Casmar Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Witam serdecznie! Akwarium 126l NO3 10 NO2 0 GH >6,>10 KH 3 pH 6,8 Docelowo chciałabym by znalazły się: Neon Innesa 10 Gupik 8 już są od dzisiaj Kirysek lamparci 4 Danio pręgowany 6 Kosiarka 2 Glonojady 2 już są od dzisiaj (jeden pół albinos, drugi w cetki-taki mniejszy gatunek) I teraz pytanie: Czy nie będzie za ciasno? Dopiero zaczynamy z akwarium, a te rybki które wymieniłam najbardziej nam się spodobały. Myślałam jeszcze o dwóch krewetkach fire red, Już myślę nad drugim dla kolcobrzuchów- są urocze, choć temperamentne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Akwarium 126l Neon Innesa 10 -> w 126l dołóż ich więcej. Gupik 8 -> ok Kirysek lamparci 4 -> więcej kirysków spokojnie się zmieści Danio pręgowany 6 -> zupełnie inny biotop od reszty, na upartego może być choć z tego mógłbyś zrezygnować Kosiarka 2 -> nie wymaga czasem większego akwarium? Glonojady 2 gatunki -> ok ale zidentyfikuj je gatunkowo, jak to zwykłe zbrojniki niebieskie [odmiany] to nie ma problemu, ale jak nie to radze zidentyfikować drugiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Casmar Posted October 17, 2009 Author Share Posted October 17, 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź i sugestie, doczytałam i faktycznie zamiast Kosiarek lepsze będą Otoski, ale też z drugiej strony może zamiast tego dać wiecej Kirysków lamparcich? A i jeszcze po wnikliwej analizie Gupików hi,hi musimy dokupić dwie samice, bo w sklepie dano mi 6 samców i tylko dwie samice, które trochę się chowają przed natarczywymi samcami. Co do Danio nie będę się upierać, ale w takim razie co ciekawego można bylo by dać w zamian ( kardynałek chiński, rozbora klinowa np?) a jutro będę w sklepie to sprecyzuję glonojadki - wcinają non stop i nawet gdy się spotkają to jeden obok drugiego wcina i nic jakby się nie widzieli...a i czy docelowo w tej obsadzie będzie miejsce dla jednego bojownika? Czytałam, że jesli jest z łagodnymi rybkami to nic im nie robi?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 samce zamęczą ci samiczki (gupiki) powinno byc więcej samiczek, a nie samców Link to comment Share on other sites More sharing options...
Casmar Posted October 17, 2009 Author Share Posted October 17, 2009 Gupikowe stadko wyrównane płciowo... szt 12, a nie jak zamierzałam 8 - czy w związku z tym muszę zmniejszyć znacznie ilość innych ryb, wiem ze na jeden litr wody ma przypadać ok 2,5 cm ryby, ale i tak cieżko przeliczyć bo przecież będą rosły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Casmar Posted October 19, 2009 Author Share Posted October 19, 2009 Zdecydowaliśmy się na: Gupik 12 Kirysek Panda 6 Neon Innesa 15 Glonojady 2 jeden to na pewno Zbrojnik niebieski, co do drugiego Glonojada to niestety nikt w sklepie nie potrafił nam powiedzieć co to za odmiana, ale jak już wspomniałam generalnie nie zwracają na siebie uwagi i " każdy sobie glonka skrobie..." Jeszcze raz bardzo dziękujemy za sugestie i pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts