zielony Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Witam!! Akwarystykom zajmuje się od niedawna i od jakiegoś czsu nie mogę poradzić sobie z małym problemem, tj. mam problem z roślinkami. Wyskoczyło mi takie coś na nich : 1. 2. 3. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Zobacz tu: viewtopic.php?f=5&t=11056 Wygląda na niedobór potasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Litraż akwarium : 41,5 L Oświetlenie: Aqua Glo 15W + kupny odbłyśnik Dozowanie CO2: brak Podłoże: żwirek (grys dekoracyjny, taki mi polecili w akwarystycznym) Nawożenie: dziś dodałem Sara florena w płynie, dodałem 10 ml Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Można by kiedyś pomyśleć o drugiej świetlówce i postawieniu bimbrowni ale to nie jest konieczność Zobacz czy ten nawóz zawiera w składzie potas, jak tak to na efekty wystarczy poczekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Raczej przymieżam się do zminy akwarium na coś większego tj coś ok 200L, a to może dam bratu Ten nawóz chyba zawiera potas: "Sera florena to specjalistyczny nawóz dla roślin w akwarium słodkowodnym. Zawiera on wszystkie mikro i makroelementy, które są niezbędne do prawidłowego i bujnego wzrostu roślin, przede wszystkim żelazo w formie przyswajanej przez rośliny, a także pozbawiony jest fosforanów, które to w głównej mierze są odpowiedzialne za wzrost niepożądanych glonów." Potas jest chyba jednym z tych składników który, jest niezbędny do "prawidłowego i bujnego wzrostu roślin" Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Znalazłem pisze (k2O - 4 %), ale w j. angielskiem , ja patrzyłem w polskim Dziękuje, podejrzewam ,że skorzystam z propozycji pomocy w urządzeni nowego akwarium Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts