michallodz Posted October 14, 2009 Share Posted October 14, 2009 Witam od 2 dni jedna z moich gupiczek plywa pionowo! myslalem ze zaraz zdechnie ale caly czas sie dzielnie trzyma jak dla mnie ma chyab cos z kregoslupem bo lape ja w reke nawet sie nir wyrywa nic po prostu lezy jakmartwa ale w wodzie plywa sobie pionowo przyjmuje pokram i tymi pletwami z boku normalnie rusza ale ogonem nie chce ruszyc spotkal sie ktos z was z takim czyms? moze sie meczy i trzeba jakos ukrocic jej cierpienia tylko jak?? pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 14, 2009 Share Posted October 14, 2009 Jak gupik pływa już cały czas pionowo raczej nie przetrzyma kilku najbliższych dni, ja na twoim miejscu i w tym wypadku jakoś humanitarnie bym go uśmiercił. Oczywiście możesz podjąć leczenie ogólnymi środkami bakteriobójczymi, jak ma inne objawy można by znaleźć jakiś konkretny lek. Ale - cokolwiek by to nie było - jak ryba już tak pływa musi być to zaawansowane stadium i nawet przy leczeniu zdziwiłbym się jakby wrócił do zdrowia. Leczenie oczywiście nie może być w akwarium ogólnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michallodz Posted October 14, 2009 Author Share Posted October 14, 2009 dla mnie to cos ja musialo przygniesc jakos kiedys bo wszystkie inne ryby sa ok ale nie wazne jak ja humanitarnie ubic? ja nie umiem ale moze komus to zlece o ile sama nie padnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 14, 2009 Share Posted October 14, 2009 viewtopic.php?f=90&t=4243&st=0&sk=t&sd=a przewertuj ten temat Tak w skrócie to chyba najlepszym rozwiązaniem było wsadzenie ryby do lodówki[nie zamrażalki] w kubeczku z wodą z akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 14, 2009 Share Posted October 14, 2009 weź lodowatą wode gazowaną do szklanki , wsadź gupika , po 2-4 sekundach następuje zgon Anija277: Ale jesteś humanitarny :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
pantcho Posted October 14, 2009 Share Posted October 14, 2009 moim zdaniem lepiej chyba wsadzic gupika do lodowki z woda z akwarium wtedy nastepouje stopniowy spadek temperatory i sie tak nie meczy jak po bezposrednim wsadzeniu do lodowatej wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts