Rogver Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Planuję zakup akwarium 144l (szer-80, dł-40, wysokość-45) Poniżej przedstawię wstępną liste mieszkańców tego akwa: -2 sumy szkliste -2 złote glonojady -7 danio czerwonych -3 kiryski panda -3 kiryski albionosy -3 furcatusy -2 rasbora galaxy -2 raczki pomarańczowe Jak myślicie czy to byłby dobry skład? Nie za dużo? Coś sobie darować? Coś zastąpić czymś innym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Za dużo gatunków ryb , a na których ci najbardziej zależy : -2 sumy szkliste NIEWIEM -2 złote glonojady OK., ALE PARKA samiec samica -7 danio czerwonych OK -3 kiryski panda tak , ale conajmniej 5 -3 kiryski albionosy to co powyżej , ale możesz albo albinosy albo panda -3 furcatusy co to -2 rasbora galaxy tak , ale min. 5 -2 raczki pomarańczowe chyba tak Proponuje : - 1+1 Glonojad Złoty ( samiec i samica ) - 7 Danio Czerwone - 10 Kirysek Albinos albo Panda lub inne , ale żeby był jeden gatunek - 20 Neonów Innesa - 10 Razbora Galaxy A raki no niewiem niech się ktoś jeszcze wypowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogver Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 A co powiecie na taką obsade? -2 sumy szkliste (akurat na tej rybce bardzo mi zależy) -2 Glonojad złote (1 + 1) -10 kirysów panda -7 danio czerwonych -10 razbor galaxy -2 raczki pomarańczowe Co do neonek to niestety nie przypadły mi do gustu (kiedyś miałem) A co do furcatusów, to nie zależy mi na nich tak bardzo, chętnie zrezygnuje z nich na rzecz sumów szklistych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 sumiki szkliste min. 6 szt - to ryba stadna raczki - a jak raczki zjedzą rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 to musi być : - 6 Sumików Szklistych - 2 Glonojad złote (1 + 1) - 10 kirysów panda - 7 danio czerwonych - 10 razbor galaxy - 2 raczki pomarańczowe ( ale tylko niewiem czy to dobre , ale poczekaj aż jeszcze ktoś napisz ) I powinieneś wiedzieć , że sumiki TO RYBA STADNA anija277 napisał(a): sumiki szkliste min. 6 szt - to ryba stadna raczki - a jak raczki zjedzą rybki I najważniejsze raczki nie zjedzą rybek bo dorastają do max. 5 cm i są łagodne MOD: Edytuj posty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogver Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 Rozmawiałem z jednym ze sprzedawców w swoim mieście i powiedział mi że 2 sumiki by wystarczyły... no cóż, kolejny dowód na to, żeby nie ufać im do końca A co do raczków to czytałem o nich trochę w internecie. o to co wyczytałem: -Ataki na ryby trafiają się wyjątkowo rzadko i to u przegłodzonych raków -Akwarium może być zarośnięte roślinami. Raczek nie uszkadza ich. Na dnie może być dużo tzw. "śmieci" (liście, patyki, szczątki roślin) -Rozmiar: (bez anten i szczypiec) do 4 cm, zazwyczaj około 3cm. (czyli malutkie szkraby) -Nadaje się do trzymania w małym akwarium, ale w długich akwariach można trzymać wiele egzemplarzy, przez co rośnie szansa na ich rozmnożenie. W 50 litrowym akwarium można trzymać kilka lub nawet kilkanaście sztuk. (mi stanowczo wystarczą dwa) Czyli myśle, że raczki pomarańczowe byłby ok @Edit Wielkie dzięki za wasze odpowiedzi, bardzo mi pomogliście Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogver Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Mam jeszcze klika pytań co do swojej, przyszłej obsady. Pisząc o razborach galaxy miałem na myśli microrazbory galaxy. Czyli skład wyglądałby tak: 6 sumów szklistych 10 microzarbor galaxy 10 danio czerwonych 10 kirysków panda 2 glonojady złote (1+1) 2 raczki pomarańczowe Czytałem gdzieś, że w akwarium powinno posiadać się tylko jeden gatunek ryb stadnych, a w moim wypadku byłoby ich aż 4. Czy to byłby jakiś duży problem? Kiryski pływały by sobie po dnie Danio i microrazbory galaxy są małymi rybkami Sumiki szkliste są spokojnymi rybkami Ogólnie z tego co czytałem w internecie o swoim składzie wygląda na to, że moja obsada byłaby spokojna... Ale wolę się upewnić tak na 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Masz 16 sztuk ryb dennych + 2 raki + 2 glonojady, które na dnie też czasem urzędują... chyba trochę za dużo jak na 80x40. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogver Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Czemu 16 ryb dennych? Masz na myśli sumy szkliste? One nie są denne. "Sposób jego poruszania jest nietypowy, ponieważ porusza się w środkowej części akwarium w grupie z głową uniesioną ku górze. Środkowa część akwarium powinna być przeznaczona do pływania a boki i tylna ściana obsadzona roślinnością." Z tego co czytałem o tej rybce wynika właśnie, że zajmuje środkowe partie akwarium. Czyli wychodzi na to ze na dnie bedą 2 raczki, 10 kirysków i czasem te 2 glonojady. Jeżeli to za dużo to mogę zmiejszyć trochę liczbę kirysków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Skoro tak piszą to pewnie mają rację Ja je zawsze widziałem w zoologikach leżące na dnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts