pablo2162 Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Jak w temacie mam wielki problem z roślinami ze słabym systemem korzennym. Przynajmniej dwa razy dziennie muszę niektóre rośliny wsadzać w podłoże. czy ma ktoś jakiś dobry sposób na wsadzanie w podłoże roślin tak aby np. welonki nie mogły ich wyciągnąć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 a jaką masz grubą warstwę żwirku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo2162 Posted October 30, 2009 Author Share Posted October 30, 2009 ok 5cm...na samym dnie substrat potem warstwa drobnego żwirku bazaltowego i na górę grubszy żwirek bazaltowy...akwarium 60l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 nie wiem czy mój sposób jest dobry ale ja mocuje roślinki gumką do do jakiegoś kamienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Można też zrobić "doniczki" z kokosów tzn. przeciąć w pół kokosa, nasypać żwirku i umieścić w środku roślinki. PS. za małe akwarium na trzymanie w nim welonów - pomyśl o zmianie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo2162 Posted October 30, 2009 Author Share Posted October 30, 2009 wiem, że za małe dostałem je na urodziny (z czego wcale nie byłem zadowolony ale nie mogłem odmówić ) miałem iść jutro oddać je do zoologicznego ale nie mam czasu tak, że za tydzień w sobotę najprawdopodobniej je oddam...o większy akwarium też myślę tylko rodzicom niezbyt ten pomysł się podoba Edit: z tą gumką na razie będę musiał spróbować, bo na chwilę obecną nie mam orzechów kokosu...na razie dzięki za pomoc... Mod: Nie zapominaj o edycji postów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 pomyśl pomyśl o zmianie obsady i o kokosach z tego wzglęgu że wizualnie jest ładniej niz z gumkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
GREMLIN Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 A co do tej doniczki z kokosa to żeby było ładniej możesz tak żeby kokosa nie było widac obłożyć go kamieniami i obsypać żwirkiem wyjdzie taka góra. I prosze o poprawienie mnie jeśli się myle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 można i tak osobiscie dla mnie jest ładniej jak kokos jest widoczny ale to kwestia gustu Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 Przyczyną gnicia Twoich roślin jest pewnie niedobór światła i gniją u nasady. Dziwi mnie dlaczego polecacie grubszą warstwę żwiru jak przyczyna może okazać się całkiem inna i banalna Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 czytam i czytam...może się mylę ale o gniciu korzeni nie ma tutaj ani słowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Nie ma słowa, ale to może być jakby następstwem wypływania roślinek . Niech autor tematu coś powie , bo możemy gdybać w nieskończoność Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts