Rafal19 Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Witam wszystkich! Jestem zupełnie nowym użytkownikiem forum, bardzo podoba mi sie stronka.... moje pytanie dotyczy szafki zrobionej przeze mnie, moje akwa 200L profil, *szafka z paździerzu 16mm *120x80x40 *plecy: na górze i na dole paździerz 16mm, środek pleców panele podłogowe (nie miałem takiej dużej płyty) , szafkę chce przymocować do ściany dla pewnosci... półki mocowane na śróby... Czy to wytrzyma? bardzo proszę o odpowiedz! Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 nie sugeruj się mną, często się mylę, ale taka mi niezbyt, głównie chodzi o półki, może jakbyś dał takie filary jakby, to może by uszło... moje 240l musiało mieć solidnie przygotowaną szafkę... poziome filary pomiędzy szufladami... a tak w ogole czy to nie bedzie troche oszpecać akwarium? mi by się takie nie spodobało (bez obrazy) (potwierdzam - nie sugeruj się mną - poczekaj na innych) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 wiem ze nie jest z najładniejszych fundusze pozwoliły mi tylko na taka troche za wysoka...;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Na oko to nie wygląda mi to zbyt solidnie.Ale jak wiadomo "na oko to chłop umarł"... Ja dałbym dwie pionowe przegrody zamiast jednej -tak dla pewności... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 i koniecznie podwójny, potrójny blat na górze. Ta płyta 16mm za długo nie pociśnie jak zaczniesz zalewać baniak. Spróbuj Wszystko wzmocnić łącznikami. Nie masz nóżek regulacyjnych, więc ciężko będzie wypoziomować szafkę, a przy 200l ma to niebywałe znaczenie. No i jeżeli możesz to w środek daj jeszcze jedną taką płytę. Tyle co mi się rzuciło na oczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 szafka jest wypoziomowana, co do nóżek wydaje mi się że lepiej jak stoi na płasko... Dzis mam zamiar wziąsc sie za nią... chcę ją obniżyć o 20 cm, powinna być stabilniejsza... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 szafka może być w poziomie, ale czy będzie z podłogą przy nacisku 300kg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 mam nadzieję ze tak. wyjdzie w praniu.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 viewtopic.php?f=11&t=3981&st=0&sk=t&sd=a&start=10 jakbyś chciał zobaczyć jak u mnie jest... Tak w ogóle to jeszcze pomiędzy szufladami są po dwie poziome kolumny do stabilizowania... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 przyjrzyj się jeszcze temu projektowi viewtopic.php?p=91674#p91674 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 znalazłem płytę... szafka już skrócona, zostaje jeszcze przyciąc płyte i skręcic.. na koniec dam foty. pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
lejs11 Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 podam wam wzór komody na jakiej stoi moje 200l. komoda wykonana jest z płyty wiórowej 18mm, półki zamocowane sa na stałe całość wzmocniłem kątownikami budowlanymi a pod akwarium podłożyłem jeszcze dodatkowo płytę sklejkę o grubości 30mm narazie wszystko stoi i oby tak było dalej edit: podam wam wzór komody na jakiej stoi moje 200l. komoda wykonana jest z płyty wiórowej 18mm, półki zamocowane sa na stałe całość wzmocniłem kątownikami budowlanymi a pod akwarium podłożyłem jeszcze dodatkowo płytę sklejkę o grubości 30mm narazie wszystko stoi i oby tak było dalej mod:edytuj posty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 jestem w trakcie tworzenia cos na styl twojej szafeczki , ale bez szuflad i dzwiczek.... teraz jestem pewien ze nic sie nie ugnie ani nie rozleci przy napełnianiu baniaka:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 po skaczeniu szafki proponuje zrobic maly test. zapros "duzych" kolegow i niech siadna na nia - jak nic nie bedzie czeszczalo to powinno wytrzymac. najlepiej zeby koledzy kolo 300 kg wazyli (200l wody = 200 kg, zwir lub piasek w zaleznosci jaka grubosc ok 50 kg, dekoracja (korzenie lub kamienie tez troszke beda wazyc) no i sam zbiornik. pomysl tez o pomalowaniu blatu farba olejna, poniewaz plyta lubi "pic" wode, a wtedy traci swoj ksztalt i nosnosc. po zbudowaniu szafki nie zapomnij polozyc styropianu pod akwarium i dodac fote;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 Trzeba pamiętać, że akwarium wywiera nacisk przez długi czas. Więc test z kolegami w roli obciążników nie musi być wiarygodny. Co nie znaczy, że sam tak nie robiłem Zobacz sobie mój pomysł na szafkę - link mam w podpisie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 25, 2009 Author Share Posted October 25, 2009 no powiem szczerze ze nieźle to wymysliłes.. moja już jest skonczona, jeszcze tylko szklane półki w srodku.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luk2009 Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 do przodu i tyłu na pewno się nie przewróci ale żeby się nie złożyło na bok, szkoda że tylna ścianka nie jest z jednej płyty tylko jest z dwóch części, najlepiej poskręcać wszystko konfirmatami półki również ja sam zrobiłem stolik pod moje akwa no ale moje ma tylko 55l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 25, 2009 Author Share Posted October 25, 2009 wszystko było skręcane własnie tymi śrubami, dla wzmocnienia kontowniki na na "plecach" blat 3 cm, myślę ze bedzie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 A ja bym dał jeszcze z obu stron dwie deski w poprzek po środku szerokości szafki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 rzecz w tym ze nie posiadam takowych.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 bardzo tanio można kupić pręt gwintowany z metra. Nawiercasz otwory w miejscach niewidocznych/mało widocznych (przy górnej krawędzi) w poprzek. Przeciągasz pręt, docinasz na wymiar, po drodze skręcasz zwykłymi nakrętkami z podkładkami. Na zewnętrznych (widocznych) końcach zastosuj nakrętki kołpakowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 kiepski pomysł, przy podstawie i tak będzie mniejsza stabilność, oczywiscie mozna by bylo zastosowac ten patent u góry i u dołu ale to zdecydowanie oszpeci całą kostrukcje... dzieki za pomysły! Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 jeżeli dasz pod samymi półkami to z pewnością nie oszpeci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal19 Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 naszła chwila kiedy szafeczka została definitywnie skonczona jestem z siebie zadowolony. szafka jest stabilna ma wieksze skłonnosci "gibania" sie w przód, czy w tył przy mocniejszym szturchnięciu, na boki nawet nie drgnie proszę o ocenę, przyjmę nawet krytykę ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 proszę o ocenę, przyjmę nawet krytykę ;pbrak drzwiczek więc wszystkie "bebechy" na widoku no i kurz się zbiera ale ogólnie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts