szak123 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 litraż- 7.8l oświetlenie- 20W(lampka biurkowa, ale nie za mocna?) filtracja-pompka HAILEA ACO-2201 ogrzewanie- nie ma temperatura- od 22 stopni do 24 parametry- nie sprawdzam podłoże- żwir od 3mm do 4mm nawożenie- FERRO-AKTIV dekoracja- 3 kamienie flora- 3xmoczarka, 2x orzech fauna- 7xgupik ale chce je rozdać Edit: jutro dodam zdjęcia ponieważ nie posiadam cyfrówki a w telefonie jest słaby, proszę o uwagi, jestem otwarty. Czekam na przypływ gotówki i po wydaniu gupików mam zamiar zakupić kilka krewetek RC i kupić jakieś nowe roślinki Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Co chciałeś wnieść tym tematem w tym dziale Zapytać czy obsada dobra Bo nie bardzo wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Ja mam taką cichą nadzieję, że w tym "7.8" ta kropka jest zwykłą pomyłką i ty masz akwa 78 litrów... Powiedz, że tak, bo ja tu stracę sens bycia akwarystą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted October 21, 2009 Author Share Posted October 21, 2009 w zaokrągleniu to 8l, wiem ze 7 gupików trzymam w takim litrażu. Szukam ludków którzy sobie je wezmą ;[ też nie jestem zachwycony że siedzą w takiej klitce ale lepsze 8l niż słoiki prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkris104 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Nie gniewaj się, ale 8 l to... i jeszcze bez ogrzewania z oświetleniem biurkowym. Mam nadzieję, że sobie żartujesz. A możesz napisać ile masz lat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted October 21, 2009 Author Share Posted October 21, 2009 pisze po to żebyście mi pomogli i powiedzieli co jest nie tak a nie krytykowali Edit: czytałem na forum roślinnym ludzie mają po 10l zbiorniki i bez ogrzewania i oświetlenie biurkowe i roślinki rosną jak szalone Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkris104 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Przepraszam! Nie chciałem byś to odebrał jako krytykę, jeszcze raz przepraszam. Tak w 10 l można hodować rośliny i wspaniale się udają. Jeśli poważnie potraktować twoje pytanie to ja na twoim miejscu ograniczyłbym się do jednego bojownika samca i ewentualnie dwie samiczki. Rybki Wytrzymują zmienne temperatury, oddychają powietrzem a nie pobierają tlenu z wody no i ladnie wyglądają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted October 21, 2009 Author Share Posted October 21, 2009 a krewetki odpadają? jeśli będzie potrzeba to dokupię grzałkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkris104 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 a krewetki odpadają? jeśli będzie potrzeba to dokupię grzałkę na krewetkach się nie znam - sorry Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Przepraszam! Nie chciałem byś to odebrał jako krytykę, jeszcze raz przepraszam. Tak w 10 l można hodować rośliny i wspaniale się udają. Jeśli poważnie potraktować twoje pytanie to ja na twoim miejscu ograniczyłbym się do jednego bojownika samca i ewentualnie dwie samiczki. Rybki Wytrzymują zmienne temperatury, oddychają powietrzem a nie pobierają tlenu z wody no i ladnie wyglądają. co Ty polecasz ?! do 8L harem bojownika ? ! .... do takiego litrażu jedynie krewetki Link to comment Share on other sites More sharing options...
meyday1990 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Bojownik do 10L? Dobrze zrozumiałem?? Jeżeli dobrze zrozumiałem... ekhm darkris... jeżeli masz gadać takie głupoty może lepiej będzie jeżeli pomilczysz do 10l to roślinki + jakiś ślimak i to wszystko, bojek mimo że jest mało ruchliwy to powinien mieć chociaż te 20L a trzymanie go z dwiema samiczkami nawet w 40l to prawie pewna śmierć albo samic albo samca. Rybki Wytrzymują zmienne temperatury, oddychają powietrzem a nie pobierają tlenu z wody no i ladnie wyglądają. - następne odkrycie x_x - bojek jest wrażliwy na zmiany temperatury, może się wachać np między 26-28, przy większych wachaniach ryba może łatwo zachorować... i mimo że pobiera tlen spoza wody to musi mieć również natlenioną wodę, lub chociaż jej przepływ, np w małych baniaczkach ... Jeżeli miałeś coś innego na myśli to sorry Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkris104 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Przepraszam! Nie chciałem byś to odebrał jako krytykę, jeszcze raz przepraszam. Tak w 10 l można hodować rośliny i wspaniale się udają. Jeśli poważnie potraktować twoje pytanie to ja na twoim miejscu ograniczyłbym się do jednego bojownika samca i ewentualnie dwie samiczki. Rybki Wytrzymują zmienne temperatury, oddychają powietrzem a nie pobierają tlenu z wody no i ladnie wyglądają. co Ty polecasz ?! do 8L harem bojownika ? ! .... do takiego litrażu jedynie krewetki napisałem na krewetkach się nie znam a na 8 l dwa góra trzy bojowniki mogą być w naturze te ryby żyją w płytkich kałużach - byłem widziałem. Nie przesadzajmy, że każdy gatunek musi mieć "apartamentowiec". Są gatunki, którze wspaniale się czują w małych zbiornikach i bojownik do takich należy, a że ktoś chce je hodować w 100 l - oczywiśce może. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted October 21, 2009 Author Share Posted October 21, 2009 playboykrk ty jesteś doświadczony i mi może pomożesz? Co z tym oświetleniem? Jakie krewetki ile sztuk? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 playboykrk ty jesteś doświadczony i mi może pomożesz? Co z tym oświetleniem? Jakie krewetki ile sztuk?doświadczony nie jestem ... tylko "coś " wiem ... wszyscy tobie polecają Red Cherry , ja bd inny kup sobie White Pearle , sztuk , 3-4 myślę że powinno być GOOD ... oświetlenie trochu przy mocne , jak aq ma 8L to kup kompakt , energooszczędna philipsa 5W , bedzie trochu ponad 0.5W , krewetki White Pearl mają zakres Temp. wody ok. 20-29 stopni , daj dużo mchów , pomyśl nad zrobieniem dna z mchu lub gałęzatki , tylko problemem może być filtracja , przy krewetach jest niezbędna , pomyśl nad jakaś kaskada , i rurkę od niej staraj sie ukryć za jakąś roślinką , to chyba tyle, zrobisz wszystko to pyknij fotkę , ocenimy ... doradzimy ... powodzenia i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 sorki za jakość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 dobra , powiem Ci tak , nie podoba mi sie , ale wiem że trudno coś w takiej szklance coś zrobić ... (mam 5L) , ale zmień żwirek , na coś o innego , ten nie pasuje , może daj ziemi pod spód ? daj tło zew strukturalne , doda głębi , albo jak nie chcesz to jasny niebieski bristol , lub worek na śmieci , wiadomo , obsada wypad all , filtr kaskada , jak bd ziemia to nie potrzeba Co2 , rośliny , tu bd trudno , bo łodygowe sadzi się w grupie , a taka grupa roślin zajmie 3/4 aq , pomyśl nad trawnikiem , i do tego coś z niskiego 2 planu jako 3 plan w tym aq ... taka mała moja sugestia.... jak wyjdzie , zobaczymy Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 mam zwykłą ziemię pod dać i przysypać żwirem? Edit: zrobię wszystko jak mówisz tylko czekam na przypływ gotówki i jadę do hurtowi akwarystycznej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 co do birkowej lamki ona ogrzewa pamiętam kiedyś dałem narybek gupika do kuli dawno i zapaliłem rybką tą lampkę i dobrze ogrzewała Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 na 8 l dwa góra trzy bojowniki mogą być w naturze te ryby żyją w płytkich kałużach - byłem widziałem.Tylko że w naturze taki bojownik może z tej płytkiej kałuży uciec, jeśli coś mu tam zagraża, a z akwarium nie ucieknie, chyba, że na podłogę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 playboykrk doczekam się odpowiedzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 mam zwykłą ziemię pod dać i przysypać żwirem? może daj ziemi pod spód ? daj tło zew strukturalne , doda głębi , albo jak nie chcesz to jasny niebieski bristol , lub worek na śmieci , wiadomo , obsada wypad all , filtr kaskada , jak bd ziemia to nie potrzeba Co2 Pozwolę się wtrącić. Wydaje mi się że już co nieco tu pisałem ale moderacja chyba uznała że post nie warty uwagi i znikł Koniecznie tło tak jak playboy krk pisał, chyba wizualnie najwięcej zmieni w tym akwarium. Filtrów szukaj pod hasłem "nano kaskada" bo normalna kaskada będzie zbyt duża Ziemia pod żwir, po pierwsze ziemia zastępuje standardowe nawożenie, natomiast nie zastępuje podawania co2 bo w takiej ziemi go przecież nie ma. Przy czym stosując ziemię musisz zastosować 4-5cm żwiru, do tego ziemia nie może być przy szybach akwarium tylko na środku. Sam widzisz że przy tej wielkości akwarium to odpada. Lepszym wyborem w tym litrażu byłyby kulki gliniane A i bojownik w 8l absolutnie nie. To że niektóre w naturze żyją w takich kałużach to nie znaczy że dobrze się tam czują, z tym uciekaniem z kałuż też nie wolno przesadzać, część wyskoczy do innej kałuży a część na trawnik... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 Atreyu a gdzie dostane kulki gliniane w sklepie ogrodniczym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Takie kulki można samemu robić, chyba trochę gliny, trochę torfu, dokładnego przepisu nie poszukam, ale było gdzieś na forum W ogrodniczym raczej nie, ale w zoologicznym powinny być jako typowy nawóz akwariowy. Ew. allegro, tam tego jest ogromna ilość Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 i sie to daje pod spód jak ziemie czy pod korzenie roślin? Edit: jak pojadę do tej hurtowni to może kupie filtr "nano kaskade". Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Ziemia pod żwir, po pierwsze ziemia zastępuje standardowe nawożenie, natomiast nie zastępuje podawania co2 bo w takiej ziemi go przecież nie ma. Przy czym stosując ziemię musisz zastosować 4-5cm żwiru, do tego ziemia nie może być przy szybach akwarium tylko na środku. Sam widzisz że przy tej wielkości akwarium to odpada. Eeeech i znów się nie zgodzę z kilkoma przytoczonymi w powyższym cytacie zdaniami ale już się nie będę odzywać hehe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts