Jump to content

Obsada 112L

Recommended Posts

Witam serdecznie :) wszystkich fanów akwarystyki. Planuję założyć akwarium, wybrałem już rybki oraz rośliny ale chciałbym jednak poznać waszą opinię o wybranych przez ze mnie rybkach i roślinach.

A więc wybrałem następujące rośliny:

Wgłębka, Żabienica Blehera, Mech Fontinalis, Nurzaniec, Ceratoptersis siliquosa (paprotnica), Moczarka Kanadyjska, Mech Jawajski, Lilaeopsis New Zeland, Mech Fissidens Fontanus

Rybki

Garbacz hemiasty 1 szt.

Hokejówka 6 szt.

Kosiarka 1 szt.

Mieczyk 2 szt.

Neon innesa 8 szt.

Pekolcja pasiasta 1 szt.

Pielęgnica meeka 1 szt.

Pielęgniczka kakadu 1 szt.

Pielęgniczka nijssena 1 szt.

Razbora klinowa 6 szt.

Tetra niebieska 2 szt.

Tęczanka wspaniała 1 szt.

Welon 2 szt.

I to by było wszystko.

Pozdrawiam

Janek

hmm to jest straszne co tam wypisałeś

to ryby stadne:

Razbora klinowa

Tetra niebieska

Tęczanka wspaniała

Neon innesa

Hokejówka

Kosiarka (jej powiedzmy 5szt)

teraz wyobraź sobie że je wszystkie masz w swoim akwa po 10 szt :shock:

- Mieczyki trzyma się w haremach czyli 1 samiec + 2-3 samice

- kakadu i nijssena również

- mekka w parach i jedna para może być u Ciebie, ale sama bez żadnych innych ryb

- Pekolcja pasiasta - ok lubią byc same

Gębacz h. w parach

Welon - poczytaj o tej rybie najpierw - nie nadaje się do towarzyskich akw. a poza tym one rosną duże

Twoja obsada jest nie do przyjęcia

Dokładnie! Taka obsada by się sprawdziła tylko w minimum 500L. Po pierwsze Pielęgnice hoduje się w parach bądź są przypadki że w haremach. Po drugie Duże pielęgnice jak Meeka pozjada wszystkie inne mniejsze rybki i jest za duża do takiego akwa. Po trzecie taka mieszanka Pielęgnic nie utrzymałaby się ze względu na warunki i agresję.

Pamiętaj podstawa to dobranie rybek zgodnie żyjących ze sobą i o zbliżonych wymaganiach! Jak zdecydujesz się na jakieś to poszukaj o nich informacji bo Google nie boli.

Kolejna sprawa jakie masz oświetlenie bo rośliny potrzebują światła.

Dziękuję za wasze opinie oraz uwagi i pomoc.

Przeanalizowałem wasze sugestie i zmieniłem obsadę, także nowa obsada ma się następująco:

Kosiarka 5 szt.

Mieczyk 3 szt. (1 samiec i 2 samice)

Neonki 8 szt.

Pekolcja pasiasta 1 szt.

Kakadu 3 szt. (1 samiec i 2 samice)

Razbora 8 szt.

Tetra 8 szt.

Welon 2 szt.

Proszę o wasze opinie na w/w obsadę.

Pozdrawiam

Kosiarki wymieniłbym na otoski, z welonów zrezygnował, mieczyki, kakadu i "glonojad" ok. Co do pozostałych 3 gatunków to każdy z nich może być ale wszystkie na raz to już chyba trochę za dużo, zwłaszcza jak osiągną docelowe rozmiary.

Reasumując wasze spostrzeżenia obsadzę moje akwarium następującymi rybkami:

Mieczyk (1 samiec i 2 samice), Neonki 8 szt. Pekolcja pasiasta 1 szt. kakadu (1 samiec i 2 samice), razbora 8 szt. otosek 5 szt. i 2 welony ( chciałbym się jeszcze dowiedzieć dlaczego większość z was jest przeciwna wolenów w mojej obsadzie. Z tego co ja wyczytałem nie powinno być problemu z tymi rybkami)

Pozdrawiam

Welonka, karaś złocisty.

Jednego welona najlepiej hodować w 100l.

Najlepiej samego, lub z innymi zimnolubnymi rybami.

Tu nie ma żadnych innych ryb zimnolubnych, do tego welony mają bardzo szybką przemianę materii, w 100l jak już 2 to same i z bardzo wydajnym systemem filtracji a nie z 28 innymi rybami z całkowicie innego biotopu ;)

No i z tymi rybami jak podrosną moim zdaniem brzydko by się prezentowały.

Ryby tropikalne i karaś z Japonii... no nie pasuje ;)

• 1 month later...

Witajcie!

nie chcę zakładać nowego tematu a mam takie same akwarium 112l. W tym filtr 360l/h, grzałka z termostatem 100W i jarzeniówka 50W. Temperatura na 25 stopni (więcej nie moge ustawić ze względu na karlika- żabe :) ). W akwarium są już gupiki : 2 samice, 3 samce i 4 młode rybki, 6 neonów i ww żabka. Zastanawiam się jakie jeszcze rybki można dokupić żeby nie było komfliktów :x myśle nad prętnikami karłowatymi bo są takie piękne, oczywiście danio pręgowane i brzanki sumatrzańskie... tylko nie wiem czy gatunki wzajemnie się nie wykluczają :(:oops: . Prosze o porade co, jak i w jakiej ilości. ;)

no i oczywiście są rośliny, bo jakże by ich nie miało być.

Angelo niestety brzanki sumatrzańskie nie mogą być z gupikami i z prętnikami też raczej nie. Dokup neonów do, np. 20 i kup harem prętników (samiec i dwie lub trzy samice). Moim zdaniem prętniki lepiej funkcjonują w harem niż w parach. Miałam kiedyś pary to samce się cały czas tłukły i stresowały. Nie wiem może nie wszystkie takie są. A może daj też jakieś kiryski na dno? To bardzo fajne rybki.

• 6 months later...
To nie wszystko zachęcił bym cię do kupna kilku glonojadów odradzam wszelkiego rodzaju babki, brzanki bo to agresory tego typu ryby można trzymać w oddzielnym akwarium z sumikami ja wpuściłem sumika pręgowanego do akwarium po zapewnieniu przez kolesia z zologika że nie jest agresywny na drugi dzień nie zauważyłem przy żadnym z samców głupika ogona a najbardziej mnie zabolały te rzadkie szpilkowce w paski

• 7 months later...

Przede wszystkim rybek jest za dużo. W doborze ilości rybek trzeba stosować taką zasadę jeden litr wody na jeden centymetr dorosłej ryby.Co do welonów raczej odradzałabym trzymanie ich w akwarium wielogatunkowym, gdyż wszystkie złote rybki mają specjalnie dla nich menu... :|

Share

• Create New...