dcieslik Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Witam. Mam takie pytanie czy podawane informacje w stopniach twardości wody "°n" to są wartości twardości wody ogólnej GH czy twardości wody węglanowa KH? Przykład: GH-17 KH-10 To jaka twardość wody w "°n"? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malutka243 Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Chodzi Ci o to, że np piszą że jakaś rybka ma mieć twardość do x stopni n? To chodzi o ogólną Ale ja i tak głównie zwracam uwagę na pH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted October 20, 2009 Author Share Posted October 20, 2009 Mniej więcej to co piszesz. Np ryby Kirysek Panda twardość wody 4-15°n i teraz te wartości to wartości KH czy GH? Nie doczytałem co na końcu piszesz ok już wiem, że chodzi mi o wartość GH Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malutka243 Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 GH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Twardość ogólna jest to suma twardości węglanowej (przemijającej) oraz niewęglanowej (trwałej) wody. Twardość ogólną wody wyraża się zwykle w stopniach niemieckich (°n), które odpowiadają liczbie gramów CaO w 1 hl wody (1 °n = 10 mg CaO/l). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts