yuka66 Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Bardzo proszę o pomoc - od dwóch dni mieszkają u nas 4 pierwsze rybki i wydaje mi się, że prąd wody jest zbyt silny dla nich - zmniejszyłam moc filtra, ale nadal wydaje się być za silny - ryby jak gdyby zmagaja się z tym prądem, rośliny w pobliżu wylotu filtra falują . Wylot jest około 1-2 cm pod powierzchnia wody, skierowany w róg akwarium w prawą stronę i filtr też jest po prawej stronie. Jak stwierdzić czy ten prąd jest faktycznie za duży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrus Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 A możesz dać fotkę? Ocenimy. Nie zmniejszałbym przepływu ponieważ Twój filtr ma zakres przepływu od 150 do 300l/h, a 150l na 54l to za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Uważam, że może to być Twoje subiektywne odczucie. Mi też kiedyś wydawało się, że rybki walczą z prądem, ale z czasem zauważyłem, że potrafią normalnie pływać przy deszczowni i przy wlocie filtra. Jeśli nie masz efektu pralki - nie wiruje woda w całym baniaku - to bym tak zostawił i obserwował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
todotodora Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 A tak a propo, Jakie ryby masz w tym akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuka66 Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Na razie mam tylko 4 platki. Mam też pompkę, której nie używam, może powinnam ją włączyć skoro filtr nie chodzi na pełnej mocy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Co to za model filtra? widzę tylko że eheim. Zawsze można skierować wylot filtra w górę dzięki specjalnej dyszy i woda będzie lepiej natleniana przez ruch tafli wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuka66 Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Eheim 2008 (napisałam w podpisie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 można regulować wypływ z tego filtra (mam identyczny) kręcąc tym okrągłym na górze tak aby schować część dyszy wylotowej Nie wiem ile dni ma to akwa ale może gąbka jest bardzo świeża i ma dlatego taki młyn. W moim litrażu ten sam filtr nie robi strasznego młynu... patrząc po grzałce to mamy chyba podobne jak nie takie same zestawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkris104 Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Mam akwarium 50 l i filtr "EHEIM pickup" 2010 z przepływem 220-500 l/h. W obsadzie mam 3 bojowniki (harem) 13 neonek Innesa i 2 kiryski laparcie. Do momentu gdy nie kupiłem tego filtra miałem wciąż problem z klarownością wody. Od czasu gdy go mam problem zniknął. Na zdjęciu widzę, że masz ustawiony przepływ na mniejszą wartość i to wydaje mi się dobre bo zmniejsza prędkość wypływającej wody, ale zdaje mi się, ze nie masz podłączonego do filtra napowietrzacza a to błąd. Ja przymocowałem filtr do bocznej ścianki akwarium a wylot skierowałem dokładnie po przekątnej i posadziłem rośliny tak bo na drodze wody nie rosły żadne wysokie a to, że rośliny trochę falują nic im nie przeszkadza. A ryby wręcz uwielbiają pływać "pod prąd" strumienia wody i to zarówno neonki jak i bojowniki i świetnie się przy tym bawią! Gdy chcą odpocząć znajdują sobie miejsca spokojniejsze. Zaznaczę, że mam włączony filtr od świto do późnej nocy. Na noc muszę go wyłączć bo śpię w tym samym pokoju i trochę mi to przeszkadza. Wiem, że filtr powinien chodzić non stop, ale nic na to nie poradzę. Na początku też wydawało mi się, że wystarczy uruchomić filtr na godzinę, dwie w ciągu dnia bo bałem się o ryby, ale ktoś mi powiedział, ze to bład - uwierzyłem i teaz nie żałuję. Powodzenia i odwagi Edit: I mam pytanie do yuka 66: co to jest za żwirek i ile kilogramów umieściłaś w swoim akwarium - pytam bo bardzo mi się spodobał i wogóle aranżacja też mi się podoba (poza tym filtrem i grzałką na tylniej szybie - one psują panoramę = moim skromnym zdaniem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuka66 Posted October 27, 2009 Author Share Posted October 27, 2009 Mój filtr chodzi cały czas, napowietrzacz nie jest podłączony , bo mam pompkę, którą czasami włączam na noc. Wydaje mi się, że z tym wylotem wciśniętym do połowy jest dużo lepiej - rybki już nie walczą tak z prądem. Co do wystroju - o żwirku nie wiem nic, bo nie ja kupowałam, ale zapytam, a ten filtr i grzałka mam nadzieję wkrótce zostaną zasłonięte przez roślinność posadzoną przed. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkris104 Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 Mój filtr chodzi cały czas, napowietrzacz nie jest podłączony , bo mam pompkę, którą czasami włączam na noc. Wydaje mi się, że z tym wylotem wciśniętym do połowy jest dużo lepiej - rybki już nie walczą tak z prądem. Co do wystroju - o żwirku nie wiem nic, bo nie ja kupowałam, ale zapytam, a ten filtr i grzałka mam nadzieję wkrótce zostaną zasłonięte przez roślinność posadzoną przed. A nie uważasz, że byłoby lepiej umieścić grzałkę na tylniej szybie wzdłuż dna a filtr na bocznej? Bo jak rośliny Ci podrosną to będą wciąż narażone na prąd wody a po drugie woda uderza zaraz w przednią szybę i to też powoduje wzmocnienie fali. gdyby woda przepływała przez całą szerokość akwarium traciłaby impet. Przemyśl to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuka66 Posted October 27, 2009 Author Share Posted October 27, 2009 To dobry pomysl, nie wiedzialam, ze grzalka moze byc poziomo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkris104 Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 To dobry pomysl, nie wiedzialam, ze grzalka moze byc poziomo.Ja zrobiłem to tak: grzałka jest za korzeniem a filtr w lewym "tylnim" rogu i woda uderza w prawy "przedni" róg. I gdy podłączysz napowietrzanie do filtra nie będziesz musiała mieć dodatkoej pomki, wężyków i tego wszystkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 ja tez mam połozoną grzałke poziomo przy dnie (mam identyczna i na pewno jest zatapialna, bo nie każda jest) Fitr mam z lewej strony wylot skierowany na prawy tylni róg i nie mam młynka w akwarium. Zobacz na moich zdjęciach, wszystko widać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts