saturnis Posted October 24, 2009 Share Posted October 24, 2009 Witam serdecznie wszystkich fanów akwarystyki. Planuję założyć akwarium, wybrałem już rybki oraz rośliny ale chciałbym jednak poznać waszą opinię o wybranych przez ze mnie rybkach i roślinach. A więc wybrałem następujące rośliny: Wgłębka, Żabienica Blehera, Mech Fontinalis, Nurzaniec, Ceratoptersis siliquosa (paprotnica), Moczarka Kanadyjska, Mech Jawajski, Lilaeopsis New Zeland, Mech Fissidens Fontanus Rybki Garbacz hemiasty 1 szt. Hokejówka 6 szt. Kosiarka 1 szt. Mieczyk 2 szt. Neon innesa 8 szt. Pekolcja pasiasta 1 szt. Pielęgnica meeka 1 szt. Pielęgniczka kakadu 1 szt. Pielęgniczka nijssena 1 szt. Razbora klinowa 6 szt. Tetra niebieska 2 szt. Tęczanka wspaniała 1 szt. Welon 2 szt. I to by było wszystko. Pozdrawiam Janek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil1124 Posted October 24, 2009 Share Posted October 24, 2009 wow fajny przepis na zupe rybną meeki z neon he he dobry obiadek tyle ryb chyba w 500l Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 24, 2009 Share Posted October 24, 2009 hmm to jest straszne co tam wypisałeś to ryby stadne: Razbora klinowa Tetra niebieska Tęczanka wspaniała Neon innesa Hokejówka Kosiarka (jej powiedzmy 5szt) teraz wyobraź sobie że je wszystkie masz w swoim akwa po 10 szt - Mieczyki trzyma się w haremach czyli 1 samiec + 2-3 samice - kakadu i nijssena również - mekka w parach i jedna para może być u Ciebie, ale sama bez żadnych innych ryb - Pekolcja pasiasta - ok lubią byc same Gębacz h. w parach Welon - poczytaj o tej rybie najpierw - nie nadaje się do towarzyskich akw. a poza tym one rosną duże Twoja obsada jest nie do przyjęcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted October 24, 2009 Share Posted October 24, 2009 Dokładnie! Taka obsada by się sprawdziła tylko w minimum 500L. Po pierwsze Pielęgnice hoduje się w parach bądź są przypadki że w haremach. Po drugie Duże pielęgnice jak Meeka pozjada wszystkie inne mniejsze rybki i jest za duża do takiego akwa. Po trzecie taka mieszanka Pielęgnic nie utrzymałaby się ze względu na warunki i agresję. Pamiętaj podstawa to dobranie rybek zgodnie żyjących ze sobą i o zbliżonych wymaganiach! Jak zdecydujesz się na jakieś to poszukaj o nich informacji bo Google nie boli. Kolejna sprawa jakie masz oświetlenie bo rośliny potrzebują światła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
saturnis Posted October 24, 2009 Author Share Posted October 24, 2009 Dziękuję za wasze opinie oraz uwagi i pomoc. Przeanalizowałem wasze sugestie i zmieniłem obsadę, także nowa obsada ma się następująco: Kosiarka 5 szt. Mieczyk 3 szt. (1 samiec i 2 samice) Neonki 8 szt. Pekolcja pasiasta 1 szt. Kakadu 3 szt. (1 samiec i 2 samice) Razbora 8 szt. Tetra 8 szt. Welon 2 szt. Proszę o wasze opinie na w/w obsadę. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 Kosiarki wymieniłbym na otoski, z welonów zrezygnował, mieczyki, kakadu i "glonojad" ok. Co do pozostałych 3 gatunków to każdy z nich może być ale wszystkie na raz to już chyba trochę za dużo, zwłaszcza jak osiągną docelowe rozmiary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
saturnis Posted October 25, 2009 Author Share Posted October 25, 2009 Reasumując wasze spostrzeżenia obsadzę moje akwarium następującymi rybkami: Mieczyk (1 samiec i 2 samice), Neonki 8 szt. Pekolcja pasiasta 1 szt. kakadu (1 samiec i 2 samice), razbora 8 szt. otosek 5 szt. i 2 welony ( chciałbym się jeszcze dowiedzieć dlaczego większość z was jest przeciwna wolenów w mojej obsadzie. Z tego co ja wyczytałem nie powinno być problemu z tymi rybkami) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 Może dla tego że welony są uznawane za ryby zimnolubne a poza tym są z całkowicie innego regionu niż większość ryb z twojej propozycji obsady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 Welonka, karaś złocisty. Jednego welona najlepiej hodować w 100l. Najlepiej samego, lub z innymi zimnolubnymi rybami. Tu nie ma żadnych innych ryb zimnolubnych, do tego welony mają bardzo szybką przemianę materii, w 100l jak już 2 to same i z bardzo wydajnym systemem filtracji a nie z 28 innymi rybami z całkowicie innego biotopu No i z tymi rybami jak podrosną moim zdaniem brzydko by się prezentowały. Ryby tropikalne i karaś z Japonii... no nie pasuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
angela92 Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Witajcie! nie chcę zakładać nowego tematu a mam takie same akwarium 112l. W tym filtr 360l/h, grzałka z termostatem 100W i jarzeniówka 50W. Temperatura na 25 stopni (więcej nie moge ustawić ze względu na karlika- żabe ). W akwarium są już gupiki : 2 samice, 3 samce i 4 młode rybki, 6 neonów i ww żabka. Zastanawiam się jakie jeszcze rybki można dokupić żeby nie było komfliktów myśle nad prętnikami karłowatymi bo są takie piękne, oczywiście danio pręgowane i brzanki sumatrzańskie... tylko nie wiem czy gatunki wzajemnie się nie wykluczają . Prosze o porade co, jak i w jakiej ilości. no i oczywiście są rośliny, bo jakże by ich nie miało być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba92 Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Brzanki sumatrzańskie beda obgryzac płetwy innym rybom. Moja propozycja: 1)oddaj zabke 2)zwiekszyc liczbe neonów do 20 3)pretniki jak najbardziej w ilosci 3 par Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Angelo niestety brzanki sumatrzańskie nie mogą być z gupikami i z prętnikami też raczej nie. Dokup neonów do, np. 20 i kup harem prętników (samiec i dwie lub trzy samice). Moim zdaniem prętniki lepiej funkcjonują w harem niż w parach. Miałam kiedyś pary to samce się cały czas tłukły i stresowały. Nie wiem może nie wszystkie takie są. A może daj też jakieś kiryski na dno? To bardzo fajne rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salus91 Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 To nie wszystko zachęcił bym cię do kupna kilku glonojadów odradzam wszelkiego rodzaju babki, brzanki bo to agresory tego typu ryby można trzymać w oddzielnym akwarium z sumikami ja wpuściłem sumika pręgowanego do akwarium po zapewnieniu przez kolesia z zologika że nie jest agresywny na drugi dzień nie zauważyłem przy żadnym z samców głupika ogona a najbardziej mnie zabolały te rzadkie szpilkowce w paski Link to comment Share on other sites More sharing options...
pleco Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Przede wszystkim rybek jest za dużo. W doborze ilości rybek trzeba stosować taką zasadę jeden litr wody na jeden centymetr dorosłej ryby.Co do welonów raczej odradzałabym trzymanie ich w akwarium wielogatunkowym, gdyż wszystkie złote rybki mają specjalnie dla nich menu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts