e_gregor Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Witam Ile czasu od złożenia ikry trzeba czekać na wyklucie się kirysków spiżowych? Temperaturę utrzymuję na 26 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 http://www.superakwarium.pl/kirysek-spizowy-id415.html W okresie tarła temperatura powinna wynosić około 26 C. Jaja najczęściej składane są o zmierzchu. Samica dotyka odbyt samca w celu połknięcia nasienia. Następnie wydala je nienaruszone na własne płetwy odbytowe. Zapłodnioną ikrę przykleja do roślin lub innych elementów. Młode wylęgają się po około 5 dniach. W początkowym okresie młode kiryski karmimy larwami solowca i rurecznikami, natomiast później większym pokarmem. Młode rosną stosunkowo szybko No to tyle w tym temacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 no ale ciężko jest żeby ikra przetrwała u mnie 3 razy skalary miały śniadanie czy mogę ikrę jakoś zabezpieczyć lub przenieść np, z kawałkiem rośliny do baniaka z krewetkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Ikrę można przenieść ale woda powinna mieć zbliżone parametry i być dobrze natleniona. Z krewetkami bym jej nie trzymała, nie wiadomo czy krewetki nie połaszą się na narybek, który trzyma się dna po wykluciu. U mnie małe pandy wykluły sie po jakichś 72 h w 27-28 st. Młode ładnie rosną na nicieniach mikro a w początkowym okresie na żółtku i zielonym mikrovicie tropicala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 Dzięki za odpowiedź. Przepraszam, że pytałem o to ale jakoś nie mogłem trafić na ta informację. Kiryski złożyły już u mnie ikrę któryś raz. Tym razem zebrałem kilkanaście jaj i przeniosłem do prowizorycznego kotnika. Zrobiłem go na szybko z drobno podziurkowanego dna butelki po wodzie mineralnej. Ale mniejsza o to. Wiem, że niby potrzeba osobnego akwarium, ale mi nie zależy na masowej hodowli. Miło byłoby gdyby kiedyś udało się choć jednego kiryska wychować od jaja Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 no to ja popróbuje kotnik w ogólnym Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Witam. Mam głupie pytanie początkującego. Coś mi się wykluło z tych jaj. W zasadzie to wygląda jak jajko z proporcjonalnie długim ogonkiem. Czy to na pewno Kirysek? Jaja wyglądały tak jak na zdjęciach jaj kirysków z internetu. Zaczynam się zastanawiać, czy to nie są kijanki karlików szponiastych jakie też posiadam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 gregor daj fot będzie łatwiej tym co wiedza Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Tak właśnie wyglądają larwy ryb Karliki od razu są takie "narybkowate" Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Dzięki. Właśnie zauważyłem że jedna z "kijanek" posiada maleńkie płetwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted October 27, 2009 Author Share Posted October 27, 2009 Uwaga na kotniki w ogólnym! U mnie wparowała do niego ampularia. Zeżarła wszystkie jaja oraz wyklute młode. Ocalały tylko dwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts