darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Rosliny ładne...nazyw nie pamietam.A obsada...leko nad wontlona z mojej winy...Ale duzo krewetek.Ammano i Red Rose.Duch , Stadko neonów innesa kiryski 3 szt. otoski 6.szt. Ramirezka,niestety jedna.PRZEPRASZAM ..POPRAWIAM SIE !!! Powietrze-Pompka Hileja. Oświetlenie-2xNarva Oceanic light. Filtr-Crystalflo-20 tech.CO2--Brak. Ryby--- Neony Innesa 20szt Kirys pstry 3szt Otosek 3szt, Ramirezka 1 szt. Duch azjatycki 1 szt. Krewety Ammano i Red .....Nie liczyłem. Rosliny....Duzo i ładne.. Pokarm...Tabletki suchy i dla krewetek. Parametry wody w ..trakcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abuk Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Na zdjęciu widzę przynajmniej 3 neony ale czerwone. Sam nie wiesz jakie masz ryby ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Ramirezka 1 szt. Duch azjatycki 1 szt. Do oddania Filtr-Crystalflo-20Za mały do tego litrażu Oświetlenie-2xNarva Oceanic lightJakiej mocy? Rosliny....Duzo i ładneŻarty jakieś... Parametry wody w ..trakcie...A to już wcale nie zabawne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Neon_Innesa a mi sie wydaje ze to ...własnie Innesa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Po 1.Filtr nadaje sie az do 350l.po2.wiem ze ramirezka do dodania duch do wydania.po3.swiatło 2x 19w. a po4..mam remont w domu.akwa ma dopiero miesac.wiec...odrobine luzu poprosze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Po 1.Filtr nadaje sie az do 350l.po2.wiem ze ramirezka do dodania duch do wydania.po3.swiatło 2x 19w. a po4..mam remont w domu.akwa ma dopiero miesac.wiec...odrobine luzu poprosze. "Elite Crystal Flo 20 - moc 9w, przepływ 360l/h, objętość 2,7l, rekomendowany do akwarium max 75l" Skoro baniak ma miesiąc, a Ty nie znasz parametrów wody, to co w tym baniaku robią ryby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Na zdjęciu widać 7 neonków, z czego 3 to n. czerwone, a reszta to innesa. Poszukaj czym się różnią te dwa gatunki i sprawdź co masz w akwarium. Na zdjęciu zaznaczyłem neony czerwone. A co do wyglądu akwarium to podoba mi się, ale spróbuj dowiedzieć(poszukaj) się jakie masz rośliny - zawsze lepiej wiedzieć co się ma w akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Alez sie czepiacie...Dla mnie neon to neon.Czerwony czy innesa.Sprzedawał je jako innesa.A co do Mojego filtra.Miałem wiekszej mocy do mniejszego akwa ..Proste.Mi takli wystarczy i nie ma co gdybac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Skoro baniak ma miesiąc, a Ty nie znasz parametrów wody, to co w tym baniaku robią ryby? No duża część obsady że tak powiem nie podołała co da się wyczytać w innym temacie, ale myślę że po miesiącu zbiornik jest w miarę stabilny Świetlówki, idę o zakład że moc standardowa co do wielkości akwarium = raczej mało światła. O filtrze już pisałem gdzie indziej, ten model ma taką wydajność i tego się nie przeskoczy... Są 2 opcje - droga i tania. Droga, wymienić kubełek na wydajniejszy i dobrej firmy. Druga, tańsza no i oczywiście gorsza ale przy neonach/kirysach wystarczy w zupełności - kupić w miarę jako taki wewnętrzny i zostawić ten słaby kubełek. I zaznaczam że to że u kogoś tam działa to nie znaczy że u nas też się sprawdzi, w szczególności ten konkretny model. A neony, nikt się nie czepia. Czerwony a innesa to nie różne odmiany. To dwa zupełnie inne gatunki mające inne wymagania... Sprzedawcą wierzyć nie należy a do sklepów zoologicznych chodzić przede wszystkim z własną wiedzą i zaplanowanymi zakupami Neon innesa: http://pl.wikipedia.org/wiki/Neon_Innesa http://www.superakwarium.pl/neon-innesa-id419.html Neon czerwony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Neon_czerwony http://www.superakwarium.pl/neon-czerwo ... id801.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Co robia ryby w moim akwarium po miesiacu ??? Mieszkaja ,zyja.A to ze nie znam parametrów wody..to juz tak bardzo zle.Przez całe 7 lat nie robiłem tego typu testów i jakos zyły rybki.A teraz nagle musze miec ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Co robia ryby w moim akwarium po miesiacu ??? Mieszkaja ,zyja.A to ze nie znam parametrów wody..to juz tak bardzo zle.Przez całe 7 lat nie robiłem tego typu testów i jakos zyły rybki.A teraz nagle musze miec ... Witam i na wstepie prosze o nie krzyczenie i odprowadzanie mnie do szukania.Szukalem i nic nie znalazem nie stety .A problem Mj jest taki jak masowe sniecie ryb.Moje akwa to 120l, filtr crystal-flo20, grzalka Haleja napowietrzanie tez Haleja.Obsada bya taka okolo 40 neonek, 6 otoskow, 6 kiryskow pstrych i 4 albinosy . jedna ramirezka duch i cale stada Krewetek.A zaczelo sie tak dziac ja zaczoem kupowac ryby nowe.Zaczey po koleji zdtychac neonki hokejowki itd. Objawy......Zadne lub tez wielkie.Jesli ryba zdecha i krewetki nie zdazyy jej rozebrac zamieniaa sie w wlochata rzecz.Ostatni neon mial odbarwione plecy jak by mu tos wymazalkolor niebieski.Ludzie omozcie bo juz iewiem z czym mam doczynienia.Sory za ORT I BLEDY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 7 lat temu zamiast świetlówek stosowano zwykłe żarówki żarnikowe, o chemii wody nikt nie słyszał, o cyklu azotowym też nie, a akwarium 25l było [ba ciągle jest ;O] polecane przez niektórych dla welonów. Bez testów da się obyć, szczególnie hodując te bardziej pospolite ryby. Ale niektórych rzeczy przeskoczyć się nie da, np dojrzewania akwarium, co sam zauważyłeś na padniętych rybach. Proponuje trochę ostudzić emocje i skupić się na radach i propozycjach aby to oto akwarium było lepsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Emocje sie uspokoja jak nie bedzie czepiania sie .Jak juz pisałem miałem problem ktory był moja głupota i stad straty.Ok ale moje zdjecia to prosba jednego z moderatorów zebym je wklejił nie moje.Wiec co i jak bede chodował to juz moja sprawa.Zarejestrowałem sie t tylko po to zeby sie dowiedziec wiecej niz wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Wiec co i jak bede hodow*ł to juz moja sprawa OK. Z mojej strony EOT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 No dobra, co hodować my możemy doradzić nie kazać Moim zdaniem: Po pierwsze, zmień sklep zoologiczny bo w tym Cię już oszukali z tymi neonami. Dużo zależy od koncepcji akwarium ale dajmy na to: -20 - Neony Innesa i Czerwone - dokup tak aby ani jednego ani drugiego gatunku nie było mniej niż 6 sztuk, przy mało wydajnej filtracji Czerwone mogą umierać -3 - Kirys pstry - dokup min 3-4 sztuki - ryba stadna -3 - Otosek - jw. + mógłbyś trzymać tam zbrojnika niebieskiego. -1 - Pielęgnica Ramireza - jak zostawiasz dokup drugą do pary + lepsza filtracja -1 - Duch azjatycki - wiadomo To tyle i zobacz co napisałem wyżej o filtrze, szczególnie że część twojej obsady wymaga wody bardzo dobrej jakości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 3, 2009 Author Share Posted November 3, 2009 Ok.Neonek mam około 20 szt. Porozmawiam ze sprzedawca co mi sprzedaje !!!Jakie Neonki.Co do Ramirezek i Kirysków to zamierzam sie z zakupem wiec spokojnie.A co do filtracji...poprosze o pomoc do mojego baniaka.Napiszcie jaki ma byc.pod powiedzcie.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 7 lat temu zamiast świetlówek stosowano zwykłe żarówki żarnikowe taaak... dinozaury pasły się na łąkach a ludzie widząc mikrofalówkę pytali "czemu ten telewizor nie działa"... matko człowieku zmień ilość na jakość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aliatic Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Porozmawiam ze sprzedawca co mi sprzedaje !!!Jakie Neonki.z ciekawosci zapytam ... w ktorym sklepie w Szczecinie kupowales te neonki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 1 ramizera to za mało min. 2 sztuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 3, 2009 Author Share Posted November 3, 2009 wiem wiem.kupie ramirezki. a co do sklepu z neonami...to juz tajemnica. ale to nie u niedzielskich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts