darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Witam i na wstepie prosze o nie krzyczenie i odprowadzanie mnie do szukania.Szukalem i nic nie znalazem nie stety .A problem Mj jest taki jak masowe sniecie ryb.Moje akwa to 120l, filtr crystal-flo20, grzalka Haleja napowietrzanie tez Haleja.Obsada bya taka okolo 40 neonek, 6 otoskow, 6 kiryskow pstrych i 4 albinosy . jedna ramirezka duch i cale stada Krewetek.A zaczelo sie tak dziac ja zaczoem kupowac ryby nowe.Zaczey po koleji zdtychac neonki hokejowki itd. Objawy......Zadne lub tez wielkie.Jesli ryba zdecha i krewetki nie zdazyy jej rozebrac zamieniaa sie w wlochata rzecz.Ostatni neon mial odbarwione plecy jak by mu tos wymazalkolor niebieski.Ludzie omozcie bo juz iewiem z czym mam doczynienia.Sory za ORT I BLEDY Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 hej do neonów pasowałaby choroba MIKROSPORIDIOZA "choroba neonowa" zataczanie się i stanie na głowie, chudnięcie, deformacja ciała, niebiesko-białawe zmętnienie skóry i odbarwione plamy, ponadto może wystąpić brak żerowania, leżenie na dnie, wzdęcia brzucha i nastroszenie łusek, utrata kolorów choroba zakaźna i nieuleczalna, chore ryby natychmiast wyławiamy i uśmiercamy. czyli niezbyt dobrze ....mam nadzieje ze się mylę.. a jesli się nie mylę to jesli zauwazysz znowu jakies objawy u któregoś neonow to lepiej bedzie go uśmiercić np.włóż do zamrażarki i neon uśnie poprostu. no i obsada tez do zmian ...oddaj ducha bo do niego akwarium 250 l gdyż rośnie duży . PS. dostałes wiadomość prywatną patrz lewy górny róg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Napisalem ze tylko mial tak jeden neon.Co gorsza krewetki zyja i maja sie wysmienicie dobrze.Otoski tez zyja choc jako 1 powinny zginac.Ducha oddam choc to b. fajna rybka.Obecnie mam 20 neonek, 2 kirysy pstre i 1 biaego. Ramirezke,no i duszka.Poki co nikt nie miera dzis ani wczoraj.O co tu chodzi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 byc moze szybko zareagowałes i choroba nie zaszła jeszcze tak daleko i nie przeszła na inne ryby jesli jednak zauważysz ponownie takie cos to wtedy mysle że trzeba usmiercic takiego neona zeby ta choroba nie postepowala.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Nie dawalem zadnej chemii oprócz MFC.Mialem dac lekarstwa ale sie wstrzymalem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 MFC to też lekarstwo Ile ma baniak? Podmiany regularne? Znasz jakieś parametry wody? Przy następnej chorej rybie zrób zdjęcia i podeślij, to dużo pomoże w rozpoznaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Baniak 120l.wODA CHYBA MA Z 3 TYG.Podmiana wcale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 A pierwsze ryby wpuściłeś kiedy? Boje się że przynajmniej przy części zgonów bezobjawowych mogło zawinić połączenie niedojrzałej wody+MFC który zabija bakterie, w tym nitryfikacyjne. Puki co koniecznie zrób podmianę, ok 20% wody. Tą co wlewasz do akwarium powinna być odstana 24-48h w jakimś otwartym naczyniu. Do tego o wiele za słaby filtr. Ten co masz jest do 75l, a powinien być sporo mocniejszy, szczególnie przy tak dużej ilości ryb jaką miałeś - no i oczywiście powinien chodzić 24/7, to też mogło się przyczynić. Dobrze by było jakbyś zaopatrzył się w testy na azotany, choćby paskowe. Mogły by nam rozwiać bardzo dużo wątpliwości Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 2, 2009 Author Share Posted November 2, 2009 Co do tego to masz racje.Tak własnie zrobiłem.wposciłem i wlałem fmc.a co do filtra..chodzi 24h/7/365 i daje rade u znajomego w 350l baniaku. własnie oprganizuje wode do podmiany i mam nadzieje ze .......jutro p[od iweczor podmienie i bedzie OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 4, 2009 Author Share Posted November 4, 2009 Mam pytanie do was.Zrobiłem test TwW twardosci weglanowej.I wyszła mi twardosc wody 3 stopnie n.Czy to dobrze czy zle bo na opisie testu jest ze ma byc powyzej 5 n.Czy mam wode za miekka i czy ma wpływ na ryby i flore w baniaku. prosze o szybka odp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 Akurat dla neonów miękka, a nawet bardzo miękka woda jest wskazana, więc przynajmniej w ich wypadku to nie powinno byc przyczyną zgonów. Raczej skłaniam sie ku temu, co napisali poprzednicy, że to skutki wpuszczenia ryb do niedojrzałego akwarium i braku podmian wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 24, 2009 Author Share Posted November 24, 2009 a TERAZ MI POMOZCIE.Mam test JBL i jako 5 pokazuje mi TEST NA NO3 250mg/l. co mam zrobic z tym fantem. pozostałe testy mam w zielonych kratkach czyli ok, a ten jeden mam b.zły.Prosze o pomoc co z tym zrobic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 a TERAZ MI POMOZCIE.Mam test JBL i jako 5 pokazuje mi TEST NA NO3 250mg/l. co mam zrobic z tym fantem. pozostałe testy mam w zielonych kratkach czyli ok, a ten jeden mam b.zły.Prosze o pomoc co z tym zrobic. 250mg? I ryby jeszcze żyją? Powód wybujałego no3, nieprawidłowa opieka nad zbiornikiem nic ponad to. 1.Akwarium musi dojrzeć biologicznie przed startem, min 2 tyg bez ryb. 2.Raz w tygodniu podmiany. 3.Podmiany na wodę odstaną 24-48h w otwartych naczyniach/miskach. 4.Filtr działający 24/7, czyszczony tylko w wodzie z podmian. 5.Umiarkowana obsada nie przekarmionych ryb. 6.Żywe rośliny w akwarium. Coś z tego nie spełnione? Puki co zrób bardzo dużą podmianę.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Należy też nie przekarmiać ryb i nie lać chemii do akwa Zbiornik musi dojrzeć biologicznie to podstawa... PS. wejdz na gg Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 24, 2009 Author Share Posted November 24, 2009 Na gg bede pozniej .A co do filtra, co polecacie na 100 litrowe akwa ??? Cena nie za wielka i przemyslane odpowiedzi prosze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Kaskady AquaEl FZN 2, FZN 3. Cena rozsądna, od 70zł, filtracja lepsza od każdego wewnętrznego Chcesz jeszcze lepszej filtracji to kubełek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 24, 2009 Administrator Share Posted November 24, 2009 Proponuję zrobić jeszcze raz ten test. Sprawdź też kranówkę. Mogłeś mieć zamoczony ten pasek lub po prostu stary. No chyba,że rzeczywiście masz takie parametry w akwa . Co do filtra to poszukaj tutaj: viewforum.php?f=8 . Lub podaj jaki chciałbyś rodzaj(wew,zew, kaskada) oraz cenę, jaka możesz za niego zapłacić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekszczecin33 Posted November 24, 2009 Author Share Posted November 24, 2009 Mam zewnetrzny kubełek KRYSTAL-FLO 20 ale za mały ....Dałem w hurcie 113 zł. Takze jak zapłace za kubełek 100-300 to chyba moim rybcia i krewetka i slimaczka bedzie OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 24, 2009 Administrator Share Posted November 24, 2009 Zobacz tutaj tutaj: viewtopic.php?f=8&t=12353 . Coś tam znajdziesz dla siebie . A resztę pytań o filtrację, proszę zadawać w tamtym dziale . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts