skorpion Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Wiek zbiornika i jego litraż: ok 4 miesiace i 25l Pełna obsada : znacie Stosowana chemia : nie stosuje Filtracja :filtr wewnetrzny Temperatura 22-25 Wode zmieniam co 2-3 tygodnie (1/3) Filtr czyszcze co miesiac lub jesli zajdzie taka potrzeba Sprawa wyglada tak: Gupik jest oslabiony prawie caly dzien przesiaduje w jednym miejscu, pletwa tylna nieco postrzepiona, ostatnio, nie wyplynal na karmienie, praktycznie nie plywa po akwarium. podejrzewam martwice pletw. Prosze o szybka pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 może to być za niska temperatura w akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mod Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Ja nie wiem, głupie gupiki, mi 14 takich zdechło, kupiłem jedną, za 3 dni maiłem 14 razem, potem już nie umiałem naliczyć, pozdychały wszystkie, miały co trzeba, nie wiem, może je przekarmiłem? nie polecam tych rybek, kup sobie łososia, przynajmniej smaczny tłuściutki rybek TDC: I jest się czym chwalić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Temperatura jest ok. Może inne rybki go poobgryzały, albo po prostu słabszy osobnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skorpion Posted October 10, 2009 Author Share Posted October 10, 2009 gupik trzymal sie dobrze ostatnio wlasnietak mu sie zaczelo dziac milam jak go kupilem male wciecie w pletwie tylnej ale teraz ma pol pletwy mniej mod: że co ?? Pierwsze i ostatnie pisemne ostrzeżenie, popraw pisownie!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicke_95 Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 w akwarium mam : 3 neony innesa 2 duze gupiki i 2 male 4 tygodniowe 1 danio pregowanie i 1 danio innej odmiany 2 kardynalki 1 glonojad podobny do zbrojnika tygrysiego ma 3,8 cm a co to za obsada?? neony- ryba stadna i ogólnie to za małe akwa na gupiki też za małe danio- ryba stadna i min. 80L kardynałki też za małe akwa glonojad też zupełnie nie ten litraż w takim akwa to możesz zrobić krewetkarium, albo ew. 1 samca bojownika (choć sądzę że powinno być większa akwa dla bojka) :D PS. sorry że nie na temat... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dymek Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Obsada do wymiany bezzwłocznie! i tak w małym akwa wodę wymieniaj co tydzień minimum 15%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted October 10, 2009 Administrator Share Posted October 10, 2009 Koniec o obsadzie !! Bo to nie ten dział . Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybka145 Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Cześć!Ja mam ten sam problem z gupikami. Ogon im się strzępi a potem umierają i zostaje sam korpus. Rybki nie są wobec nich agresywne,bo długo siędzę przy akwa i obserwuję.Co to może być? Akwa 60l. GUPIKI molinezje 4 mieczyki 2 danio 2 kirysek bocja glonojad. Woda zmienaiana co sobotę 10 lub 20 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skorpion Posted October 12, 2009 Author Share Posted October 12, 2009 czyli nie wiecie co jej jest? dzis zauważylem iż byla glodna ale nie mogla otworzyc pyszczka. Czy nie mozna jej w zaden sposob uratowac ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skorpion Posted October 13, 2009 Author Share Posted October 13, 2009 dodalem troche preparatu odkazajacego moze pomoze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 dodalem troche preparatu odkazajacego moze pomoze raczej może zaszkodzić. Odkażacz zabija bakterie, w tym nitrifikacyjne, przy o wiele zbyt dużej obsadzie i z zaburzonym cyklem azotowym można doprowadzić do nieciekawych sytuacji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olka. Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 To nic innego jak pleśniawka - ogon się strzępi, ryba blednie, w końcu wszystkie płetwy będą "obskubane". wnioskuję że inne ryby wyczuwają że to słabszy osobnik i go chcą zeżreć ja stosuję w tedy płyn firmy Tropical - MFC (odkaża, zapobiega i zwalcza choroby) - niebieski kolor. U mnie to działa Lecz trzeba jeszcze wiedzieć jak "delikatne" są ryby - może zaszkodzić i trzeba dobrze dawkować! Link to comment Share on other sites More sharing options...
skorpion Posted October 13, 2009 Author Share Posted October 13, 2009 ja stosuje FMC firmy ZOOLEK moze pomoc. Ja daje 1 krople na 1l wody jak poradzil mi sprzedawca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts