Grzesiek Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Inspiracja z innego forum, ale myślę, że przyda się niektórym - mimo, że pomysł stary, to zdjęcia i wykonanie w tym temacie są moje, więc bez procesów o prawa autorskie proszę Do wykonania pułapki będą potrzebne nożyczki, butelka po napoju (najlepsza z Coca-Coli gdyż ma długą szyjkę, ja pod ręką miałem tylko po wodzie z Biednej Ronki i przynęta, w tym przypadku marchewka No to do dzieła: Ostatni rzut oka na butelkę Przecinamy butelkę tak by powstały dwie części z czego jedna w kształcie lejka Teraz trzeba poskładać pułapkę Zasada jest bardzo prosta, odwracamy lejek gwintem do wewnątrz i wciskamy w butelkę tworząc całość j/w. Czas sparzyć marchewkę Po czym wkładamy ją do środka. Pułapkę wkładamy do akwarium... i czekamy najlepsze efekty są po nocy kiedy krewetki są najbardziej aktywne bynajmniej u mnie. Na czym polega sztuczka? Ano na tym, że: Zalety: - można złowić w ten sposób naprawdę bardzo dużo krewetek nawet tych najmniejszych co w normalny sposób raczej jest niemożliwe - tanie i praktyczne - nie trzeba ganiać z siatką i rozwalać aranżacji w akwarium Wady: - potrzeba czasu aż krewetki "wpadną" - jeżeli chcemy odłowić konkretne krewetki nie zawsze to się może udać - może się zdarzyć że wpłynie jakaś rybka... która lubi malutkie kreweciątka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Przydatne Dokładnie wczoraj widziałem w tv film o łowieniu krabów przez kutry... i schemat pułapki używanej tam był dokładnie ten sam [tylko mięsko zamiast marchewy] i dużo większa skala i użyto siatek/kraty na ściankach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Piękne, proste i skuteczne - polecam podpiąć w dziale krewetki Piwo dla Kiryska za inwencję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted July 31, 2010 Share Posted July 31, 2010 Super urządzonko. Ja jeszcz eje będe modyfikował siatką na wlocie aby mieć wpływ na wielkośc krewetek łapanych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_RastaMan_ Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 z ta pulapka trzeba uwazac,zrobilem taka w duzym akwarium kilka takich i na drugi dzien znalazlem tam 6 martwych otoskow i kilka krewetek,dodam ze nie bylo tam duzo pokarmu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Co-2 Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 W taki sam sposób działa bęben do kłusowania na jeziorach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gosieks83 Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Wystarczy zabezpieczyć pułapkę jakąś siatką (jak do mchów) i ryby mamy z głowy krewetki się przecisną bez problemu a ryby już nie. Ponadto jak się ma siatkę sztywną o odpowiednich oczkach to można też wykluczyć wchodzenie dorosłych krewetek i łapią się tylko młode sztuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon23 Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 Na yt oglądałem jak zrobić pułapkę na ryby morskie, i to działało na tej samej zasadzie, też było robione z butelki, ale jako przynętę używało się zgniecionego ślimaka morskiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 z ta pulapka trzeba uwazac,zrobilem taka w duzym akwarium kilka takich i na drugi dzien znalazlem tam 6 martwych otoskow i kilka krewetek,dodam ze nie bylo tam duzo pokarmu. Dokładnie, tej pułapki nie można zostawiać bez nadzoru. Wszystko co tam wpłynie po 2h zdycha z niedotlenienia, więc można zapomnieć o zostawieniu jej na noc w akwarium, bo wyciągniemy same trupy. Rozwiązaniem problemu jest odcięcie dna i wycięcie w nim dużego otworu. Następnie obwinąć gazą i wcisnąć z powrotem do butelki tak jak szyjkę. Umieścić w miejscu gdzie jest największy przepływ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kobra.wawa Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 A ja powiem tak, zrobiłem taką pułapkę i z 400 krewetek złapało się tylko 5 i do tego 8 rybek. Więc jak widzicie pułapka działa rewelacyjnie. Lepszym sposobem jest włożenie dłoni do akwarium i wyłapywanie małych jakąś szklanką albo kubkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts