Dusek Posted October 18, 2009 Share Posted October 18, 2009 Witam ! Mam pytanie i mysle ze uzyskam na nie odpowiedz;) Mianowicie posiadam akwarium o wymiarach 50x30x30 60L.Od pewnego czasu zaczely zdychac mi rybki ,chociaz myslalem ze bezdie juz wszystko dobrze...Mam akwarium juz okolo 5 miesiecy i jestem poczatkujacy. I chce zrobic cos takiego ze bede mial akwarium 1 gatunkowe.I wlasnie tutaj nasuwa sie pytanie ,jaki gatunek to mialby byc. Akwarium jest oblozone roslinnoscią to moim zdaniem ryby welonowato podobne odpadaja... Interesuja mnie rybki miej wiecej duzej wielkosci Z gory bardzo dziekuje za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted October 18, 2009 Share Posted October 18, 2009 Harem bojownika i krewetki będzie myślę dobrym rozwiązaniem. A rybki czemu zdychają? badałeś parametry wody? chcesz robić restart? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted October 18, 2009 Author Share Posted October 18, 2009 heh jak juz mowilem ,jestem poczatkujacy.Parametry ? chodzi Ci o temperature ? jezeli tak to sprawdzam a jezeli chodzi o te testy to nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted October 18, 2009 Share Posted October 18, 2009 Tak chodzi o testy wody, jeśli planujesz restart akwa to testy przydadzą się na pewno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 18, 2009 Share Posted October 18, 2009 to najpierw kup testy - to jest naprawde podstawa podmianki robisz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted October 18, 2009 Author Share Posted October 18, 2009 Naprawde prosze pisac jasniej Zmieniam wode co tydzien.Mam 60L wiec 20% z niej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 18, 2009 Share Posted October 18, 2009 ok jaśniej Musisz kupić testy na PH, GH/KH, NO3/NO2, NH3/NH4 najlepiej kropelkowe, a nie paskowe Co do podmian to ok Ale testy testy i jeszcze raz testy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted October 18, 2009 Author Share Posted October 18, 2009 No to bede musial cos takiego sobie kupic:D Mozna wiedziec ile cos takiego kosztuje ^^? Aaa..i moglby ktos mi powiedziec jak napisalem w temacie jakie rybki pasowaly by do mojego akwa 60L.Moga byc w sumie stadne ale w sumie chodzi mi o wieksza rybke ktorej moglbym miec kilka sztuk:) dodam ze mialem z kazdej rybki po minimum 3 sztuki a zostalo po 1 Ogolnie to mam rybki takie jak: 1x Skalar,1x gupik,1x Lampard samice,gurami,Lobeo(czy jakos tak),rybka ktora zjada slimaki,2 glonojady,1x Sum Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted October 18, 2009 Share Posted October 18, 2009 Testy są praktycznie zbedne chyba ze na początek chcesz wiedziec jakie parametry ma twoja kranówa :0 jeśli nie zamierzasz zmieniać parametrów wody ktura masz w kranie testy będa zbednym wydatkiem Ja ich praktycznie nigdy nei stosowałem i żyje . Ważne jest podmienianie wody i dbanie o czystość akwarium. I wtedy nic sprawdzac nie trzeba . Wiem ze TEORIA mówi coś innego ale ja mówię to na czym sam się uczyłem .............. Dobrze je mieć ale nie są koniecznością Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 18, 2009 Share Posted October 18, 2009 Są koniecznością i koniec :> A może ma PH 8,5 jak jedna koleżanka z forum :> No i jak mu dobrać rybki Ty stary wygo znasz się i nie musisz uzywać testów Wkładasz palec i już wiesz co i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted October 18, 2009 Author Share Posted October 18, 2009 Kupie testy.Ale odpowiedzcie mi na moje pytanie w temacie;p! Link to comment Share on other sites More sharing options...
moniczka Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Mógłbyś kupić skalary. Skalary wymagają maksymalnie dużego akwarium. O ile dobrze pamiętam powinno mieć wysokość co najmniej 50 cm. Do akwa o pojemności 60 l. raczej nie wpuścisz dużych rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts