minus" na chemiczne usunięcie azotanów (niepotrzebne wlewanie chemikaliów, jak się można łatwo domyślić, nie jest zalecane;) ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
alien1987 Posted November 4, 2009 Author Share Posted November 4, 2009 Przy tak wysokim NO3 musisz mieć dużo glonów. Podaj markę testów. Coś mi się wydaje i nie tylko z resztą mi, że lipne te teściki . Z typowych metod (zalecanych) to tylko podmianami "zbijesz" NO3, są środki typu "nitrate minus" na chemiczne usunięcie azotanów (niepotrzebne wlewanie chemikaliów, jak się można łatwo domyślić, nie jest zalecane;) ). Glonów o dziwo nie ma - miałem parę miesięcy temu zielenice ale się pozbyłem. testy sa Tropicala 5 in 1 tu podaje link do takich samych testów : http://www.fionka.pl/index.php?products ... ontent=803 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 No już dzisiaj ktoś mówił o paskach tropicala. Chała to jest ;p - zawyża . Link to comment Share on other sites More sharing options...
alien1987 Posted November 4, 2009 Author Share Posted November 4, 2009 No już dzisiaj ktoś mówił o paskach tropicala. Chała to jest ;p - zawyża . Nie wiem pierwszy raz je zastosowałem bo dostałem kilka pasków od kumpla. Teraz tylko pytanie czy się martwić tymi parametrami czy nie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Skoro testy przekłamują wynik to nie ma co się martwić. Zadbaj o podstawowe zabiegi pielęgnacyjne w akwa i będzie git;) No i proponuje zaopatrzyć się w inne paski. Ja korzystam z JBL. Nie są idealne, ale od biedy mogą być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bas Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 sprawdz tymi testami wodę odstałą (24/48) przygotowaną do podmiany,wtedy zobaczysz czy i o ile oszukują.testy paskowe nie są zbyt dokładne,sam ich używam,ale tak dla orientacji. mam testy tetra test 6 in 1 ( no3,no2,gh,kh,ph,ci2) takie mam wyniki ph=6,8 kh=3 gh=8 no2=0 no3=30 ci2=0 zeby szybko zbić no3 podmien wode 2 razy w tygodniu przez dwa tygodnie i rób testy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts