Jump to content

Pułapka na krewetki.

Grzesiek
 Share

Recommended Posts

Inspiracja z innego forum, ale myślę, że przyda się niektórym - mimo, że pomysł stary, to zdjęcia i wykonanie w tym temacie są moje, więc bez procesów o prawa autorskie proszę :lol:

Do wykonania pułapki będą potrzebne nożyczki, butelka po napoju (najlepsza z Coca-Coli gdyż ma długą szyjkę, ja pod ręką miałem tylko po wodzie z Biednej Ronki ;) i przynęta, w tym przypadku marchewka :P

No to do dzieła:

Ostatni rzut oka na butelkę

Dołączona grafika

Przecinamy butelkę tak by powstały dwie części z czego jedna w kształcie lejka

Dołączona grafika

Teraz trzeba poskładać pułapkę

Dołączona grafika

Zasada jest bardzo prosta, odwracamy lejek gwintem do wewnątrz i wciskamy w butelkę tworząc całość j/w.

Czas sparzyć marchewkę

Dołączona grafika

Po czym wkładamy ją do środka. Pułapkę wkładamy do akwarium... i czekamy ;) najlepsze efekty są po nocy kiedy krewetki są najbardziej aktywne bynajmniej u mnie.

Na czym polega sztuczka? Ano na tym, że:

Dołączona grafika

Zalety:

- można złowić w ten sposób naprawdę bardzo dużo krewetek nawet tych najmniejszych co w normalny sposób raczej jest niemożliwe

- tanie i praktyczne

- nie trzeba ganiać z siatką i rozwalać aranżacji w akwarium

Wady:

- potrzeba czasu aż krewetki "wpadną"

- jeżeli chcemy odłowić konkretne krewetki nie zawsze to się może udać

- może się zdarzyć że wpłynie jakaś rybka... która lubi malutkie kreweciątka

• 10 months later...
  • 4 months later...
  • 2 months later...

Wystarczy zabezpieczyć pułapkę jakąś siatką (jak do mchów) i ryby mamy z głowy :) krewetki się przecisną bez problemu a ryby już nie. Ponadto jak się ma siatkę sztywną o odpowiednich oczkach to można też wykluczyć wchodzenie dorosłych krewetek i łapią się tylko młode sztuki :)

• 6 months later...

z ta pulapka trzeba uwazac,zrobilem taka w duzym akwarium kilka takich i na drugi dzien znalazlem tam 6 martwych otoskow i kilka krewetek,dodam ze nie bylo tam duzo pokarmu.

Dokładnie, tej pułapki nie można zostawiać bez nadzoru. Wszystko co tam wpłynie po 2h zdycha z niedotlenienia, więc można zapomnieć o zostawieniu jej na noc w akwarium, bo wyciągniemy same trupy. Rozwiązaniem problemu jest odcięcie dna i wycięcie w nim dużego otworu. Następnie obwinąć gazą i wcisnąć z powrotem do butelki tak jak szyjkę. Umieścić w miejscu gdzie jest największy przepływ.

• 1 year later...

A ja powiem tak, zrobiłem taką pułapkę i z 400 krewetek złapało się tylko 5 i do tego 8 rybek. Więc jak widzicie pułapka działa rewelacyjnie.

Lepszym sposobem jest włożenie dłoni do akwarium i wyłapywanie małych jakąś szklanką albo kubkiem