pielegniarz Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Napiszcie jaką chemię można zastosować na krasnorosty. Nawożę 112 litrowe akwarium CO2, zaniepokoiło mnie trochę to że ph mam w dniu dzisiejszym na poziomie 8, pozostałe kh 4-5 a No3 10. Jakiej chemii moge dolać do akwarium żeby pozbyć sie tego paskudstwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Absolutnie żadnej .... viewtopic.php?f=46&t=10218 Link to comment Share on other sites More sharing options...
malutka243 Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Nigdy nie udało mi się pozbyć glonów za pomocą żadnej chemii, przeczytaj wątek z linku od embarrassed. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paula Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Ja na glony zastosowałam tabletki już nie pamiętam nazwy.Wrzuca się dwie ,rozpuszczają się bardzo wolno i naprawdę niszczą glony,ale rośliny przestają rosnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojut Posted October 25, 2009 Share Posted October 25, 2009 Ja na glony zastosowałam tabletki już nie pamiętam nazwy.Wrzuca się dwie ,rozpuszczają się bardzo wolno i naprawdę niszczą glony,ale rośliny przestają rosnąć.Ja też zacząłem stosować, ale w płynie i mi roślinki padły a krasnorosty przetrwały. Polecam lekturę http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=46&t=9136 . U mnie zadziałało Link to comment Share on other sites More sharing options...
pielegniarz Posted October 25, 2009 Author Share Posted October 25, 2009 ja zastosowałem algumin ale szybko wode wymieniłem bo masakra nastąpiła. Przez 3 dni rośliny nie bomblowały ale już wracają do dawnej świetności. W porę chyba to nastąpiło. Te wszystkie preparaty dostępne na polskim rynku są beznadziejne. W Warszawie dostałem taki niemiecki środek na glony sprawdzony przez wiele osób i jest rewelacyjny firmy Femanga "Algen stop! General " Świetna sprawa nie niszczy roślin i zwierząt. Niestety chyba nie dostępny w całej Polsce. Kupiłem akurat u osób które to z Niemiec sprowadzają. Kuracja trwa 3 czy 4 tygodnie i dolewa sie 25 ml co tydzień po podmianie wody. Już po tygodniu widzę że te cholerne nitki znikają i giną Niedługo zamieszczę zdjęcie swojego akwarium jak rośliny podrosną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fenix79 Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Sprawdzony jest sposób usuwania glonów np. krasnorostów poprzez 3 krotne dawki Easy-Life EasyCarbo przez okres 1-2 tygodni. (tzw. węgiel w płynie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts