meyday1990 Posted October 15, 2009 Share Posted October 15, 2009 Chodzi mi tylko o rybki. Chciałbym wiedzieć czy te się nadają i nie będą się męczyć: 1+1 Platka lub 1+2 Gupik Endlera lub 1+2 Gupik Pawie Oczko lub 1+1 Jednoplamka lub Drobniczka (nie mam pojęcia ile:S ) Następne pytania to: Czy moge trzymać 7 krewetek Babaulti i np. 1 Amano w 25L? I czy dodając do tego np 2 ślimaki clithon lub neritina, w baniaku nie będzie zbyt ciasno? Z góry thx za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 15, 2009 Share Posted October 15, 2009 czy te się nadają Nadają się. Pewnie zaraz Ci ktoś napisze, ze tylko samce i że nie opanujesz populacji ale wiem z własnego akwarium, że jak się olewa maluchy i nie przekarmia ryb to rodzice chętnie wszamają narybek zaraz po urodzeniu więc z przerybieniem nie ma problemów. Jak się jakimś cudem miot uchowa to oddać do zoologika na karmę dla drapieżników (brutalne ale skuteczne). Dla żyworódek przydaje się wydajna filtracja (w przypadku 25 l fajnie sprawdzają się filtry kaskadowe). Czy moge trzymać 7 krewetek Babaulti i np. 1 Amano w 25L? Tak. I czy dodając do tego np 2 ślimaki clithon lub neritina, w baniaku nie będzie zbyt ciasno? Nie będzie zbyt ciasno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 15, 2009 Share Posted October 15, 2009 Co do obsady - nie wszystkie się nadają. A te co się nadają w rozsądnych ilościach. -Platek - w 25l się nie powinno trzymać, 50l to rozsądna granica dla nich. Z doświadczenia wiem że 25l byłoby dla nich dużo za małe. Niektórzy mówią nawet o 80l ale to już jest przesada. -Gupiki - wsadzam do jednego worka i je możesz mieć. Przy czym nie tylko ze względów ograniczania populacji bo nie o to chodzi, ale wizualnych - mógłbyś trzymać same samce, do tego będą z racji rozmiarów czuły się lepiej niż samice bo te dobrze karmione potrafią naprawdę sporo urosnąć. -Jednoplamka - nie wypowiadam się bo nie wiem. -Drobniczka - myślę że w takim baniaku jak już to maksymalnie 4, to samo tyczy się gupików. Wydajną filtracje powinny mieć każde ryby, kaskada lub nano-kaskada. jak kasa nie jest problemem możesz zainwestować w mały kubełek ale do 25l i pięczniczek raczej się nie opłaca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 15, 2009 Share Posted October 15, 2009 Atreyu, miałeś kiedyś drobniczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 15, 2009 Share Posted October 15, 2009 Platki tak i absolutnie nie radzę trzymać ich w 25l. Gupiki tak i można. Drobniczki nie ale sugerując się się rozmiarami [podobnymi do Microrasbory Galaxy której do 25l bym nie polecił z kilku względów] i aktywnością podałem moim zdaniem optymalną ilość do tego litrażu, przy okazji zaznaczając ile może być tam maksymalnie gupików. Najbardziej dekoracyjne byłyby z tego jakieś ładne odmiany gupika. Do tego toleruje różne parametry wody, nie licząc odmian rasowych. Przy okazji: viewtopic.php?f=2&t=10220&p=103068&hilit= Link to comment Share on other sites More sharing options...
meyday1990 Posted October 16, 2009 Author Share Posted October 16, 2009 Dzięki za info. Tak myślałem nad tymi platkami, ale jeżeli mają się męczyć, to sobie odpuszczę Czekam aż u mnie będą endlerki :S Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Drobniczki nie należą do specjalnie aktywnych ryb. Są dość oszczędne w ruchach. Takie stadko 6+2 na początek byłoby ok. Po pewnym czasie ich przybędzie. Co do galaxy i 25 l to podzielam Twoją opinie i też uważam, ze to nieporozumienie. To są zbyt żywiołowe i terytorialne ryby żeby się kisiły w 25 l. Atreyu, jak będziesz miał kiedyś możliwość kupienia drobniczek - polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meyday1990 Posted October 19, 2009 Author Share Posted October 19, 2009 Ehhh bardzo bym chciał mieć drobniczki ale w każdym sklepie w którym jestem to nawet nie wiedzą że istnieje takie coś jak drobniczka... :/ czy ona jest tak trudna do zdobycia w Polsce? czy tylko w lubuskim ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Chyba ciężko ją trafić. Swego czasu złaziłem ponad 20 sklepów zoologicznych w Krakowie i okolicach, w tym największy zoologiczny w Polsce i drobniczek nie widziałem... Albo miałem pecha, albo nie jest bardzo powszechnie sprzedawana Najtrudniej na pewno będzie ją znaleźć w sklepikach osiedlowych, bo w takich w większości oferują tylko najpopularniejsze ryby. Jak nie masz konkretnego adresu gdzie są, to najłatwiej byłoby poszukać na necie, np zumi czy innym portalu, wszystkie sklepy zoologiczne w okolicy i podzwonić gdzie mają, a może gdzieś by sprowadzili i na pewno się gdzieś trafi No i za radą kiedyś może sam się nimi zainteresuje jak postawie kolejne akwaria.W bardzo ciekawej książce wyczytałem że nie wymaga ona ogrzewania akwarium, z tym nie wiem jak jest. Za to ciekawe że podobno nie jest zainteresowana kanibalizmem na młodych, ciekawa żyworódka Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Najlepiej popytać się akwarystów z regionu, tak chyba najłatwiej coś trafić. Od ponad roku hoduję je w swoim akwarium w pracy, po pewnym czasie trafiły także do akwarium mojego męża bo za bardzo się rozmnożyły. Są zupełnie inne zachowaniem niż np gupiki, bardziej statyczne, nie mnożą się tak gwałtownie, nie są agresywne w stosunku do krewetek i innych ryb i rzeczywiście nie zauważyłam, żeby interesowały się swoim narybkiem. W akwarium w pracy nie mam ani grzałki ani termometru żeby się nie stresować wahaniami temperatury w biurze i rybkom to chyba właśnie odpowiada. Atreyu, jakbyś był zainteresowany drobniczkami to będę w połowie listopada w Krakowie to mogę Ci parkę przywieźć Link to comment Share on other sites More sharing options...
meyday1990 Posted October 21, 2009 Author Share Posted October 21, 2009 Tak żeby nie tworzyc nowego tematu... czy do 25l można dać kilka otosków, tzn. tylko otosków, bez innych rybci... ?? edit: zbiornik ma już 3 miechy... ciekawe byłoby akwa z samymi otoskami Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Jeśli zbiornik będzie już ustabilizowany to myślę, że tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts