dcieslik Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Witam. Mam takie pytanie czy podawane informacje w stopniach twardości wody "°n" to są wartości twardości wody ogólnej GH czy twardości wody węglanowa KH? Przykład: GH-17 KH-10 To jaka twardość wody w "°n"? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malutka243 Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Chodzi Ci o to, że np piszą że jakaś rybka ma mieć twardość do x stopni n? To chodzi o ogólną Ale ja i tak głównie zwracam uwagę na pH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcieslik Opublikowano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Mniej więcej to co piszesz. Np ryby Kirysek Panda twardość wody 4-15°n i teraz te wartości to wartości KH czy GH? Nie doczytałem co na końcu piszesz ok już wiem, że chodzi mi o wartość GH Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malutka243 Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 GH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hipcio_stg Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Twardość ogólna jest to suma twardości węglanowej (przemijającej) oraz niewęglanowej (trwałej) wody. Twardość ogólną wody wyraża się zwykle w stopniach niemieckich (°n), które odpowiadają liczbie gramów CaO w 1 hl wody (1 °n = 10 mg CaO/l). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.