ph4 Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 Witam serdecznie i na samym wstepie chcialbym przeprosci jesli nei ten dzial ale moim zdaniem zwiazany z rybkami. A wiec od poczatku mam zamiar kupic takie akwarium 180 litrów + pokrywa oświetlenie za 340zł tutaj >> http://allegro.pl/item780351193_uwaga_akwarium_180l_profil_pokrywa_najtaniej.html mam nadzieje ze dobre wybrałem moze byc a z cena jak ? ah zadaje zaduzo pytan a mialo byc jedno no to zeby dolozyc to dodam to wlasciwe dotyczace tego działu napewno, jakie rybki tam proponujecie i ile ich na te 180 litrów ja mam taka wizje podobaja sie mi neonki tak z 10 sztuk, chcialbym tez miec z 2 glonojady, a reszte to niewiem, cos ladengo i stadnego, a moze jaksi samotnik ładny dodam ze rybki chodowalem 12 lat, to bylo jakies 5 lat temu, ze wzgledu na moja prace mialem malo czasu ale teraz chcialbym powrócic do akwarystyki z czasów "dzieciństwa", wiec juz niepamietam zabrdzo co i jak, chodowalem kiryski, welonki, glonojady, gupiki, mieczyki neonki tyle pamietam i jakiegos leona czy jakos tak sie nazwala ta rybka. Wiec prosze nie bijcie auula jzu boli ale naprwade bylem przez te 5 lat skupiony tylko na pracy, teraz sie stabilizuje dom samochod kobieta dziecko w drodze moze noi i rybki tez bardzo mozliwe tylko mi pomózcie z tym ostanim bo zreszta dałem sobie rade juz ) hihih dziekuje bardzo ;-_) ps. powiedzcie mi ile tak na oko sie zmiesci rybek w 180 litrowym akwarium wiaodmo ze nie 180, bo dojdzie zwirek roslnki i nikt raczej nie nalewa wody po brzegi to wartosci netto , ilosc rybek zalezy od wielksoci rybek ich zapotrzebowaniu na przzestrzen terytorium, wiec podejrzewam ze w takim akwarium to z 20 neonkow i moze plywac mam racje ?? kurde jak i pytac to pytac dale bo jutro do pracy a wieczorkiem ja ksiade to poczytam, mam taki problem jak jzu wszytko przygotuje wyparze zwirek, i inne osprzety, naleje wody, hm.. u mnei jest hlorowana, to czy dostane jakis specyfik w zoologicznym zeby woda nabrala odpowiedniego odczynu chemicznego oraz zniwelowac chlor z wody, nie wspomne juz o ph pozdrawiam i dziekuje za pomoc jeszczeraz aaa i jeszce jedno, no dobra zartowalem nie ma juz pytan ale bede bardzo wdzieczny za odpowiedz na te peirwsze pozdrawiam ph4;)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Dwa powody dla których nie kupujemy akwariów na allegro: -przeważnie wybujała cena. -nie wiemy jak poczta/kurier będzie rzucał naszą paczką w drodze. Allegro Ci stanowczo odradzam, natomiast proponowałbym kupić akwarium w jakimś pobliskim sklepie zoologicznym. Jak dowiezienie akwarium to kłopot to w niektórych sklepach sami dowiozą jak akwarium i cały osprzęt byś kupił u nich. Jeśli wielkość akwarium nie jest problemem to kup 200litrów, cena będzie prawie taka sama a już trochę więcej miejsca dla ryb. Wybrałeś profilowane [z owalną przednią szybą], ja mam taką w 54l i sobie chwalę. Ma to swoje zalety... i wady. Natomiast przy dużym akwarium zachęcam Cię do kupienia prostego. Raz że przy profilu będą duże straty w litrażu, dwa że duże akwaria bez owalnych szyb ładniej się prezentują. Kłopotem może być kupienie akwarium w pobliżu ale i na to jest rada. Wejdź na stronę zumi.pl i wpisz tam "sklepy zoologiczne" i nazwę twojej miejscowości [jak duże miasto koniecznie też dzielnicy]. Wyszuka to nam wszystkie sklepy zoologiczne w pobliżu, przy każdym jest numer telefonu. Wystarczy podzwonić parę minut i na pewno znajdzie się sklep w okolicy mający na stanie takie akwarium. Co do obsady. Jakby neony były same to nie 10 a 50 mógłbyś tam hodować A i nie ma czegoś takiego jak optymalna liczba ryb, zależy ona od mnóstwa czynników nie tylko wielkości akwarium, ale i filtracji, i wielkości ryb. W 200l spokojnie można by zrobić obsadę z 2 dużych ryb jak i 50 małych Zakładając że chcesz neony, do tego można by dobrać jakieś 2 gatunki większych ryb pływających w toni i ekipę czyszczącą Na początek odpuszczając sobie pielęgnice itp mógłbyś hodować np neony+molinezje/gupiki+platki/mieczyki i do tego zbojniki niebieskie/otosy i stadko kirysów. Taka obsada potrafi wybaczyć dużo błędów akwarysty - których się nie powinno i tak popełniać. Pooglądaj jakie gatunki Ci się podobają, może coś jeszcze zaproponuj. Pamiętaj że to ma być przede wszystkim TWOJA obsada i takie ryby które Ci się podobają i nikt nie może Ci koniecznie wskazać jakie musisz kupić My tu Ci możemy tylko proponować obsady i doradzić jakie się ewidentnie nie nadają lub jakich nie wolno łączyć ze sobą. Co do wody z kranu - ok, bez najmniejszego problemu ALE: Pamiętaj że warunkiem koniecznym i niezbędnym jest poczekanie ok 2 tygodni od zalania zbiornika do wpuszczenia ryb. W tym czasie wyparuje chlor i co ważniejsze utworzy się w akwarium odpowiednia flora bakteryjna bez której ryby się nie obejdą. Cykl azotowy w akwarium - lektura obowiązkowa! Co do chemii. Im mniej jej w akwarium tym lepiej. Na początku możesz co prawda dać jakiś preparat niby tworzący florę bakteryjną, ale nawet przy nim musisz czekać 2 tygodnie, a to o 24godzinach na ulotce to ściema. Na chlor na pewno nic nie lej, w ciągu 2 tyg sam wyparuje. A no i nie ma najmniejszej potrzeby parzyć żwirek jak jest kupiony, dokładne przepłakanie wystarczy Oczywiście pamiętaj o podstawach jak myślisz o dobrym akwarium: -regularne podmiany co tydzień -podmiany ok 20% wody -podmiany na odstaną wodę min 24 godziny w otwartych naczyniach -filtr 24 godzinny na dobę -filtra nie wolno czyścić w kranowej wodzie tylko w tej spuszczonej z podmian -oświetlenie od 10 do 12 godzin dziennie -nie przekarmiać ryb/odmulać dno To co powinieneś przeczytać przed startem - a warto bo bez zewnętrznych źródeł są osoby co po 20lat hodowały ryby i popełniały ciągle najprostsze błędy i coś pomocnego przy doborze obsady: Cykl azotowy: viewtopic.php?f=43&t=11573 Zakładanie akwarium: viewtopic.php?f=43&t=6354 Biotopy: viewtopic.php?f=43&t=6991 Kompendium o proponowanych wcześniej mieczykach/zmienniakach: viewtopic.php?f=2&t=6739 Encyklopedia bardzo pomcna w wyborze ryb: http://www.superakwarium.pl/encyklopedia-ryb-c11.html Mam nadzieje że pomogłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ph4 Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Dziekuje bardzo a wiec tak rozmawoalem juz z tym kolesiem od akwarium wezme takie http://allegro.pl/item794136825_promocja_akwarium_240l_z_szafka_nowy_model.html a po odbiór pofatyguje sie osobiscie:) wiec problem transportu mam zgłowy, i tak mialem jechad do zielonej góry mam tam rodzine. Sprawa jakosci gosciu zapewnia ze to najlepsza marka i jakosc. hm... 240 litrów to juz cos aa i akwarium nie bedzie okragle tylko prostakatne bo ta sama cena, ale litrów wiecej i lepiej sie czysci co Wy na to ? moze ma ktos skype albo inny produkt gloswoy by porozmawiac chwilke i wymeinci sie "doswiadczeniami" hm.. jak to bedzie wygloda ja bede pytal a ktos mi pomoze niezly uklad co nie ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 750zł za 250l+szafka? http://www.kacikpupila.pl/sklep/wromak- ... -9655.html [pierwszy link z googli] zobacz np. tu jest za 250zł i to jest cena ok za takie akwarium... A 500zł za szafkę - nie opłaca się... jak masz w domu zwykłą komodę/szafkę to pewnie się nada. A jak nie masz to przy kupnie szafki nie w zestawie i tak wyjdziesz pare stów do przodu Hehe no i przecież każdy spytany o jakość mówi że jego towary są najlepsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 w życiu nie postawiłabym 200l czyli ok 300-350 kg na zwykłej komodzie/szafce. 60l owszem może stać wszędzie ale polecanie stawiania 200l na byle jakiej komodzie to lekka pomyłka. baniak 240l - 250zł pokrywa - 160zł 9ceny z allegro) szafka - 340zł (nie znam cen...) Akurat ta szafka mi się nie podoba, ale to kwestia gustu. Ceny nie są chyba z kosmosu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Lwia część dużych baniaków na forum jest na szafkach nie akwarystycznych, co prawda wzmacnianych. W większość przypadków wystarcza tylko dodatkowy blat, pozbycie się nóżek, wypoziomowanie - a jak trzeba to i można bardziej wzmocnić konstrukcje a za 300-400zł oszczędzone na specjalnej_akwarystycznej_szafce [robionej z tych samych materiałów i tej samej grubości co w miarę jako takie zwykłe szafki] - wydać na lepszy filtr Należy pamiętać że nie wszyscy mają w domach komody a'la najtańsze z ikei na których bałbym się stanąć W tej pokrywie w tych 200l jest łącznie 60Wat. czyli 0.3w/l i niemożliwość hodowania roślin wymagających mocnego światła... a te 300zł z szafki równie dobrze można przeznaczyć na bardzo dobre oświetlenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts