rybka145 Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Witam!Dziś proszę o pomoc w sprawie ślimaków. Wieczorem pojawia ich się naprawdę dużo.Są te zwykłe i takie inne jak świderki.Co mam zrobic?Boję się o rośliny. Akwa 54l, podmiana 10l co sobotę, gupiki,molinezje,danio,mieczyk,glonojad,bocja,kirysek(bocja i kirysek czekają na kolegów) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Proponuję poszukać na forum! Tematów o ślimakach jest mnóstwo. A o rośliny się nie bój, ślimaki ich nie zjedzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted October 10, 2009 Administrator Share Posted October 10, 2009 Ja bym się bał o obsadę zbiornika a nie o ślimaki .Na ślimaki kup helenkę oraz dodatkowo usuwaj je przy podmianie wody. Coś kiedyś słyszałem o wrzuceniu liścia sałaty na noc i rano,zaraz po zapaleniu światła go wyciągasz razem z ślimakami.Ale lepiej gdyby ktoś ten sposób potwierdził, bo mogę się mylić Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybka145 Posted October 10, 2009 Author Share Posted October 10, 2009 A co to ta helenka??:)Jeszcze sięmało orientuje.Znajomyhodowca polecił mi bocje wspaniałą i kupiłam. A co do rośliin to są poobgryzane i czernieją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwia36 Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Helenka to ślimak, a bocja nie nadaje się do tego akwarium, ze względu na litraż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybka145 Posted October 10, 2009 Author Share Posted October 10, 2009 no nie wiem on ma naprawdę duże doświadczenie w akwarystyce.Ale i tak dzięki za odpowiedzi:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
magda133 Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Wsadź kawałek ogórka do akwarium moze pod jakiś talerzyk albo coś rano ślimaki wyciągniesz z ogórkiem, moja koleżanka próbowała i pozbyła się ślimaków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybka145 Posted October 11, 2009 Author Share Posted October 11, 2009 A czy to jest bezpieczne dla ryb??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darknes25 Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 na bocje zdecydowanie za male akwa:) ale proponuje zakupic helenke z czasem poradzi sobie ze slimakami jest bardzo ciekawa do obserwowania i zarazem robi za ozdobe w w akawrium:) slyszalem jeszcze o gotowanej marchewce ale nigdy tego nie praktykowalem wiec sie nie wypowiadam na ten temat.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Ja bym się bał o obsadę zbiornika a nie o ślimaki .Na ślimaki kup helenkę oraz dodatkowo usuwaj je przy podmianie wody. Coś kiedyś słyszałem o wrzuceniu liścia sałaty na noc i rano,zaraz po zapaleniu światła go wyciągasz razem z ślimakami.Ale lepiej gdyby ktoś ten sposób potwierdził, bo mogę się mylić Sprawdzałem Ślimaki nie były zbytnio zainteresowane ;p to samo z ogórkiem :] Piszcie pełne nazwy a nie ... helenka ;/ początkujący akwarysta nie poradzi sobie z taką nazwą nic nie znajdzie ;p ślimak to anatome helena Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 ahaed ma racie co do tej sałaty tak samo możesz włożyć podgotowaną marchewkę w jakimś małym słoiczku i rano myk i niema ślimaków Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioking Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Co do marchewki nie jestem przekonany czy jest skuteczna. Co prawda włożyłem ją by urozmaicić dietę otoskow, ale efekt jest taki ze ani rybki jej nie chcą ani ślimaki Wciągu dnia, czy z rana nie widziałem na niej żadnego ślimaka Optuje za helenkami, chyba coś u mnie robią bo zatoczków poza mikrusami nie widuje. Jedynie rozdetki się coś mnożą nieskrępowanie, mam nadzieje ze i na nie przyjdzie kolej trafić do menu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 no kanibal to kanibal pisze jak ja robiłem i mam jeszcze jeden sposób to samo ze słoikiem tylko że kawałek może śmieszne ale banana u mnie nawet ampularie wlazły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts