Sergiusz Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Kupiłem ostatnio dwie sztuki. Doszczętnie zjadły całą rzęsę wodną wraz z wgłębką.Ślinią rośliny na powierzchni potem opadają i zjadają całość. Czym mogę się obawiać że zaczną się żywić innymi roślinami.Czy podanie sałaty zahamuje ich żarłoczność względem roślin? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar_3103 Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Z tego co mi wiadomo ampularie nie żywią się roślinami akwariowymi. Jak już to glonami. Czy to na pewno ampularie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted October 30, 2009 Author Share Posted October 30, 2009 Wiecie no ja kupowałem to pisało na szybie tłustym drukiem AMPULARIA. Zobaczę na internet czy to aby na pewno to. http://akwarium.az.pl/foto/ampularia.jpg dokładnie takie coś więc to chyba ampularia. Jest taka możliwość że jak w moim akwarium nie ma glonów to z głodu pochłania roślinność pływająca i to wszystko znika w oczach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar_3103 Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Wszechwiedząca Wikipedia o odżywianiu ampulari: "Detrytus,glony, gotowane warzywa: marchew, kartofle, pokarm dla ryb, obumarłe rośliny wodne, wszystko inne, co znajduje się w akwarium do zjedzenia, np. martwa ryba; ampularie mają dużą przemianę materii i są bardzo żarłoczne. W razie erozji skorupy spowodowanej zbyt małą twardością wody, do szyby lub pokrywy należy przykleić kostkę wapienną, wapień lub muszlę innego ślimaka. Ampularia wtedy będzie podjadać i uzupełni niedobór wapnia." Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 z tego co widzę u siebie viewtopic.php?f=20&t=12032 Ampularie nie jedzą roślin tylko te które liście odpada lub są chore a tak żywią się glonem i pozostałościami nie zjedzonymi przez ryby ,chociaż miałem rzęsę i w dziwny sposób znikła być może ze ja zjadły ;)ale nie mam pewności czy na pewno one mam duże ryby i możliwe ze to ich wina że rzęsa zniknęła Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 U mnie tez ampularie są przyczyna znikania rzęsy Innych zdrowych roślinek mi nie jedzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts