Olka. Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Jestem tutaj nowa więc nie zaznajomiłam się jeszcze z wieloma rzeczami, więc wybaczcie jak popełnię gafę... ) W moim akwarium ostatnio zauważyłam niepokojącego nowego lokatora - biały nalot na żwirku i ściankach... Tworzy on dziwne formacje - siec pająka i powiem, że od czasu pojawienia się tego dziadostwa moje ryby są osowiałe, woda (choć niedawno zmieniana) zaczyna śmierdzieć i zmienia kolor na brązowy (lub zielony;/) Niepokoi mnie to bardzo, ponieważ akwarium mam już bodajże od 4 lat i nigdy nic takiego mnie nie spotkało - tylko pleśniawka i niesamowita plaga glonów i ślimaków rok temu... Proszę o poradę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Napisz coś więcej o tym akwarium. Ile litrów, jaka obsada, filtry, oświetlenie, rośliny, podmiany wody (ile, kiedy)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
casti Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Mi to wygląda na pleśń, ale nie jestem pewien. Jeśli masz jakiś korzeń, który źle spreparowałeś może to być przyczyną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olka. Posted October 11, 2009 Author Share Posted October 11, 2009 Akwarium - 60l Ryby: 2 mieczyki 4 gupiki 2 bocje 4 molinezje 10 neonków 3 kirysy 2 glonojady Akwarium - 20l Ryby: ok. 30 małych gupików Filtry: Fanfilter - 100l Hailea - 50l Roślin żadnych nie mam, ponieważ grzyb je zaatakował;/ Korzeni także nie posiadam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 A i obsada bardzo zła i do zmiany. Te gatunki, ta ilość w tym akwarium raczej nie mają możliwości się rozwijać i być zdrowe. Akwarium - 60l Ryby: 2 mieczyki -> do oddania - wymagają 100l 4 gupiki 2 bocje -> do oddania o wiele za małe akwarium 4 molinezje -> do oddania patrz wyżej 10 neonków 3 kirysy -> ryba stadna 3 to nie stado 2 glonojady -> do oddania patrz wyżej I rozwiązanie problemu białego nalotu [grzyb/pleśń] viewtopic.php?f=7&t=3216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olka. Posted October 11, 2009 Author Share Posted October 11, 2009 Dodam także że dużo ryb mi pozdychało - najpierw apetyt traciły a później dziwnie jakby tyły i się zapadały w sobie ;( Wcześniej stosowałam odkażacz do wody, skutkował w takich przypadkach jak np. pleśniawka, lecz teraz nic nie pomaga. Możliwe że ma to powiązanie z tym, że poprzednie choroby atakowały bezpośrednio ryby, a teraz grzyby osadziły się na każdej powierzchni akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Brak roślin też pewnie swoje robi. Ciężko utrzymać w takim akwarium odpowiednie parametry wody i choróbska się rozwijają.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts